Virtuele Woongemeenschappen (ViWo)

In Corona-tijd is iedereen genoodzaakt zich terug te trekken in zijn/haar eigen woning. In een Virtuele Woongemeenschap kun je desondanks je "dagelijkse leventje" delen met vertrouwde gezichten. 

LaCoTA heeft samen met Omroep Max en KESconsult/woonvarianten het concept Virtuele Woongemeenschap ontwikkeld. Dit is een woonvorm waarbij de leden elkaar ontmoeten via de digitale snelweg. Groepen kunnen zich desgewenst verder ontwikkelen tot een "Buurgemeenschap per postcodegebied" of een project "Gestippeld Wonen". 

LaCoTA heeft sinds april 2020 de tool "SchermVan App" geplaatst in de Android Google Play-store. We gaan een specifieke versie van deze App doorontwikkelen voor de communicatie binnen Virtuele Woongemeenschappen! 

Nu al kun je via de "SchermVan App": beeldbellen, personenalarmering regelen, thuistechnologie aansturen (waaronder een slimme thermostaat, video-voordeurbel, electronisch voordeurslot, dimmers, schakelaars enz).

Best comfortabel om virtueel te wonen! En het maakt je ecologische voetafdruk weer iets kleiner.

Meer lezen: Special nummer 2 Gemeenschappelijk Wonen zonder verhuizen: https://www.lacota.nl/anders-en-actief-wonen/nieuwsbrieven/special-gemeenschappelijk-wonen-zonder-verhuizen/

Downloaden: Demo-versie "SchermVan App" (gratis) downloaden op je Android toestel: > Google Play-store > "SchermVan App"

Bestellen: Thuistechnologie / Domotica: https://www.ablesmarthome.nl/lacota

Website en aanmelden bij een ViWo:  Mijn Trefpunt

Telebakkie; telefonisch koffie-uurtje

Veel alleenstaande ouderen hadden hun wekelijkse koffie-uurtje of andere gezellige bijeenkomsten… totdat Corona kwam. Daar zit je, in je eentje in je woning. Gelukkig kwam ... Telebakkie! Leuk, simpel en effectief.

Telebakkie! is een telefonisch koffie-uurtje voor zes mensen, bedacht door ActivAge en Super-Actief Rotterdam. Telebakkie! is getest in de Rotterdamse wijk de Esch. Wat blijkt? Het werkt fantastisch!

Ouderen kunnen zelf heel gemakkelijk en snel met Telebakkie! aan de slag, ieder vanuit zijn eigen woning. Je hoeft geen ingewikkelde apps op je computer of telefoon te downloaden en de privacy is gewaarborgd. Het enige wat je nodig hebt is je telefoon, een gemakkelijke stoel en een lekker bakkie koffie. Zie voor een korte handleiding https://www.activage.nl/blijf-bruisen-met-telebakkie/

Geplaatst 2-5-2020

Mijn Trefpunt (en dus ook Virtuele Woongemeenschappen) nu beschikbaar via "SchermVan App" in Google Play-store.

Onze "SchermVan App" is sinds half april 2020 gratis te downloaden vanuit de Google Play-store. Met deze app willen we er alles aan te doen mantelzorg, burenhulp en thuistechnologie gemakkelijker te maken. Je kunt met de app o.a. nu al gratis beeldbellen! Maar binnenkort kun je er ook heel veel thuistechnologie mee aansturen. Een mooie afstandsbediening dus (op je tablet, smartphone, PC, smartTV). Prettig als je iemand in een sociaal isolement wilt ondersteunen. Ook prettig voor mantelzorgers of als je wilt omkijken naar je buren! De post bezorgt bij iemand thuis en met een simpel telefoontje kun je uitleg geven aan elkaar! Omdat er nu nog niet heel veel installaties zijn vind je 'm nog niet gemakkelijk in de playstore van Google. Als je specifiek zoekt op "SchermVan App" (met quotes) dan vind je 'm al wel. Kijk ook in onze webwinkel voor ondersteunende modulen: https://www.ablesmarthome.nl/lacota

Geplaatst: 23-4-2022

Contact "Virtuele woongemeenschappen" (ViWo) kan lopen via Mijn Trefpunt op "SchermVan".

