Actualiteit
Aanmelden Nieuwsbrief Anders, Actief en Comfortabel Wonen
Teken petitie LOC aan informateur nieuwe Kabinet; "Geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen!"
Steeds meer mensen constateren dat de ouderenzorg vastloopt. De systemen en organisatievormen van nu schieten tekort, een heldere visie op de toekomst van de ouderenzorg ontbreekt. Wat we nodig hebben, is radicale vernieuwing. Nieuwe ouderenzorg, lokaal geregeld, voor ons allemaal, door ons allemaal.
Geplaatst op: 30-11-2023
![]()
Samenwerken aan ondersteuning Community-Care (buurtzorg)
Bouwen en zorgen zijn twee verschillende vakken. Vroeger leverde dat ook twee gescheiden werelden op. In de meest extreme zin zag je dat bij gebouwen voor verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Die werden zelfs gefinancierd uit belastinggelden voor de zorg (toen nog de AWBZ).
Geplaatst op: 29-11-2023
![]()
De beste COMMUNITY-CARE (buurtzorg) ontstaat in samenwerking met een ZorgSameBuurt
Teveel zorg wordt gegeven zonder het netwerk van de klant erbij te betrekken. En dat is op zich geen verwijt want de klant heeft vaak zijn eigen netwerk niet goed op orde. Eenzaamheid is vaak de oorzaak. Ook gebrek aan kennis en ondersteuning om een netwerk op te bouwen. En niet ingebed zijn in een ZorgSameBuurt; simpel omdat de buurt (nog) niet zorgzaam is.
Geplaatst op: 28-10-2023
![]()
30 Aspecten van Community-Care
Met zoveel jonge vitale senioren als er tegenwoordig zijn, zou het eenvoudig moeten zijn te bouwen aan zorgzame buurten. En vanuit die situatie zouden professionele zorgaanbieders zich dan meer kunnen richten op goede Community-Care. Dat maakt ze niet alleen efficiënter maar ook veel effectiever. En dat zal nodig zijn om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden. Starten van Community-Care hoort bij de taken van het Welzijnswerk. Professionele zorgaanbieders hebben eigenlijk een ondersteunende rol. Het zijn van een ZorgSameBuurt is aan de buurtbewoners samen!
Geplaatst op: 27-10-2023
![]()
Geef een stukje erf cadeau of "koop" het voor jezelf
Energie van de zon kunnen we opvangen via zonnepanelen. Energie van de aarde kunnen we eten via biologische producten. Tijdens vakanties zijn we op zoek naar nog meer roots van en voor ons bestaan. Rust, natuur en verbinding. Terug van vakantie is er voor niet-gepensioneerden vaak weinig andere keus dan terug naar het radartje-zijn binnen de hectische economie. Met een beetje geluk in het weekend nog een beetje tuinieren of fietsen in de natuur. Maar roots blijven trekken.
Geplaatst op: 26-10-2023
![]()
LaCoTA info-app SamenZorg
Niet één maar alle domeinen (domotica, welzijn, mantelzorg, WMO-zorg, personenalarmering, zorgcommunicatie enz) gebundeld in één tablet en toch eenvoudig te bedienen.
Geplaatst op: 7-10-2023
![]()
Leefstijlmonitoring in combinatie met gecertificeerd beeldbellen en een SamenZorgTablet
Met een integraal dashboard achter de SamenZorgTablet is een complete zorgcommunicatie op te zetten tussen client, zorgverlener, huisarts, familie, mantelzorger en ZorgZameBuur. Met één druk op de knop slaat de gebruiker alarm of wordt een beveiligde verbinding gemaakt in beeld, tekst of geluid. Informatie kan gemakkelijk uitgewisseld worden. Er kunnen automatisch herinneringen verstuurd worden. Een centraal en integraal dashboard bespaart veel administratie en rompslomp. Het versneld de communicatie.
Geplaatst op: 5-10-2023
![]()
Oefenen met Digi-Zorg
In de visie van LaCoTA moet het leeuwendeel van de training van woonzorgconsumenten en patiënten niet aangeboden worden door zorgorganisaties (die zijn immers al zwaar overbelast) maar zoveel mogelijk door vrijwilligers bij welzijnsorganisaties, gemeentelijke Coalities tegen Eenzaamheid, consumentenorganisaties, ledenverenigingen en bibliotheken.
Geplaatst op: 2-10-2023
![]()
Verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg gewoon Thuis (VPT)
Dat mensen door een PGB (persoonsgebonden budget) langer thuis kunnen blijven wonen komt steeds vaker voor. Minder bekend is dat ook mensen met een indicatie voor verzorgingshuis- of verpleeghuiszorg die intensievere zorg soms thuis kunnen krijgen.
