Virtuele Woongemeenschappen

Een "Virtuele Woongemeenschap" is een woonvorm waarbij de leden onderling contact hebben via de digitale snelweg. Door beeldbelcontact kunnen de deelnemers elkaar ook spreken en desgewenst zien. De deelnemers binnen een Virtuele Woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken .....

Geplaatst op: 6-3-2024

Lees verder

Samen Bouwen in stroomversnelling

Verbluffend om te zien hoe Wederkerig Wonen in een stroomversnelling komt. Op de nieuwe website CrowdBuilding zijn in korte tijd heel veel bouwlocaties zichtbaar gemaakt waar hard gewerkt is, of wordt, aan nieuwe woonvarianten. Een heleboel nieuwe pareltjes waar je niet individualistisch gaat wonen, maar waar mensen wat meer naar elkaar omkijken. Soms ook mooie kansen voor Community-Care.

Geplaatst op: 5-2-2024

Lees verder

Versnel bouwen voor Wederkerig Wonen (Blog Wim G. Kromwijk)

Komt het kabinet eindelijk een beetje op stoom met een mooie “WoonSnoepwinkel” en dan valt het over asielbeleid. Alsof asielzoekers de grootste veroorzakers zijn van de problemen in Nederland. En met een beetje pech wordt het hele volkshuisvestingsbeleid “controversieel” verklaard waardoor er nog maar weinig wordt gedaan totdat de volgende minister van Volkshuisvesting eindelijk goed is ingewerkt.

Geplaatst op: 26-8-2023

Lees verder

Optoppen ook een mooie kans voor nieuwe projecten Wederkerig Wonen

Een “optopper” is een prefab modulair appartement, dat volledig is vervaardigd van hout. Het is licht genoeg om op bestaande daken te worden geplaatst. De woning heeft eveneens een geprefabriceerde badkamer, toilet en keuken en kan daardoor in een dag worden geplaatst. De "optopper" voorziet in sneltreinvaart in meer betaalbare woningen, toepasbaar op bijna ieder (naoorlogs) flatgebouw’, vertelt de ontwikkelaar. De "optopper" is ontwikkeld als een flexibel woonproduct voor toepassing in grote aantallen voor diverse doelgroepen en volgens een standaard methodiek.’

Geplaatst op: 3-7-2023

Lees verder

Tiny Houses met grote binnentuinen

Twintig jaar geleden was het "Jaar van de Boerderij". Vooral gericht op behoud van oorspronkelijke, soms zelfs monumentale, boerderijgebouwen. Nu komt bij dit belang dat, in verband met het aanpakken van het stikstofprobleem, er mogelijk op korte termijn 3.000 boeren worden uitgekocht, waardoor vooral ook veel hele grote veestallen leeg komen te staan. Die kun je slopen en in het kader van Rood voor Rood vervangen door nieuwe huizen geplakt tegen dorpskernen. Echter er zijn alternatieven.

Geplaatst op: 20-5-2023

Lees verder

Wonen in nieuwe natuur

Kleinschalig wonen in nieuwe natuur is voor velen een droom, maar vooral ook een oplossing voor de klimaat- en stikstofproblemen, de afname van biodiversiteit en de woningcrisis. De overheid is doordrongen van een snelle aanpak, maar omarmt initiatieven van burgers maar mondjesmaat. Regelgeving en precedentschepping vormen vooral bij de provincies hoge drempels, evenals onbekendheid. Het Testlab Nieuwe Natuur en Klein Wonen heeft daarom nu een catalogus gemaakt, waarin twaalf initiatiefnemers hun plannen voor wonen in nieuw aan te leggen groene oases uit de doeken doen en een boodschap hebben voor beleidsmakers.

Geplaatst op: 5-5-2023

Lees verder

GemeenschappelijkWonenDag 20 mei 2023

Jaarlijks zetten woongemeenschappen (en dit jaar ook ecodorpen) de derde zaterdag van mei hun deuren open om meer zichtbaarheid te geven aan gemeenschappelijk wonen in al haar vormen.

