Ontvang in maart iedere dag een mailtje met een oefening om je digivaardigheid te vergroten

Wegens groot succes organiseert “Digifit in de zorg” dit jaar opnieuw een Digifit challenge! Wil jij graag (nog meer) digitaal fit zijn en blijven? Doe dan mee met de kersverse oefeningen, van leuke oefeningen voor thuis tot handige werktips.

Geplaatst op: 26-2-2024

Lees verder

Wordt zelf ZorgSameBuur!

Maak een buur, kennis, (overbelaste) mantelzorger, digibeet of (eenzame / zorgbehoevende) buurtbewoner vertrouwd met Beeldbellen en Digi-zorg!

Geplaatst op: 24-4-2023

Lees verder

Digi-domoticateams kunnen een krachtige push geven aan Community-Care

In een Digi-domoticateam functioneren ZorgSameBuren met enige kennis van Digi-zorg. Daarnaast zouden er een buurtverbinder in kunnen participeren, een ondersteuner Comfort & Hospitality, leerling-domoticabrigadiers, en domoticavrijwilligers vanuit woonzorgconsumentenorganisaties (zoals de Zonnebloem en ouderenbonden).

Geplaatst op: 19-1-2024

Lees verder

Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) heeft in basis een Digi-domoticateam

Het is zorgelijk dat het gebruik van veel moderne en eenvoudige thuistechnologie zo traag opgang vindt bij consumenten. Zorgverleners moeten daardoor te vaak tijdverslindend ouderwets organiseren en communiceren. Tijd die zoveel beter gebruikt kan worden voor directe zorg.

Geplaatst op: 22-2-2024

Lees verder

Overheid biedt gratis computerhulp via 0800-1508

De DigiHulplijn is er om te helpen met alle vragen over de computer, laptop, smartphone en/of tablet. Nu in Corona-tijd is er extra aandacht voor beeldbellen. De (gratis) DigiHulplijn is bereikbaar via 0800-1508. Van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur.

Geplaatst: 24-10-2020

 

Tussen 40 en 50 jaar (de sandwichgeneratie) en MANTELZORG

‘ Tussen 40 en 50 jaar (de sandwichgeneratie) ben je druk met je eigen leven. Je kinderen, werk, persoonlijke ambities, sociaal leven, sport, gezondheid en ga zo maar door. Dan wil je helemaal niet nadenken over het feit dat jouw ouders op een dag zorg nodig zullen hebben en dat jij de aangewezen persoon bent om die zorg op te pakken. Want we weten nu: zoals het met jouw opa en oma ging met het bejaardenhuis als oplossing is nu geen optie meer.’ Aldus een alinea uit de laatste campagne van Mantelzorg Nederland.

Geplaatst op: 1-2-2023

Lees verder

Bibliotheken nemen in steeds meer gemeenten het voortouw in uitleg DIGI-ZORG

Het kan u niet ontgaan zijn: er komen steeds meer digitale mogelijkheden om de eigen gezondheid te monitoren en zorg zelf te regelen. Huisartsen en ziekenhuizen moedigen patiënten aan om gebruik te maken van patiëntenportalen. En huisartsen en specialisten gebruiken het videoconsult als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak.

Echter er is nog een grote groep mensen die moeite heeft om deze ontwikkelingen bij te benen. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed weten waar het over gaat, het moeilijk vinden, bang zijn om fouten te maken of omdat ze gewoon niet weten wat ze er aan hebben. En sommigen hebben weinig ervaring met het gebruik van internet op de computer en apps op tablet en smartphone.

Bibliotheken nemen in steeds meer gemeenten het voortouw om mensen uitleg te geven over deze ontwikkelingen in de zorg. Zij gaan met het programma "DigiVitaler – digitale zorg dichterbij"  mensen op weg helpen met het gebruiken van Digi-zorg.

DigiVitaler wordt onderdeel van het online educatieve programma van openbare bibliotheken. De inhoud van het lesprogramma van DigiVitaler sluit aan bij lokale, regionale en landelijke ontwikkelingen in de zorg. We verwachten daarom dat ook welzijnsorganisaties en zorgorganisaties op termijn een rol gaan spelen in het onder de aandacht brengen en het beschikbaar stellen van DigiVitaler.