Geplaatst op: 28-9-2023
![]()
Week tegen Eenzaamheid; ondersteun een buurtgenoot bij opbouwen van een (digitaal) netwerk
Van 28 september tot en met 4 oktober 2023 is het de Week tegen Eenzaamheid. Een week waarin gemeenten en welzijnsorganisaties het probleem eenzaamheid aandacht geven. En zeker ook het werk van hun coalities Eén tegen Eenzaamheid in de schijnwerper zetten. Een goed moment om te kijken wat je zelf als ZorgSameBuur voor een buurtgenoot kunt betekenen. Mensen die regelmatig sociale contacten hebben, zijn vaker gelukkiger. Daaraan kan iedereen bijdragen. Daarnaast kan ondersteuning door een buurtgenoot de zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten.
Geplaatst op: 12-9-2023
![]()
SamenZorgTablet
In de SamenZorgTablet is alles modulair koppelbaar. Prettig voor vitale mensen, gemakkelijker voor mantelzorgers en zorgzame buren, prettig voor cliënten van de thuiszorg en wijkverpleging. Een ontlasting ook van de formele zorg zodat er uren vrijvallen voor “handen aan het bed”.
Geplaatst op: 4-9-2023
![]()
Nieuwe verkiezingen, nieuwe stippen aan de horizon en hoe houden we de zorg betaalbaar
Buurten zullen meer met zorg en dementie geconfronteerd worden. Immers de vergrijzing van de samenleving brengt met zich mee dat we die verschijnselen niet meer volledig aan mantelzorgers en de professionele zorg kunnen overlaten. Te vaak raken mantelzorgers nu al overbelast. En professionele zorg kan niet meer voldoende verzorgenden aantrekken. Nu al is één op de zes banen in Nederland een baan in de zorg.
Geplaatst op: 29-8-2023
![]()
Versnel bouwen voor Wederkerig Wonen (Blog Wim G. Kromwijk)
Komt het kabinet eindelijk een beetje op stoom met een mooie “WoonSnoepwinkel” en dan valt het over asielbeleid. Alsof asielzoekers de grootste veroorzakers zijn van de problemen in Nederland. En met een beetje pech wordt het hele volkshuisvestingsbeleid “controversieel” verklaard waardoor er nog maar weinig wordt gedaan totdat de volgende minister van Volkshuisvesting eindelijk goed is ingewerkt.
Geplaatst op: 26-8-2023
![]()
Financiële uitbuiting van ouderen valt onder “strafbare mishandeling”
Financiële uitbuiting ontstaat heel subtiel als een soort trechtervorm. Bijna ongemerkt kunnen ouderen wegzakken in een afhankelijkheidssituatie. En naar de buitenwereld (familie, vrienden of buren) worden ze soms steeds verder afgeschermd. De opgebouwde afhankelijke positie, maken dan schrijnende voorvallen rondom financieel misbruik heel complex. Achter bewust gecreëerde verhalen, feiten en omstandigheden gaat regelmatig een geheel andere werkelijkheid schuil.
Geplaatst op: 19-8-2023
![]()
Eenzaamheid; we zijn er maar druk mee om goed naar elkaar om te kijken?
Eenzaamheid komt niet uitsluitend voor bij senioren. Ook bij mensen die nog een baan hebben en bij mensen die bijvoorbeeld heel veel tijd moeten steken in mantelzorg. Het opbouwen van een veilig netwerk is bovendien iets wat lang niet iedereen geleerd en geoefend heeft.
Geplaatst op: 1-8-2023
![]()
PERSONENALARMERING; tussen droom en daad ….. overlijden jaarlijks 5400 mensen
Een kleedje met een omhoog krullend hoekje, een boek op een trap of een gladde vloer in de keuken: meestal weinig betekenend, maar niet zelden de oorzaak van fatale valpartijen. Per dag komen er 280 ouderen op de spoedeisende hulp vanwege valpartijen. Er is geen statistiek over hoeveel mensen vooraf langer dan 3 uur angstig en onopgemerkt op de grond hebben gelegen. Per saldo overleden er in 2021, als gevolg van hun ongelukkige val, 5400 mensen.
Geplaatst op: 10-7-2023
![]()
Optoppen ook een mooie kans voor nieuwe projecten Wederkerig Wonen
Een “optopper” is een prefab modulair appartement, dat volledig is vervaardigd van hout. Het is licht genoeg om op bestaande daken te worden geplaatst. De woning heeft eveneens een geprefabriceerde badkamer, toilet en keuken en kan daardoor in een dag worden geplaatst. De "optopper" voorziet in sneltreinvaart in meer betaalbare woningen, toepasbaar op bijna ieder (naoorlogs) flatgebouw’, vertelt de ontwikkelaar. De "optopper" is ontwikkeld als een flexibel woonproduct voor toepassing in grote aantallen voor diverse doelgroepen en volgens een standaard methodiek.’
Geplaatst op: 3-7-2023
![]()
Leefstijlmonitoring als aanvulling op alarmknop
Leefstijlmonitoring geeft inzicht in het leefpatroon van alleenwonende mensen. Ook in het leefpatroon van mensen met bijvoorbeeld dementie, de ziekte van Parkinson of een verstandelijke beperking. Sensoren meten de bewegingen van iemand in huis. Bijvoorbeeld of iemand in de keuken is geweest, naar het toilet of naar buiten. Ook de langzame achteruitgang van dementie kun je met leefstijlmonitoring opmerken. Je ziet het bijvoorbeeld als iemand de koelkast minder vaak gebruikt, dat het toiletbezoek toeneemt of dat iemand uit de slaapkamer is ’s nachts.