De "SchermVan App" (zowel app als web) integreert verschillende functies op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en buurtcommunicatie. SchermVan bevat bijvoorbeeld modules voor beeldbellen, de bediening van thuistechnologie en het oproepen van zorg. Voorheen waren er voor deze functionaliteiten verschillende apparaten, apps of afstandsbedieningen nodig. De "SchermVan App" bundelt al deze functionaliteiten binnen één App. Mijn Trefpunt is opgenomen in SchermVan met name voor communicatie binnen Virtuele Woongemeenschapppen. Mensen die zijn ingelogd op SchermVan kunnen gemakkelijk tegelijk ook overschakelen op de communicatie binnen Mijn Trefpunt.

Mijn Trefpunt blijft daarnaast als los platform beschikbaar. Ga naar https://www.mijntrefpunt.nl

Zie voor de demo van SchermVan: Demo

Geactualiseerd: 23-4-2020

Langer Comfortabel Wonen dankzij de app/web SchermVan

LaCoTA heeft de app/web SchermVan ontwikkeld om Langer Comfortabel Wonen gemakkelijker te maken. We integreren o.a.

 • thuistechnologie bij woningaanpassing
 • "beeldbelcommunicatie" bij mantelzorg
 • "beeldbelzorg" in de professionele zorg
 • personenalarmering en brandmelding
 • losse apparaten afstandsbediening voor het "Internet der Dingen" (bijvoorbeeld op afstand regelen van de thermostaat).

Kijk verder op: Scherm van LaCoTA

Samen activiteiten en hobby's genieten


Gezellig thuis

 • Hobby's ; zoek eventueel via "Mijn Trefpunt' of "5oPlusnet" andere mensen om samen je hobby te genieten.
 • Samen koken; zoek via "Mijn Trefpunt' of "5oPlusnet" andere mensen om samen te koken.​​​
 • Nostalgische muziek

Er op Uit - tips

 • Samen uit eten; zoek via "Mijn Trefpunt' of "5oPlusnet" andere mensen om samen uit eten te gaan.​​​
 • Wandelingen in heel Nederland ;  zoek eventueel via "Mijn Trefpunt' of "5oPlusnet" andere mensen om samen te wandelen.
 • Musea in Nederlandzoek eventueel via "Mijn Trefpunt' of "5oPlusnet" andere mensen om samen naar een museum te gaan.

Overzicht van links aangepast

We hebben het overzicht van links op "MijnTrefpunt" geactualiseerd voor betere koppelingen met ons comfort- en dienstenplatform "SchermVan"Mijn Trefpunt

Geactualiseerd: 20-11-2019

Samen hobby's en activiteiten ondernemen en omzien naar elkaar.

Mijn Trefpunt stelt mensen, met name 50plussers, in de gelegenheid hun sociale netwerk uit te breiden. Dat kan beperkt blijven tot mailen binnen de besloten site maar men kan ook deelnemers ontmoeten om samen activiteiten te ondernemen. Deelnemers kunnen Buurgemeenschappen organiseren en binnen Buurgemeenschappen omzien naar elkaar. Wij zien Buurgemeenschappen als een vorm van Gemeenschappelijk Wonen en Virtueel Wonen. Zie verder Actualiteit

Mijn Trefpunt van LaCoTA is een gratis site. Ga naar : Mijn Trefpunt

Cirkelgroepen

Cirkelgroepen zijn hobby/themagroepen georganiseerd door / rond een:

 • woongroep / buurgemeenschap
 • Vereniging van Eigenaren / serviceflat
 • afdeling van een serviceorganisatie of woonconsumentenorganisatie
 • huurdersvereniging of cliëntenraad
 • buurthuis / horecavestiging
 • zorgcoöperatie / verzorgingshuis
 • wijkleerbedrijf.

Thema's kunnen heel divers zijn:

 • koffieuurtje / borreluurtje
 • eettafel in de buurt
 • thuistechnologie / woningaanpassing / verduurzaming
 • samen klussen
 • dienstverlening / zorg
 • hobby's / bezoeken van cultuur / bewegen
 • tegengaan van eenzaamheid / telefooncirkel / beeldbelcirkel.

Een combinatie van meer thema's  is uiteraard ook mogelijk. Organiseren en aanmelden kan o.a. via Mijn Trefpunt