Varianten van Groen Wonen

Er zijn diverse woonvarianten die vallen onder de categorie "Groen Wonen". Het zijn niet alleen woonboerderijen. Denk ook aan: 
- Buitens 
- Woonvereniging op boerderij 
- Driegeneratieboerderij 
- Wonen in cultuurhistorisch erfgoed 
- EcoErven en Landgoederen 
- Buurgemeenschappen 
- Eco-buurgemeenschappen met eigen energieopwekking en gezamenlijke aanvullende energie-inkoop 
- Groene buurgemeenschappen met een cluster mantelzorgwoningen 
- Woongroep voor uitsluitend senioren. 

Woonproject "Vriendenerf" Gemeente Olst-Wijhe (Overijssel)

Vriendenerf is een kleinschalig woonproject voor en door actieve 50+ers die bewust kiezen voor duurzaam wonen in zelfstandige units op een erf waar essentiële voorzieningen gedeeld kunnen worden; een combinatie van gezelligheid en onderlinge steun met de privacy van een eigen woning. Speerpunten zijn: kleinschalig zelfstandig wonen, duurzaam en energiezuinig, gemeenschappelijke voorzieningen zoals carport, wasruimte, ontmoetingsruimte, logeerruimtes, moestuin.

In 2016 werd op 6 juni de start van de bouwwerkzaamheden feestelijk ingeluid. Een jaar later, in de zomer van 2017, zijn de twaalf woningen en de bijgebouwen opgeleverd. 
Meer info: http://www.vriendenerf.nl

Woongemeenschap Anna Paulowna (Kop van Noord-Holland)

Een erf met perspectief, een plek waar je van gaat houden, een plek waar je met elkaar wilt leven en ooit oud wilt worden. Ook jonge mensen zijn welkom. Het is nu nog mogelijk om samen met uw vrienden of kennissen in te stappen. 
 
Meer info: http://www.nieuwbouwlust.nl

Woonboerderij / Boerderij voor meervoudige bewoning door Senioren: 't Hof Popkensburg bij Middelburg

Een van de bekendste woonboerderijen voor senioren ligt in Sint Laurens niet ver van Middelburg. Op 't Hof Popkensburg wonen 20 senioren in de leeftijd van 51 tot 90 jaar.
De woongroep bestaat al bijna 25 jaar en heeft veel landelijke publiciteit gehad tijdens de jaren dat de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen landelijk aan de weg timmerde.
De woongroep houdt een korte wachtlijst bij van mensen die er zouden willen gaan wonen als er een (twee- of driekamer) appartement vrij komt. 

Woonboerderij Erve Klopper Oldenzaal

Ruime boerderijwoningen (27 in totaal) in een parkachtige omgeving. Met de rust van het buitengebied en voorzieningen van de stad Oldenzaal in de directe omgeving. (Winkelcentrum op 2 km afstand). De 27 woningen zijn verdeeld over vier woonerven, die verspreid liggen in een groen en glooiend landschap. Elk erf is gebouwd in de karakteristieke vorm van een boerderij. Vanaf eigen veranda heeft men vrij uitzicht over de omgeving. Het groen rondom de woonerven wordt door de gemeente onderhouden. De Klöpperhoeve bestaat uit 4 type woningen. Elke woning beschikt over een ruime woonkamer, een luxe half open keuken met inbouwapparatuur en een zonnige beschutte veranda over de hele breedte van uw woning. Op de eerste verdieping bevinden zich 2 slaapkamers en een badkamer met douche en 2e toilet. De ruimte op de 2e verdieping biedt mogelijkheden voor werken, studeren of logeren. MOMENTEEL ZIJN ALLE WONINGEN VERHUURD. Huurprijs € 656,10 Per maand

Woonserviceboerderij met 30 seniorenappartementen in Leerbroek (gemeente Zederik)

Dichtbij het centrum van het dorp Leerbroek heeft Habion in 2013 woonboerderij Hof van Leerbroek gerealiseerd. De nieuwbouw was een gezamenlijk initiatief van aannemersbedrijf P. van Leeuwen, zorgorganisatie Huis ter Leede en Habion. Het initiatief is volop gesteund door de gemeente Zederik. Het project biedt inwoners van de gemeente de mogelijkheid in hun vertrouwde leefomgeving te blijven wonen, ook als zorg nodig wordt. De totale woonboerderij telt 30 seniorenappartementen.