Geplaatst op: 28-6-2023
![]()
ALARMTABLET; tussen droom en daad ….. zijn al meer dan 54.000 mensen overleden
De stip aan de horizon is al heel wat keren geplaatst. Er is al voor miljoenen euro’s aan subsidies voor pilots uitgegeven. Veel initiatiefnemers en projectleiders zijn teleurgesteld want de stip aan de horizon is nog niet gehaald. naast valpartijen zijn er nog veel andere oorzaken waardoor mensen door niet aanwezige personenalarmering/leefstijlmonitoring heel lang angstig onopgemerkt in hun stoel zitten, in bed liggen en geen hulp kunnen inschakelen.
Geplaatst op: 25-6-2023
![]()
Nederland in Europa koploper gebruik Digi-zorg
In 2022 maakte 46% van de mensen van 12 jaar of ouder een online afspraak met huisarts of specialist. En 12% gebruikt al slimme gezondheidsapparaten. We zijn daarmee koploper in Europa, samen met Denemarken. Dit bleek uit onderzoek van het CBS.
Geplaatst op: 20-6-2023
![]()
Nieuwsbrief nummer 17 komt eraan
Nieuwsbrief nummer 17 zal een selectie zijn uit o.a. nieuwsberichten op deze pagina. We hopen deze volgende Nieuwsbrief in september te verzenden naar ons adressenbestand en via Sociale Media. Wil je onze Nieuwsbrief 5 keer per jaar ontvangen meld je dan aan: Anders, Actief en Comfortabel Wonen.
Geplaatst op: 12-6-2023
![]()
Nieuwsbrief over ANDERS, COMFORTABEL EN WEDERKERIG WONEN nr 16, juni 2023
LaCoTA geeft informatie over meer dan 30 woonvarianten. Veel daarvan zijn interessant voor zowel jong als ouder. Levensloopflexibel wonen, sociale netwerken, zorgzame buurten, WoonZorgCirkels, Wonen in het Groen, en Digi-zorg krijgen daarbij bijzondere aandacht. Actieve mensen dragen bij aan vitale gemeenten, een vitale buurgemeenschap en vitale verbindingen! In dit nummer: • Veel varianten van Wederkerig Wonen; bijvoorbeeld Cirkelgroepen • De "ZorgSameBurenTAB" komt eraan • Wordt zelf ZorgSameBuur! • PGO's (persoonlijke gezondheidsomgevingen) • Korting voor ANBO-leden op aanschaf Senioren Tablet • Overheden gaan meer investeren in "flexwoningen" • Tiny Houses met grote binnentuinen • Catalogus Initiatiefnemers Nieuwe Natuur • Lezerskorting voor personenalarmering
Geplaatst op: 9-6-2023
![]()
Korting voor ANBO-leden op aanschaf Senioren Tablet
SeniorenTAB is het merk voor handige, vereenvoudigde tablets en smartphones van goede kwaliteit. De tablets en telefoons zijn eenvoudig bedienbaar, hebben een beknopt menu en grotere knoppen.
Geplaatst op: 25-5-2023
![]()
Tiny Houses met grote binnentuinen
Twintig jaar geleden was er Het Jaar van de Boerderij. Vooral gericht op behoud van oorspronkelijke, soms zelfs monumentale, boerderijgebouwen. Nu komt bij dit belang dat, in verband met het aanpakken van het stikstofprobleem, er mogelijk op korte termijn 3.000 boeren worden uitgekocht, waardoor vooral ook veel hele grote veestallen leeg komen te staan. Die kun je slopen en in het kader van Rood voor Rood vervangen door nieuwe huizen geplakt tegen dorpskernen. Echter er zijn alternatieven.
Geplaatst op: 20-5-2023
![]()
PGO's (persoonlijke gezondheidsomgevingen)
18 april nam de Eerste Kamer unaniem de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) aan, inclusief het amendement over uitwisseling met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Hierdoor worden zorgaanbieders op den duur verplicht om gezondheidsinformatie ook via PGO’s beschikbaar te stellen aan zorggebruikers. De wet wordt op 1 juli 2023 van kracht als kaderwet en draagt bij aan betere gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en zorggebruikers.
Geplaatst op: 14-5-2023
![]()
Catalogus Initiatiefnemers Nieuwe Natuur
Kleinschalig wonen in nieuwe natuur is voor velen een droom, maar vooral ook een oplossing voor de klimaat- en stikstofproblemen, de afname van biodiversiteit en de woningcrisis. De overheid is doordrongen van een snelle aanpak, maar omarmt initiatieven van burgers maar mondjesmaat. Regelgeving en precedentschepping vormen vooral bij de provincies hoge drempels, evenals onbekendheid. Het Testlab Nieuwe Natuur en Klein Wonen heeft daarom nu een catalogus gemaakt, waarin twaalf initiatiefnemers hun plannen voor wonen in nieuw aan te leggen groene oases uit de doeken doen en een boodschap hebben voor beleidsmakers.