Geplaatst op: 29-3-2023

Lees verder

Nieuwsbrief/15, april 2023, verzonden. Over ZORGZAME BUREN, ACTIEF EN COMFORTABEL WONEN

LaCoTA geeft informatie over meer dan 30 woonvarianten. Veel daarvan zijn interessant voor zowel jong als ouder. Levensloopflexibel Wonen, sociale netwerken, zorgzame buurten, WoonZorgCirkels, Wonen in het Groen, en Digi-zorg krijgen daarbij bijzondere aandacht. Actieve mensen dragen bij aan vitale gemeenten, een vitale buurgemeenschap en vitale verbindingen! In dit nummer: - GemeenschappelijkWonenDag 20 mei 2023 - Wederkerig wonen: Erfdelen, Knarrenhofjes en meer varianten - Begin je eigen "Cirkelgroep" - Stichting Thuisgekookt: KOKEN VOOR EEN BUUR - In de zorg moet meer ruimte komen voor buurtinitiatieven - Zorgvragers, mantelzorgers en buren meer betrekken bij Digi-zorg - Duitse modelwijk voor KLEIN WONEN - Lezerskorting voor personenalarmering

Geplaatst op: 4-4-2023

Lees verder

Landelijk project "ZorgSameBuren"

LaCoTA wil met dit project het begrip "Wederkerig Wonen" meer inhoud geven. Buren kunnen als "ZorgSameBuur": een familielid, buur, kennis, (overbelaste) mantelzorger, digibeet of (eenzame / zorgbehoevende) buurtbewoner vertrouwd maken met Beeldbellen en Digi-zorg!

Geplaatst op: 1-5-2023

Lees verder

Landelijk project "ZorgSameBuren"

Veel varianten van CIRKELGROEPEN

Er zijn veel varianten van Cirkelgroepen, allemaal ondersteunen ze het "Omkijken naar Elkaar". Het zijn vormen van Wederkerig Wonen en vormen van Gemeenschappelijk Wonen waarvoor je meestal niet noodzakelijk hoeft te verhuizen. Cirkelgroepen zijn groepjes buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus “Om te kijken naar elkaar”. Het draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk. En daarnaast doet men vooral ook leuke dingen samen. Bijvoorbeeld samen wandelen, samen hobby's doen en op gezette tijden samen borrelen ergens in de buurt.

Geplaatst op: 14-4-2023

Lees verder

Veel varianten van CIRKELGROEPEN

Binnen een Cirkelgroep, en met name binnen een VoorZorgCirkel, kunnen mensen elkaar vertrouwd maken met Digi-zorg.

Een VoorZorgCirkel is één van de vele vormen van de woonvariant “Cirkelgroep”. Het is een vorm van Wederkerig Wonen en ook een vorm van Gemeenschappelijk Wonen waarvoor je niet noodzakelijk hoeft te verhuizen. Cirkelgroepen zijn buurtbewoners die met elkaar afspreken serieus “Om te kijken naar elkaar”. Het draagt bij aan het opbouwen van een veilig en zorgzaam netwerk.

Geplaatst op: 12-4-2023

Lees verder

Binnen een Cirkelgroep, en met name binnen een VoorZorgCirkel, kunnen mensen elkaar vertrouwd maken met Digi-zorg.

Zet een eigen "Cirkelgroep" op in je buurt

Een Cirkelgroep kun je zelf starten. Heel gemakkelijk beginnen met een whatsapp-groepje met mensen uit je straat of directe omgeving. Een groepje mensen die afspreekt serieus “Om te kijken naar elkaar”. En vooral ook leuke dingen samen te doen. Bijvoorbeeld de laatste zondag van de maand samen borrelen ergens in de stad.

Geplaatst op: 31-3-2023

Lees verder

Zet een eigen "Cirkelgroep" op in je buurt

Lees meer over Cirkelgroepen

Er zijn veel varianten van Cirkelgroepen. Bijvoorbeeld Gestippeld Wonen, VoorZorgCirkelgroep en WoonZorgCirkelgroep.

Geplaatst op: 27-2-2023

Lees verder

Lees meer over Cirkelgroepen

Stichting Thuisgekookt: KOKEN VOOR EEN BUUR

Je hobby beoefenen en daarmee echt het verschil maken; het kan als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt. Als je van koken houdt, tenminste. Want door iedere week een portie meer te koken voor een buur die dat zelf niet meer kan, maak je hun leven groter, gezonder én gezelliger.