DigiVitaler is ook een prima basis voor het werk van Digi-/Domoticateams die bij mensen thuis ondersteuning kunnen bieden.

Bekijk voor meer informatie de website digivitaler.nl

En zie voor meer ondersteuningspunten bij u in de buurt: "informatiepunt.nl" 

Geactualiseerd: 18-11-2022

Regionale en lokale bijeenkomsten (ook webinars) via ledenorganisatie HCC!SeniorenAcademie

De regiobijeenkomsten speciaal voor leden van de HCC! SeniorenAcademie worden goed bezocht. Het beginnersniveau waarop de onderwerpen worden gebaseerd blijkt een gewaardeerde formule. Het 1ste uur een lezing over een bepaald onderwerp - Het 2de uur is een vragenuurtje. 
Zie voor meer info: https://seniorenacademie.hcc.nl/locaties-a-g/locations.html

SeniorenTABLET model SeniorenAcademie (SA8W) met 10% korting voor leden HCC SeniorenAcademie

De SeniorenTAB is een prima standaard Samsung-tablet met het Android-besturingssysteem. En er is nu een speciaal model HCC!seniorenacademie voor HCC-leden in een voordeelaanbieding met 10% korting. Je krijgt het eerste jaar gratis ondersteuning vanuit de SeniorenTAB helpdesk. Verlenging van deze ondersteuning, na een jaar, is optioneel voor € 4,95 per maand.

De SeniorenTAB model SeniorenAcademie (SA8W) is een standaard (Samsung-)tablet met het Android-besturingssysteem. Daaroverheen zit een extra laag (zogeheten schil) met een vergroot en overzichtelijk menu voor het bundelen van bij elkaar horende toepassingen. Met dik weergegeven pijlen kan de gebruiker naar een volgend menuscherm en weer terug. De instellingen van de tablet zijn geoptimaliseerd voor de doelgroep.

Speciaal voor HCC-leden is deze tablet er in een voordeelset. Deze set bestaat uit:
- Samsung 8 inch tablet
- een sd-kaart van 32 GB voor in totaal 64 GB aan opslaggeheugen
- een handige beschermhoes met ingebouwde standaard.

Zo heb je een set waarmee de tablet 360 graden kan draaien en daarmee zowel horizontaal als verticaal kan worden neergezet. Met uitgeklapte standaard kan, met vrije handen, naar muziek worden geluisterd, beeldbellen worden uitgevoerd met bekenden en bijvoorbeeld een afscheidsdienst op afstand worden gevolgd. Overigens geldt de10% korting voor alle modellen van SeniorenTAB.

Bijzonder aan de speciale SeniorenAcademie-versie zijn de twee speciaal toegevoegde pictogrammen. Er is een pictogram met het logo van de HCC!seniorenacademie. Klik je hierop, dan kom je automatisch op de webpagina van de SeniorenAcademie terecht. Het tweede toegevoede pictogram heeft de titel 'digitale vraag'. Klik je daar op, dan kom je direct op de helpdeskpagina van de SeniorenAcademie terecht. Gemakt dient de mens!

Ben je HCC-lid? Om van deze aanbieding gebruik te kunnen maken, dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk! 

Persoonlijke computerhulp (ook aan huis!) via ledenorganisatie SeniorWeb

Komt u er even niet uit met uw computer, tablet of smartphone? Dan kunt u ook bij SeniorWeb terecht voor ondersteuning. Als lid van SeniorWeb kunt u uw vraag voorleggen aan hun PCHulp-vrijwilligers. Zij staan voor u klaar om samen met u een oplossing te vinden. U kiest de vorm van PCHulp die bij u past: via internet, telefonisch of aan huis.