Geplaatst op: 5-5-2023
![]()
Landelijk project "ZorgSameBuren"
LaCoTA wil met dit project het begrip "Wederkerig Wonen" meer inhoud geven. Buren kunnen als "ZorgSameBuur": een familielid, buur, kennis, (overbelaste) mantelzorger, digibeet of (eenzame / zorgbehoevende) buurtbewoner vertrouwd maken met Beeldbellen en Digi-zorg! Geplaatst op: 1-5-2023
Geplaatst op: 1-5-2023
![]()
Wordt zelf ZorgSameBuur!
Maak een buur, kennis, (overbelaste) mantelzorger, digibeet of (eenzame / zorgbehoevende) buurtbewoner vertrouwd met Beeldbellen en Digi-zorg!
Geplaatst op: 24-4-2023
![]()
De "ZorgSameBuren Tablet" komt eraan
In de "ZorgSameBurenTAB" is aan de SeniorenTAB de app SchermVan van LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) toegevoegd. Dat maakt de tablet bijzonder geschikt voor zorgzame buren, mantelzorgers en familieleden om hun vrijwillige ondersteuning aan buren, senioren en mensen met een zorgvraag gemakkelijker en effectiever te maken.
Geplaatst op: 21-4-2023
![]()
Veel varianten van Wederkerig Wonen; bijvoorbeeld Cirkelgroepen
Er zijn veel varianten van Wederkerig Wonen en Gemeenschappelijk Wonen. Allemaal ondersteunen ze het "Omkijken naar Elkaar". Zo ook Cirkelgroepen. Cirkelgroepen zijn groepjes buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus “Om te kijken naar elkaar”. Het draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk. En daarnaast doet men vooral ook leuke dingen samen. Bijvoorbeeld samen wandelen, samen hobby's doen en op gezette tijden samen borrelen ergens in de buurt.
Geplaatst op: 14-4-2023
![]()
Binnen een Cirkelgroep, en met name binnen een VoorZorgCirkel, kunnen mensen elkaar vertrouwd maken met Digi-zorg.
Binnen een Cirkelgroep, en met name binnen een VoorZorgCirkel, kunnen mensen elkaar vertrouwd maken met Digi-zorg. Een VoorZorgCirkel is één van de vele vormen van de woonvariant “Cirkelgroep”. Het is een vorm van Wederkerig Wonen en ook een vorm van Gemeenschappelijk Wonen waarvoor je niet noodzakelijk hoeft te verhuizen. Cirkelgroepen zijn buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus “Om te kijken naar elkaar”. Het draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk.
Geplaatst op: 12-4-2023
![]()
Zet een eigen "Cirkelgroep" op in je buurt
Een Cirkelgroep kun je zelf starten. Heel gemakkelijk beginnen met een whatsapp-groepje met mensen uit je straat of directe omgeving. Een groepje mensen die afspreekt serieus “Om te kijken naar elkaar”. En vooral ook leuke dingen samen te doen. Bijvoorbeeld de laatste zondag van de maand samen borrelen ergens in de stad.
Geplaatst op: 31-3-2023
![]()
ERFDELEN EN KNARRENHOFJES
Veel 65plussers blijken te laat te zijn gaan nadenken over hoe zij na hun pensioen zouden willen wonen. Daardoor ontdekken ze te laat dat ze niet meer kunnen kiezen voor een "Woongemeenschap van de LVGO" (Landelijke Vereniging Gemeenschappelijke Wonen van 50-plussers). De doelgroep voor nieuwe bewoners ligt daar namelijk tussen 50 en 65. Dat is om de projecten vitaal te houden. LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) heeft de afgelopen jaren honderden teleurgestelde mensen gesproken. Gelukkig zijn er alternatieven.
Geplaatst op: 19-3-2023
![]()
REGEL ALS ZORGZAME BUUR TIJDIG EEN ALARMKNOP (Blog Wim G. Kromwijk)
En dan komen de verhalen los; horen zeggen over mensen die nog langer op de grond hebben gelegen voordat ze werden opgemerkt. Mensen die ook eigenwijs waren en dachten dat ze nog vitaal genoeg waren om (alleenwonend) zonder alarmknop te kunnen. Verhalen over mensen die zichzelf overschatten omdat ze eigenlijk alleen in de badkamer hun mobieltje niet in de buurt hebben, maar verder overal alarm kunnen slaan. En juist in de badkamer gebeuren helaas veel uitglijders.
Geplaatst op: 1-3-2023
![]()
Lees meer over Cirkelgroepen
Er zijn veel varianten van Cirkelgroepen. Bijvoorbeeld Gestippeld Wonen, VoorZorgCirkelgroep en WoonZorgCirkelgroep.