Leerbroek

Voorzieningen voor het hele dorp
De woonboerderij en de directe omgeving hebben een landelijke uitstraling die past bij het karakter van Leerbroek. Er is gebouwd rond een erf waar kleinvee, een moestuin en een boomgaard mogelijk zijn. Naast de woonfunctie is de locatie belangrijk voor inwoners van het hele dorp.
Er is een huisartsenpraktijk, medicijnuitgifte, een fysiotherapeut en een zorgsteunpunt. Vanuit het zorgsteunpunt wordt zorg op afspraak geboden, zowel aan bewoners van de locatie als aan dorpsgenoten in de omgeving. Het dienstencentrum is een mooie plek voor ontmoeting en activiteiten. Naast het feit dat zo voorzieningen behouden blijven voor het dorp, biedt het de bewoners van de locatie levendigheid en contact.De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen die dicht bij elkaar staan. Op de begane grond van de twee gebouwen zijn de voorzieningen ondergebracht. De appartementen zijn er in verschillende huurniveaus. De appartementen hebben 3 kamers (woonkamer en 2 slaapkamers) en een gemiddelde gebruiksoppervlakte van 80 tot 95 m2. Er is 1 appartement met 4 kamers. Alle appartementen hebben een terras of een loggia en ook rondom is veel ruimte om buiten te zijn.

Woonserviceboerderij De Eemhorst Soest

De Eemhorst is een huiselijke, kleinschalige woonzorgvoorziening in het groene buitengebied tussen Soest, Baarn en Amersfoort. De Eemhorst is er voor mensen met geheugenproblemen, zoals dementie. Om op De Eemhorst te kunnen wonen is er een zorgindicatie nodig van het CIZ. Ook tijdelijke opvang is mogelijk voor revalidatie na een ziekenhuisopname of als respijtzorg ter verlichting van mantelzorgers.

Meer info: http://www.eemhorst.nl/

Boerderij en Advies

Boerderij en Advies was een advies-afdeling van KESconsult|woonvarianten. Boerderij en Advies was betrokken bij de advisering van de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen. Kennis en ervaring is overgedragen aan LaCoTA. Zie verder Over ons

Makelaars Boerderijen en Buitens

Woonvariantenboulevard

U vindt op dit onderdeel van onze site meer dan 200 Woonboerderijen en Buitens die te koop staan. Sommige daarvan hebben een meervoudige woonfunctie.

Wonen op het water

Wonen op het water is niet alleen een vorm van stedelijk wonen maar vaak ook een bijzondere manier van Groen Wonen. Er worden interessante locaties ontwikkeld in het buitengebied waarbij waterberging een belangrijke impuls vormt. Last van hoogwater heeft men niet want de woningen, en soms ook de toegangspaden, stijgen mee met de waterspiegel. Op de website WoonbotenLand staat informatie over meerdere woonvarianten van WaterWonen. Bijvoorbeeld definities van woonboot, woonschip, woonark, aquavilla, waterwoning, watervilla... Daarbij wordt getracht geen waardeoordeel te geven over de verschillende verschijningsvormen en wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de algemene benaming: WOONBOOT. In regelgeving van de overheid wordt een woonboot vaak omschreven met de tekst: "Een vaartuig dat hoofdzakelijk wordt gebruikt als, of bestemd is tot, woon- en nachtverblijf" (of met woorden van gelijke strekking).

AquaVilla

Een aquavilla, watervilla (of waterwoning) is de benaming voor de nieuwste vorm van drijvend wonen. Daarbij lijkt het soms dat enigszins wordt neergekeken op de conventionele woonboten. De watervilla wordt dan geïntroduceerd als een geheel nieuwe (meer acceptabele?) vorm van wonen.

Advies en Makelaardij WaterWonen

WoonbotenLand
Hans Kok


Hans Kok van Drijvend Wonen kan professionele ondersteuning bieden als: woonbotenmakelaar, adviseur, taxateur. Drijvend Wonen is al vele jaren actief met betrekking tot wonen op het water. Er is inmiddels ruime ervaring opgebouwd op het gebied van onder andere aan- en verkoop, nieuwbouw, verbouw, vergunningen en belangenbehartiging.