Nieuws; Inspiratie voor de start van een buurgemeenschap: menukaart voor een flexibele "Buurtwoongroep"

Buurgemeenschappen.png

Onder de naam ‘de BuurtWoongroep’ heeft ontwerpbureau We Are Social Rebels in samenwerking met branchevereniging ActiZ, een menukaart ontwikkeld voor de flexibele ‘BuurtWoongroep’.

Dit concept creëert een grotere sociale cohesie in de buurt en stimuleert het delen van woonruimtes. Deze optelsom zorgt ervoor dat ouderen langer en actiever in de buurt kunnen blijven wonen. Het houdt ouderen fit en verbonden met andere generaties en gaat (eventueel aan de hand van een ‘buurtsafari’) uit van waar de energie in de wijk al zit.

De BuurtWoongroep is een flexibele woongroep verspreid door de buurt. Deze woongroep bestaat uit mensen van verschillende generaties die een sociaal netwerk vormen, naar elkaar omkijken en samen dingen ondernemen in de buurt. De woongroepleden beheren plekjes in de buurt, deze fysieke bestemmingen functioneren als (spontane) ontmoetingsplekken of bieden ruimte voor programmering. Denk aan het onderhouden van de minimoestuin op de hoek van de straat en het organiseren van het maandelijkse buurtcafé bij de lokale kringloopwinkel. Het samen beheren van deze plekjes zorgt voor een verbindende factor. Het helpt ouderen en andere generaties om hun rol in de buurt te ontdekken en zichtbaar te maken.

Expeditie door de buurt

De BuurtWoongroep start met een kennismakingsprogramma met mogelijke woongroepgenoten. Dit zijn huidige buurtbewoners die in een koophuis, huurhuis of zorgorganisatie wonen én mensen die mogelijk intrekken in een gedeeld corporatiehuis of bij een hospita. Tijdens de expeditie door de buurt kijken de woongroepleden en de samenwerkpartners samen naar wat ervoor nodig is om de BuurtWoongroep in hun buurt tot een succes te maken. Zijn er voldoende ontmoetingsplekken, is er een plek die kan dienen als gemeenschappelijke woonkamer, waar kunnen activiteiten plaatsvinden en zijn deze plekken toegankelijk? Er wordt gekeken naar wat er al in de buurt is en hoe de woongroep dat kan benutten. Daarna beslissen de woongroepleden wat ze nog extra nodig hebben en hoe ze dit kunnen faciliteren en beheren. Dit doen ze aan de hand van een menukaart. Deze menukaart is een bundeling van mogelijke ingrediënten, ingebracht door de professionele partners en de leden zelf. Het conceptboek met menukaart van de BuurtWoongroep is inmiddels beschikbaar.

Download het conceptboek van de BuurtWoongroep (4,75 MB)