Geplaatst op: 27-2-2023
![]()
Betrek mantelzorgers en zorgvragers bij digitalisering van de zorg
Tussen 40 en 50 jaar (de sandwichgeneratie) ben je druk met je eigen leven. Je kinderen, werk, persoonlijke ambities, sociaal leven, sport, gezondheid en ga zo maar door. Dan wil je helemaal niet nadenken over het feit dat jouw ouders op een dag zorg nodig zullen hebben en dat jij de aangewezen persoon bent om die zorg op te pakken. Want we weten nu: zoals het met jouw opa en oma ging met het bejaardenhuis als oplossing is nu geen optie meer.’ Aldus een alinea uit de laatste campagne van Mantelzorg Nederland.
Geplaatst op: 20-2-2023
![]()
GemeenschappelijkWonenDag 20 mei 2023
Jaarlijks zetten woongemeenschappen (en dit jaar ook ecodorpen) de derde zaterdag van mei hun deuren open om meer zichtbaarheid te geven aan gemeenschappelijk wonen in al haar vormen.
Geplaatst op: 5-2-2023
![]()
Stichting Thuisgekookt: KOKEN VOOR EEN BUUR
Je hobby beoefenen en daarmee echt het verschil maken; het kan als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt. Als je van koken houdt, tenminste. Want door iedere week een portie meer te koken voor een buur die dat zelf niet meer kan, maak je hun leven groter, gezonder én gezelliger.
Geplaatst op: 26-1-2023
![]()
COMFORT-WONINGEN
Comfort-woningen zijn voorzien van alle gemakken van domotica, dienstverlening, service, welzijnscommunicatie en e-healthcommunicatie. In een cluster comfort-woningen is het totale dienstverleningspakket modulair opgebouwd. De basis van het pakket vormen een moderne internetverbinding, wifi en sociale personenalarmering. Het pakket kan uitgebouwd worden met meer dan 100 modulen. Er is veel Digi-zorg mogelijk via het gecertificeerde platform. En alles loopt via één dashboard. De meeste "servicecomplexen en complexen aanleunwoningen voor senioren" voldoen nog niet aan dit comfort-niveau!
Geplaatst op: 23-1-2023
![]()
THUIS KAN HET OOK: Digi-zorg
Moet je als buur regelmatig iemand naar het ziekenhuis begeleiden? Bijvoorbeeld voor het meten van bloeddruk, zuurstof of andere waarden? Of ga je zelf regelmatig naar het ziekenhuis voor controles? Misschien is thuismeten en telebegeleiding dan iets voor jou. Telebegeleiding kan handig zijn voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, diabetes, IBD, COPD, kanker, de ziekte van Parkinson of MS. Sommige ziekenhuizen noemen deze vorm van zorg ook wel telemonitoring.
Geplaatst op: 9-1-2023
![]()
Digitale ondersteuning voor zorgcommunicatie
Het kan niemand ontgaan zijn: er komen steeds meer digitale mogelijkheden om de eigen gezondheid te monitoren en zorg zelf te regelen. Huisartsen, thuiszorg, wijkverpleging, apotheken en ziekenhuizen moedigen patiënten aan om gebruik te maken van patiëntenportalen. En huisartsen en specialisten gebruiken het videoconsult (beeldbellen zoals skype) als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak.
Geplaatst op: 30-12-2022
![]()
WOON-SNOEPWINKEL GAAT EINDELIJK OPEN (Blog Wim G. Kromwijk)
Minister Hugo de Jonge, of eigenlijk de Rijksoverheid, vindt dat er voor het jaar 2030 maar liefst 290.000 nieuwe woningen voor senioren moeten komen. Zoveel nieuwe seniorenwoningen betekent een enorme doorstroming, want senioren staan niet op een starterswachtlijst, ze wonen al. Senioren krijgen nu dus, net als in de jaren zestig van de vorige eeuw, nadrukkelijk de kans door te stromen naar comfort-woningen om zo woningen vrij te maken voor de nieuwe generatie.
Geplaatst op: 21-12-2022
![]()
Een ZorgSameBuur is een ....
MANTELZORGER die zijn/haar vrijwillige inzet niet doet vanuit de familieband maar vanuit buurtverbondenheid. Vanuit buurtverbondenheid wordt extra ingezet op het versterken van het (buurt)netwerk van de zorgvrager. Daarnaast wordt waar mogelijk Digi-zorg gestimuleerd om de uitvoering van zorgtaken te verlichten en op een kwalitatief hoger niveau te brengen.
Geplaatst op: 2-12-2022
![]()
Digi-zorg in ZorgSameBuurten
De zorg in Nederland staat steeds verder onder druk. Volgens minister Kuipers dreigt er zelfs een zorginfarct. Nu al is één op de 6 arbeidsplaatsen een baan in de zorg. En omdat we gemiddeld steeds ouder worden zijn er eigenlijk nog meer zorgbanen nodig. Maar daarmee wordt dit aandeel van de overheidsbegroting nog groter en volgens velen onbetaalbaar.