Geplaatst op: 26-1-2023

Lees verder

Stichting Thuisgekookt: KOKEN VOOR EEN BUUR

Blog: Nieuwe kansen voor woonboerderijen, knarrenhoven en erfdelen

Door het stikstof- en klimaatbeleid van de Rijksoverheid kunnen we opnieuw kijken naar de bestemming van vrijkomende boerenerven.

Geplaatst op: 31-8-2022

Lees verder

Blog: Nieuwe kansen voor woonboerderijen, knarrenhoven en erfdelen

Nieuws; Inspiratie voor de start van een buurgemeenschap: menukaart voor een flexibele "Buurtwoongroep"

Onder de naam ‘de BuurtWoongroep’ heeft ontwerpbureau We Are Social Rebels in samenwerking met branchevereniging ActiZ, een menukaart ontwikkeld voor de flexibele ‘Buurtwoongroep’.

Geplaatst op: 19-7-2022

Lees verder

Nieuws; Inspiratie voor de start van een buurgemeenschap: menukaart voor een flexibele "Buurtwoongroep"

Blog; Niet verhuizen, toch gemeenschappelijk wonen

LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) promoot een aantal vormen van gemeenschappelijk wonen waarbij je niet noodzakelijk hoeft te verhuizen naar een ander gebouw. Je kunt blijven wonen in je eigen woning. De woningen/appartementen binnen deze vormen van Gemeenschappelijk Wonen kunnen verspreid in het dorp of de wijk staan.

Geplaatst op: 21-7-2021

Lees verder

Blog;  Niet verhuizen, toch gemeenschappelijk wonen

WONEN EN ZORG IN HET GROEN

Recent hebben we 50 mooie locaties toegevoegd aan onze LaCoTA-website. Op deze locaties wordt professionele zorg gecombineerd met wonen in een groene omgeving. Het gaat om kleinschaligewoonzorgprojecten. Sommige projecten zijn gerealiseerd in de bouwkundige vorm van een woonserviceboerderij en soms was een authentieke boerderij zelfs de basis van het project.

Geplaatst op: 1-5-2021

Lees verder

WONEN EN ZORG IN HET GROEN

Blog; Het vinden van een andere woning begint bij dagdromen

Het vinden van een andere woning begint bij dagdromen. Dromen dat het fijner kan, comfortabeler, duurzamer, groener, goedkoper of duurder, beter behapbaar, met meer “meer omkijken naar elkaar”, meer service en of meer zorg. Een terugblik op 45 jaar betrokkenheid bij ouderenzorg, seniorenhuisvesting en thuistechnologie.

Geplaatst op: 18-1-2021

Lees verder

Blog; Het vinden van een andere woning begint bij dagdromen

Veel blogs LaCoTA over Anders, Actief en Comfortabel Wonen ook gepubliceerd bij ZorgSaamWonen

lacota_logo.jpg

LaCoTA schrijft met enige regelmaat blogs over "Anders, Actief en Comfortabel Wonen". Veel van deze blogs verschijnen in magazines en nieuwsbrieven van partner-organisaties.
Kijk bijvoorbeeld op ZorgSaamWonen.

Veel blogs zijn ook geplaatst bij Woonz,  Klein Wonen Magazine en Mijn Buurtje.

Daarnaast schrijft LaCoTA "specials" en "nieuwsbrieven". Zie Specials

Blog: Ontspullen, doorstromen en daarna comfortabel wonen

Voor alles is er een momentum. Iets is lang geen issue en dan ineens kan er een aanleiding zijn waardoor een nieuw thema al je energie vraagt. Verliefd worden, kinderen krijgen, een nieuwe baan, burn-out, pensioen, mantelzorger worden, duurzaam willen wonen, noem maar op. Op buurtborrels spreek je altijd wel iemand die vol is over zijn of haar momentum. Laatst sprak ik twee 80-jarigen met een huis te vol om kleiner te gaan wonen.

Geplaatst op: 28-7-2022

Lees verder

Meer blogs, specials en nieuwsbrieven van LaCoTA ter inspiratie

Wim-Kromwijk-foto-1.jpg

Wim G. Kromwijk, directeur van LaCoTA, schrijft met enige regelmaat blogs over "Anders, Actief en Comfortabel Wonen". Veel van deze blogs verschijnen in magazines en nieuwsbrieven van partner-organisaties als WoonzZorgSaamWonen, Klein Wonen Magazine en MaxMeetingPoint (Omroep Max). Ook worden ze geplaatst in interessegroepen op LinkedIn en Facebook. Regelmatig wordt in de blogs gewezen op de ontwikkeling rond Wederkerig Wonen, Gemeenschappelijk Wonen, Wonen en Zorg in het Groen, Cirkelgroepen, Digi-zorg en achterliggende modulen.