Welzijnsorganisaties

Ook lokale welzijnsorganisaties dragen bij aan Digi-zorg in ZorgSameBuurten. 
Welzijnsorganiaties voeren vaak de regie over het Sociaal Domein, Zij regelen vaak personenalarmering, tafeltje dekje, computercursussen, vervoer voor senioren, huisbezoek in het kader van Een tegen Eenzaamheid enz. Soms bieden ze een beperkt platform voor beeldbellen en zorgcommunicatie. 
LaCoTA heeft met vele van deze organisaties overleg gehad over verdere digitalisering van hun dienstverlening. Er blijken flinke drempels voor verdere integratie van digitalisering op de gebieden, wonen (domotica), welzijn (WMO) en zorgcommunicatie.  

Sociale personenalarmering kan de basis zijn voor opschaling van verdere Digi-zorg. Sociale personenalarmering moet dan gecertificeerd koppelbaar zijn aan de domeinen wonen (domotica), welzijn (WMO) en zorg (e-healthcommunicatie). Verzuimt een welzijnsorganisatie deze koppelbaarheid dan wordt de zorgvrager direct al op achterstand geplaatst voor Digi-zorg.

Digi-/Domoticateam in de wijk

(Een concept van LaCoTA)

Sociale contacten bevorderen de gezondheid!

Mensen die regelmatig sociale contacten hebben, zijn vaker gelukkig. Daarnaast kan steun van sociale contacten de zelfredzaamheid en samenredzaamheid vergroten. 

LaCoTA heeft voor de ondersteuning bij mensen thuis het concept “Digi-/Domoticateams in de Wijk” ontwikkeld. De rol van domoticavrijwilligers van woonzorgconsumentenorganisaties is een belangrijke pijler in dit concept.

Domoticavrijwilligers kunnen digitale ondersteuning bieden bij de uitleg over het gebruik van beeldbelcommunicatie, thuistechnologie (bijvoorbeeld video-deurbel, personenalarmering, elektronisch voordeurslot, dimmen lichten) en moderne zorgcommunicatie op een dedicated communicatieplatform zoals SchermVan. Het gaat hierbij om het ondersteunen van kwetsbare mensen die onvoldoende steun kunnen krijgen van hun eigen netwerk of om mantelzorgers die extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Geen enkele partij kan op zichzelf de implementatie van thuistechnologie en e-Health succesvol organiseren. LaCoTA juicht het daarom toe dat bibliotheken en en welzijnsorganisaties samenwerken om niet alleen binnen de bibliotheek maar ook bij mensen thuis uitleg te geven over digitalisering in de zorg. De kracht van LaCoTA als coöperatie is het onderling verbinden van netwerken, zodat samen een geïntegreerd project kan worden aangeboden. LaCoTA wil daarom graag woonzorgconsumentenorganisaties (zoals Omroep Max, Rode Kruis, Ouderenbonden, LOC, Ieder(In), Humanitas, Zonnebloem, HCC-Seniorenacademie, Gebied-online, enz) betrekken bij deze maatschappelijke verandering. Woonzorgconsumentenorganisaties kunnen domotica-vrijwilligers in de wijk inzetten om mede- leden en niet-leden te ondersteunen bij gebruik van domotica en e-health.

Wil je meer weten over het concept Digi-Domoticateams vraag dat onze Special over dit onderwerp aan via info@lacota.nl. Je kunt LaCoTA ook vragen om ondersteuning bij de opzet van zo’n team. Ervaring hebben we o.a. opgedaan in de gemeenten Ede en Zwijndrecht.

Aangepast: 8-7-2021

Dag!enDoen!-projecten lijken een beetje op Digi-Domoticateams in de wijk en kunnen een opstapje zijn naar DIGI-Zorg!

Goedendag! Wat gaat u doen vandaag? Komt u niet meer zoveel buiten de deur maar zou u dit eigenlijk wel graag willen?

Dag!enDoen! projecten werken met veel vrijwilligers die mensen thuis verder helpen in de digitale wereld. Hoewel het feitelijk een digitale activiteitenagenda is. Een heel gebruiksvriendelijk programma op een tablet, ook te gebruiken voor mensen die geen ervaring hebben in de digitale wereld. In één oogopslag ziet u wat er die dag of week te doen is in uw regio. Via het programma (de app) kunt u zich eenvoudig aanmelden voor een concert, koffiemiddag of wandelclub. Zo doet u niet alleen iets leuks, maar ontmoet u ook nieuwe mensen.