Geplaatst op: 19-11-2022
![]()
Bibliotheken nemen in steeds meer gemeenten het voortouw in uitleg DIGI-ZORG
Bibliotheken nemen in steeds meer gemeenten het voortouw om mensen uitleg te geven over deze ontwikkelingen in de zorg. Zij gaan met het programma "DigiVitaler – digitale zorg dichterbij" mensen op weg helpen met het gebruiken van Digi-zorg.
Geplaatst op: 18-11-2022
![]()
Special nummer 5: Mantelzorg, respijtzorg en comfortabel verblijven tijdens je vakantie (Herziene versie)
Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van mantelzorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger even tijd heeft om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld als een mantelzorger op vakantie wil. Respijtzorg helpt voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg, zoals hulp aan huis en opvang buitenshuis, bijvoorbeeld dagopvang of logeeropvang. Respijtzorg kan zowel professionele zorg als vrijwilligerszorg betreffen. Soms is structurele vervangende zorg mogelijk: de mantelzorger heeft dan bijvoorbeeld één dag per week geen zorgtaken omdat de zorgvrager naar een dagopvang gaat. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg op het vakantieadres door derden wordt overgenomen. Hierdoor kan de mantelzorger ontspannen, tot rust komen en desgewenst eigen activiteiten ondernemen. Respijtzorg vormt een belangrijk onderdeel van de ondersteuning die gemeenten mantelzorgers kunnen bieden.
Geplaatst op: 12-11-2022
![]()
Overheden gaan meer investeren in "flexwoningen"
De Adviesraad Migratie pleit er in het adviesrapport "Een huis voor statushouders" voor dat overheden meer gaan investeren in flexwoningen. Het adviesrapport is uitgegeven 18 oktober jongstleden. Een mooie steun in de rug voor iedereen die al langer de ontwikkeling van tiny houses propageert als bijdrage aan het woningtekort in Nederland.
Geplaatst op: 2-11-2022
![]()
Dag!enDoen!-projecten; STERKE COMMUNITIES TEGEN EENZAAMHEID
LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) wil er in het kader van "Een tegen Eenzaamheid" aan bijdragen dat er meer Dag!enDoen!-projecten komen. Buurten en Coalities tegen Eenzaamheid zouden (eventueel samen met LaCoTA en andere betrokken organisaties) subsidie kunnen aanvragen om een Dag!enDoen!-project op te zetten.
Geplaatst op: 13-9-2022
![]()
Nieuwe kansen voor woonboerderijen, knarrenhoven en erfdelen (Blog Wim G. Kromwijk)
Door het stikstof- en klimaatbeleid van de Rijksoverheid kunnen we opnieuw kijken naar de bestemming van vrijkomende boerenerven
Geplaatst op: 31-8-2022
![]()
Nieuwe kansen Johan Remkes (Blog Wim G. Kromwijk)
Even opgezocht in het archief van voorheen de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen (Stichting WSB). De landelijke wet Ruimtelijke ordening, provinciale streekplannen en gemeentelijke bouwvoorschriften zorgden er destijds voor dat veel mooie initiatieven stuk liepen. Het paarse kabinet Kok (zittingsduur 3 augustus 1998 t/m 21 juli 2002) stelde onder verantwoordelijkheid van Minister J.P. Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer een nieuwe wet voor Ruimte op. Daarin werd bewoning van boerenerven door meer dan twee huishoudens ongeveer onmogelijk gemaakt.
Geplaatst op: 30-8-2022
![]()
Tijd voor doorstroomsubsidie senioren? (Blog Wim G. Kromwijk)
In de huidige tijd van woning-schaarste zou minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wellicht een aansporingscampagne kunnen opzetten. Senioren, vorm een cirkelgroep en verhuis samen naar een cluster comfortabele chaletwoningen! Misschien is de tijd zelfs rijp voor een doorstroomsubsidie. Een bijdrage om o.a. de verhuizing te betalen. Grotere woningen vrijmaken voor de nieuwe generatie en inzetten op het bouwen van, desnoods tijdelijke, clusters chaletwoningen. Gespecialiseerde bouwbedrijven hebben ze op voorraad in hun magazijnen staan!
Geplaatst op: 10-8-2022
![]()
Genieten van de prachtige "recepten" van ZorgSaamWonen (Blog Wim G. Kromwijk)
In vakantietijd heb je meer tijd om lekker te bladeren door mooie recepten en onbekende gerechten. ZorgSaamWonen ontwikkelt zich steeds meer tot het meest complete en meest inspirerende online “kookboek” voor wie Anders en Actief wil wonen. Alle ingrediënten komen aan bod.
Geplaatst op: 4-8-2022
![]()
Special nummer 6: Personenalarmering (Herziene versie)
Personenalarmering is nuttig wanneer de gebruiker bij een noodgeval niet (snel genoeg) bij de telefoon kan komen of niet meer een nummer kan intoetsen om hulp in te schakelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die slecht ter been zijn, zonder partner wonen of bang zijn te vallen zonder weer overeind te kunnen komen. Maar eigenlijk is personenalarmering geschikt voor iedereen die zich wel eens onveilig voelt in of buiten de eigen woning en/of bang is geen hulp in te kunnen schakelen als hem of haar wat overkomt.