In Nieuwsbrieven wordt een selectie van recente blogs geplaatst. Zie Nieuwsbrieven.

Wonen en Zorg in het groen

Kijk op "In het groen"

Realiseer een (tijdelijke) mantelzorgwoning in of bij uw woning

Een mantelzorgwoning is een volwaardige woning met eigen sanitaire voorzieningen. De woning leunt vaak aan tegen een hoofdwoning waarin de verzorgende partner, mantelzorgverlener of familie woont. In grote herenhuizen, villa's, boerderijen en landhuizen kan de mantelzorgwoning soms inpandig gerealiseerd worden. Ook zijn er concepten waarin een aantal ‘dubbele woningen’ geclusterd zijn, waardoor een mantelzorggemeenschap ontstaat. Tenslotte zijn er nog mobiele woningen die ‘tijdelijk’ in de tuin bijgeplaatst kunnen worden. Deze dienen wel weer te verdwijnen als de mantelzorg stopt.

In een mantelzorgwoning zitten vaak veel voorzieningen die het leven van iemand, die zorgbehoevender wordt, veraangenamen. Dit varieert van diensten die op afstand bediend kunnen worden tot een in hoogte en breedte verstelbare wastafel en toilet en tilhulpmiddelen. Allerlei zorg gerelateerde ICT-toepassingen horen ook bij de standaardinrichting. Veel van deze voorzieningen zijn in het begin luxe, maar later noodzaak. Het hulpmiddelen- en voorzieningenniveau groeit als het ware mee met de gezondheid van de bewoner.

Wie voor een hulpbehoevend familielid een mantelzorgwoning in de tuin wil plaatsen of laten bouwen, hoeft daarvoor meestal geen vergunning meer aan te vragen. Ook voor verbouwing van garage of schuur tot mantelzorgwoning is meestal geen vergunning meer nodig. Enige eis is dat een hulpbehoevende daadwerkelijk in de woning komt wonen.

Er zijn diverse leveranciers van prefab woningen of aanbouwunits. Zo kan bijvoorbeeld snel en gemakkelijk een gelijkvloerse badkamer en/of slaapkamer gerealiseerd worden. Vraag een folder aan: info@andersenactiefwonen.nl.

Zie Woningaanpassing

Geactualiseerd 21-1-2021

WONEN IN DE 21STE EEUW. Een 600 pagina's dik inspiratieboek! Mooi vormgegeven, mooie foto's!

Collectieve woonvormen zijn bezig aan een opmars niet alleen in Nederland maar ook in België. Woonbehoeften van jonge gezinnen, alleenstaanden, jongeren, vitale en kwetsbare ouderen veranderen. Dat biedt nieuwe kansen voor woonconsumenten zelf, maar ook aan woningbouwcorporaties, vastgoedondernemingen, gemeenten, woon- en zorgprofessionals, projectontwikkelaars, woonconsulenten, architecten, stedenbouwkundigen, en andere belanghebbenden die willen inspelen op de nieuwe woonwensen.

Veel van de woonvormen die beschreven worden in dit boek zijn onbekend bij het brede publiek. Met aansprekende voorbeelden uit Nederland en België, en tal van bruikbare aanwijzingen, nodigt het belangstellenden uit om er meteen mee aan de slag te gaan. Soms kan het al anders, actiever en duurzamer in en vanuit je eigen woning en buurt. Zie gestippeld wonen, buurgemeenschappen (een concept van LaCoTA!), duurzame buurten en domotica.

Het is een inspiratieboek en naslagwerk waarvan we droomden dat het ooit tot stand zou komen. Onze website is vergeleken met dit prachtige boek slechts een bescheiden inzicht in de totale beweging van Anders, Actief en Duurzaam Wonen!

Alle lof voor de schrijver: Peter Camp !

  • Uitgeverij: ACCO UITGEVERIJ
  • Publicatiedatum: 31 januari 2017
  • Boek - HARDCOVER
  • Editie 1
  • ISBN: 9789492398031