Heeft u zelf geen tablet? Geen probleem! Via de lokale Dag!enDoen! projecten kunt u een tablet in bruikleen krijgen. Bent u allergisch voor techniek? Een van de vrijwilligers komt graag bij u langs om u te helpen. Net zo lang tot de angst weg is.

Dag!enDoen! werkt op dit moment nog slechts in enkele gemeenten.  Achtkarspelen  -  klik hier,  Ameland  - klik hierBarneveld  - klik hierDantumadiel  -  klik hier, Harlingen  -  klik hier,  Hellendoorn  -  klik hierHeerenveen -   klik hierLeeuwarden  -  klik hier,  Olst-Wijhe  -  klik hierOoststellingwerf  -  klik hierRaalte  -  klik hier, Smallingerland  -  klik hier,  Sudwest-Fryslan   -  klik hier, Tytsjerksteradiel  -   klik hier, Wierden  -  klik hier.

Wie in een van deze gemeenten woont kan zich via bij het Dag!enDoen! project aanmelden.

Andere gemeentes zijn in gesprek om te kijken of Dag!enDoen! een oplossing kan zijn.

Aangepast: 18-11_2022

Beleefhuizen in Nederland

De gemeente Houten, woningcorporatie Viveste, welzijnsorganisatie VanHouten&co en zorgaanbieder Zorgspectrum ontwikkelen een Duurzaam Domotica Huis Houten. Een "beleefruimte" en demonstratieruimte. Het appartement op Het Rond wordt de plek waar inwoners van Houten (eenvoudige) woningaanpassingen, domoticatoepassingen en energiebespaarders kunnen zien, uitproberen en misschien zelfs wel kopen.

Er zijn in Nederland meer van dergelijke "beleefruimtes":

  1. Woning van Smart Homes          Eindhoven (bij Evoluon)

  2. Slimste Huis Alkmaar                  Alkmaar   ( www.slimstehuisalkmaar.nl )

  3. Huis van Heden                          Leeuwarden  ( https://www.platformgeef.nl/huis-van-het-heden )

  4. Beleefhuis Hoorn                        Hoorn

  5. LivingLab Hart van Vathorst       Amersfoort  http://www.livinglabamersfoort.nl )

  6. Slim Thuis huis                           Doetinchem

  7. Vivalib woonconcept                   Rotterdam

  8. Dementiehuis van de toekomst   Emmen

  9. Huis-van-morgen.nl                    Roosendaal ( https://www.huis-van-morgen.nl

  10. Mobiele versie Huis van morgen  Roosendaal

  11. Huisvanmorgen.nu                     Panningen

DIGITAAL LEERPLEIN e-learning mantelzorgers

Stichting Zorgcentra Meerlanden in Badhoevedorp heeft voor vrijwilligers en mantelzorgers inmiddels 20 korte trainingen e-learning ontwikkeld. Gratis voor heel Nederland. Je kunt een gratis account aanmaken om ze te bekijken en beproeven.

http://leerplein-zorgcentra-meerlanden.nl/

Een aantal trainingen: 

 

Sofies LEERREIS; een eerste introductie in Thuistechnologie

Sofies LEERREIS is een website die bijdraagt aan de ontwikkeling van Zorg en Technologie in het MBO onderwijs. In het project hebben vier onderwijsinstellingen, met begeleiding van Utrechtzorg, gezamenlijk het onderwijs- en examenmateriaal ontworpen en ontwikkeld voor de keuzedelen ‘Zorg en technologie’ en ‘Zorginnovaties en technologie’. Het doel van de samenwerking was het creëren van een gemeenschappelijke aanpak in relatie tot het beroepenveld. De website is ook een goede start voor iedereen die anderen iets willen uitleggen over nut en gebruik van thuistechnologie, comfort-tablets, internet der dingen en e-health.

Er is o.a. gefilmd in Hart van Vathorst te Amersfoort.

Kijk op: http://www.sofiesleerreis.nl