Geplaatst op: 1-8-2022
![]()
Inspiratie voor de start van een buurgemeenschap: menukaart voor een flexibele "Buurtwoongroep"
Onder de naam ‘de BuurtWoongroep’ heeft ontwerpbureau We Are Social Rebels in samenwerking met branchevereniging ActiZ, een menukaart ontwikkeld voor de flexibele ‘Buurtwoongroep’.
Geplaatst op: 19-7-2022
![]()
Organiseren van een dienstennetwerk: omdat wonen meer is dan een dak boven je hoofd
Wie lang comfortabel wil wonen moet meer organiseren dan alleen het onderhoud van de woning. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen. Voor senioren en mensen met een zorgindicatie is het extra belangrijk om steeds opnieuw te kijken of het dienstennetwerk versterkt kan worden. En het is niet gemakkelijk om dit allemaal zelf uit te zoeken. Geplaatst op: 18-2-2022 Lees verder
Geplaatst op: 18-2-2022
![]()
WoonZorgCirkels rond zorgaanbieders (Blog Wim G. Kromwijk voor Klein Wonen Magazine)
In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden massaal grote verzorgingshuizen met kleine kamertjes gebouwd in de strijd tegen woningkrapte. Op een vergelijkbare manier kunnen we nu opnieuw zo’n versnelling aanbrengen.
Geplaatst op: 1-12-2021
![]()
Tiny houses of seniorenchalets bij zorglocaties
Een pleidooi van LaCoTA om tiny houses, mantelzorgwoningen en/of seniorenchalets neer te zetten op onbebouwde terreinen van zorgaanbieders.
Geplaatst op: 6-9-2021
![]()
Niet verhuizen, toch gemeenschappelijk wonen
LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) promoot een aantal vormen van gemeenschappelijk wonen waarbij je niet noodzakelijk hoeft te verhuizen naar een ander gebouw. Je kunt blijven wonen in je eigen woning. De woningen/appartementen binnen deze vormen van Gemeenschappelijk Wonen kunnen verspreid in het dorp of de wijk staan.
Geplaatst op: 21-7-2021
![]()
Digi-/Domoticateam in de wijk
Domoticavrijwilligers kunnen digitale ondersteuning bieden bij de uitleg over het gebruik van beeldbelcommunicatie, thuistechnologie (bijvoorbeeld video-deurbel, personenalarmering, elektronisch voordeurslot, dimmen lichten) en moderne zorgcommunicatie op een dedicated communicatieplatform zoals SchermVan. Het gaat hierbij om het ondersteunen van kwetsbare mensen die onvoldoende steun kunnen krijgen van hun eigen netwerk of om mantelzorgers die extra ondersteuning kunnen gebruiken.
Geplaatst op: 8-7-2021
![]()
Wonen en Zorg in het groen
Veel mensen kennen buren of familieleden die, ondanks aanpassingen aan hun woning en mogelijke domotica-oplossingen, toch niet meer op oudere leeftijd alleen in hun eigen woning kunnen of willen blijven. Grote woonzorgcomplexen schrikken soms af en dan kan een kleinschalige woonzorgvoorziening in een groene omgeving een mooi alternatief zijn. LaCoTA is met Woonz in gesprek om de vindbaarheid van deze locaties te vergemakkelijken en daardoor ook de bemiddeling.
Geplaatst op: 13-5-2021
![]()
Respijtzorg; Mantelzorger en ZorgSameBuren verdienen respijt
Om effectief te kunnen blijven mantelzorgen, is ondersteuning ook voor mantelzorgers soms preventief gewenst of zelfs noodzakelijk. Dat is niet alleen fijn voor de mantelzorger zelf, maar helpt er ook voor zorgen dat hun naasten zo lang mogelijk (comfortabel) thuis kunnen blijven wonen. Er zijn verschillende manieren waarop mantelzorgers ondersteund kunnen worden, bijvoorbeeld met steungroepen, (technologische) hulpmiddelen en respijtzorg.
Geplaatst op: 7-4-2021
![]()
Het goede leven op het platteland: wolkeloze luchten en "Erfdelen" (Blog Wim G. Kromwijk)
Juist op het moment dat ik een aanvang maakte met het schrijven van deze column ontving ik een berichtje dat Erfdelen in de Duurzame Top 100 van Trouw vermeld zou gaan worden. Erfdelen is een met de Stichting WSB vergelijkbaar initiatief. Sinds het online gaan van de website Erfdelen hebben meer dan 1800 belangstellenden (ruim 1200 huishoudens en groepen die de nieuwsbrief ontvangen) positief en vaak enthousiast gereageerd: Ja, zo willen wij ook wel wonen.
