Wonen van Senioren op Boerderijen

De Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen (Stichting WSB) heeft zich tussen 2000 en 2011 ingezet om meervoudige bewoning van boerderijen mogelijk te maken (met name door senioren en meergeneratieprojecten). Door een meervoudige woonbestemming ontstaat een optimalere benutting van schaarse woonkansen in het buitengebied. Ook het financieel draagvlak voor renovatie van gebouwen en erf wordt gunstiger bij een meervoudige woonbestemming. 

Streekplannen en bestemmingsplannen maakten het streven van de Stichting WSB moeilijk haalbaar. Mede door de inzet van de Stichting WSB is er wel hier en daar bij gemeentes een positievere houding gekomen. Er zijn diverse voorbeeldprojecten gerealiseerd (zie Voorbeelden). Vooral de juridische vorm van "woonverening in een boerderij" wordt steeds vaker toegepast.

Het werk van de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen is overgedragen aan LaCoTA

Nieuwsuur: over woningbouw op leegkomende boerenerven

Wonen op een boerenerf is niet alleen een uitkomst voor woningzoekenden. Tussen nu en 2030 komt er zo'n 15 miljoen vierkante meter aan agrarisch vastgoed leeg te staan, berekende onderzoeker aan de Wageningen Universiteit Edo Gies. Wegens de hoge kosten voor sloop laten boeren ongebruikte stallen vaak staan.

Al die lege stallen en schuren komen de omgeving niet ten goede, zegt Gies. "De erven verloederen. Ze worden niet meer onderhouden, omdat ze geen economische functie meer hebben." De kwaliteit van het landschap gaat achteruit. Daarnaast zijn de afgelegen lege stallen aantrekkelijk voor drugscriminelen. "Dat kan op sommige plekken een groot probleem worden."

Zie volledige artikel https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2408464-boerenschuren-als-woonruimte-oplossing-voor-woningnood-en-verpaupering

Geplaatst: 9-12-2021

LaCoTA helpt u met de zorg van vandaag en morgen. Ook op het platteland.

Comfortabel, veilig en zelfstandig wonen? Wij creëeren een zorgzame leefomgeving
die u ook nog eens in staat stelt sociaal verbonden te blijven en die eenzaamheid tegen
gaat. Kies zelf welke favoriete diensten en producten u wilt toevoegen, want onze
modulaire oplossing wordt afgestemd op uw persoonlijke wensen en behoeften.

Doelstelling - We passen de nieuwste technologische innovaties toe op een laagdrempelige
en gebruiksvriendelijke manier, zodat mensen meer controle over hun leven kunnen nemen en eenvoudig in verbinding kunnen staan met hun sociale omgeving.

Open platform - Onze oplossingen zijn eenvoudig samen te voegen met uw bestaande systemen en de mooiste toepassingen van andere partijen in de markt. We zorgen er voor dat de verschillende onderdelen elkaar completeren en naadloos met elkaar
samenwerken. We helpen u met de zorg van vandaag en morgen.

Oplossing - We brengen dit alles overzichtelijk samen in één intelligent systeem dat makkelijk door en voor iedereen te gebruiken is. Vaak zelfs, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen.
Zowel geschikt voor bij het langer zelfstandig thuis wonen als bij gebruik in zorginstellingen.

“We leveren een modulaire totaal-oplossing met completerende onderdelen.”

Meer lezen: Scherm van LaCoTA & Info per gemeente

Geplaatst: 11-12-2021

Bemiddeling naar "Wonen en Zorg in het groen" (o.a Woonserviceboerderijen)

Een woonserviceboerderij is een woonvoorziening voor mensen met een zorgindicatie. Het servicepakket is meestal gekoppeld aan een indicatie voor een Persoons Gebonden Budget (PGB). Nadruk ligt op het wonen. Dit in tegenstelling tot een zorgboerderij waar de nadruk ligt op dagbesteding.

In overleg tussen LaCoTA en Woonz is de afspraak gemaakt dat Woonz de vindbaarheid van deze locaties gaat vergemakkelijken. Op hun site is aan het zoekcriterium "ligging" inmiddels de categorie "Wonen in het groen" toegevoegd. Zie https://www.woonz.nl/ 

Ook LaCoTA noemt hieronder een aantal mooie locaties:

Bodegraven: https://accoladezorg.nl/locatie/de-wierickehoeve

Beegden (Limburg): "Hof ter Beegden"  https://www.compartijn.nl/verzorgingshuizen/beegden-huize-ter-beegden (foto hieronder)

Huize ter Beegden.jpg

 

Dinkelland: Amanshoeve | Locatie Agelo

Soest: http://www.eemhorst.nl/

Tubbergen: Amanshoeve | Locatie Manderveen

Vijfherenlanden: https://www.habion.nl/onze-woningen/onze-woningen/zuid-holland/hof-van-leerbroek/ 

Vijfherenlandenhttps://zorghavengroep.nl/particulier-verzorgingshuis/de-wilgenhoeve-hei-en-boeicop (foto hieronder).

 De_Wilgenhoeve.jpg

 

Ook veel van de meer dan 40 vestigingen van aanbieder De Herbergier zijn locaties in het groen (ook een aantal boerderijen) Vestigingen | Herbergier

Kent u nog zo'n mooie Woon-Zorglocatie in het groen?

Geef deze door aan info@lacota.nl .

Bent u aanbieder van ook zo'n mooie locatie in het groen?

En wilt u de vindbaarheid en bemiddelbaarheid van die locatie verbeteren? Geef dit door aan Woonz: https://www.woonz.nl/aanbieden/aanmelden .

Makelaars Boerderijen en Buitens

Bemiddeling en Makelaardij

U vindt op dit onderdeel van onze site meer dan 200 Woonboerderijen en Buitens die te koop staan. Sommige daarvan hebben een meervoudige woonfunctie.

Boerderij en Advies

Boerderij en Advies was een advies-afdeling van KESconsult|woonvarianten. Boerderij en Advies was betrokken bij de advisering van de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen. Kennis en ervaring van KESconsult op dit gebied is overgedragen aan LaCoTA.