Geplaatst op: 28-1-2021
![]()
Het vinden van een andere woning begint bij dagdromen
Het vinden van een andere woning begint bij dagdromen. Dromen dat het fijner kan, comfortabeler, duurzamer, groener, goedkoper of duurder, beter behapbaar, met meer “meer omkijken naar elkaar”, meer service en of meer zorg. Een terugblik op 45 jaar betrokkenheid bij ouderenzorg, seniorenhuisvesting en thuistechnologie.
Geplaatst op: 18-1-2021
![]()
Inclusief Wonen
Wat "Inclusief Wonen" onderscheid van andere woonvarianten is dat er een gestructureerde wisselwerking is met de gemeente om waar mogelijk de randvoorwaarden voor het Inclusief Wonen te versterken. Dat kan door overleg in een Alliantie voor Langer Comfortabel Wonen.
Geplaatst op: 1-9-2020
![]()
Mantelzorgwoning in het groen
Mantelzorgwoning in het groen Een mantelzorgwoning is een volwaardige woning met eigen sanitaire voorzieningen. De woning leunt vaak aan tegen een hoofdwoning waarin de verzorgende partner, mantelzorgverlener of familie woont.
Geplaatst op: 10-2-2020
![]()
Een tegen Eenzaamheid (Blog LaCoTA in Klein Wonen Magazine)
De Rijksoverheid wil eenzaamheid in de groep 75-plus eerder signaleren en de trend van eenzaamheid doorbreken. Daarvoor heeft zij een landelijk programma ontwikkeld. Maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven en ondernemers slaan hiervoor de handen ineen. Dit doen zij in een landelijke en in lokale coalities (samenwerkingsverbanden) tegen eenzaamheid. LaCoTA wil, in aansluiting op dit programma en in samenwerking met provinciale opbouworganen, coalities tegen eenzaamheid inspireren en ondersteunen rond het thema Langer Comfortabel Wonen. Geplaatst op: 1-2-2020 Lees verder
Geplaatst op: 1-2-2020
![]()
Info over (langer) COMFORTABEL WONEN nog weinig toegankelijk op gemeentelijke sites.
LaCoTA streeft ernaar dat er per gemeente een Scherm van ... komt. Buren, mantelzorgers en familieleden op afstand, kunnen elkaar dan gemakkelijker ondersteunen door per huishouden een Comfort-tablet samen te stellen met adequate domotica en de juiste dienstverlening en ondersteuning. Dat bevordert ook dat welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders en consumentenorganisaties minder langs elkaar heen werken door steeds opnieuw kleine pilots te starten en niet door te zetten.
Geplaatst op: 17-1-2020
![]()
Special nummer 4: Smart homes, inclusieve wijken, slimme gemeenten en smart cities
Geen enkele partij kan op zichzelf de implementatie van thuistechnologie succesvol organiseren en/of succesvol in de markt zetten. De kracht van LaCoTA als coöperatie is het onderling verbinden van netwerken, zodat samen een geïntegreerd traject kan worden aangeboden. LaCoTA wil daarom graag landelijke woonzorgconsumentenorganisaties (zoals Omroep Max, Rode Kruis, Ouderenbonden, Humanitas en Zonnebloem) betrekken bij gemeentelijke Allianties voor Langer Comfortabel Wonen.
Geplaatst op: 2-5-2019
![]()
Special nummer 3: Gestippeld Wonen
In 2008 schreven de toenmalige SEV en Federatie Gemeenschappelijk Wonen een Special over Gestippeld Wonen. De special geeft nog steeds een goed beeld van die woonvariant.
Geplaatst op: 1-5-2019
![]()
Special nummer 2: Gemeenschappelijk Wonen zonder verhuizen
LaCoTA promoot een aantal vormen van gemeenschappelijk wonen waarbij je niet noodzakelijk hoeft te verhuizen naar een ander gebouw. Je kunt blijven wonen in je eigen woning. De woningen/appartementen binnen deze vormen kunnen verspreid in de wijk staan. Het is echter wel zo dat hoe dichter bij elkaar, hoe gemakkelijker het opzetten en onderhouden van een woongemeenschap is. In de special belichten we o.a. Virtuele Woongemeenschappen Buurgemeenschappen Gestippeld Wonen Cirkelgroepen rond o.a. zorgaanbieders
Geplaatst op: 16-4-2019
![]()
Special nummer 1: Gemeentelijke Coalities tegen Eenzaamheid / Allianties voor Comfortabel Wonen
Eenzaamheid komt veel voor. Dat geldt voor jonge generaties, maar zeker voor 75-plussers. Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Op basis van de huidige cijfers zou het gaan om een groep van 650.000 75-plussers die zegt zich eenzaam te voelen. De Rijksoverheid wil eenzaamheid in de groep 75-plus eerder signaleren en de trend van eenzaamheid doorbreken.
Geplaatst op: 18-3-2019
![]()
Het vinden van een geschikte bouwlocatie voor een Tiny House of Seniorenchalet
De kunst van het vinden van een geslaagde match voor een bouwlocatie ten behoeve van een Tiny House of een Cirkelgroep voor Seniorenchalets is niet gemakkelijk, maar er is hulp!
Geplaatst op: 2-10-2018
![]()