Blog; Ontspullen, doorstromen en daarna comfortabel wonen

Voor alles is er een momentum. Iets is lang geen issue en dan ineens  kan er een aanleiding zijn waardoor een nieuw thema al je energie vraagt. Verliefd worden, kinderen krijgen, een nieuwe baan, burn-out, pensioen, mantelzorger worden, duurzaam willen wonen, noem maar op.

Ontspullen.jpg

Vol huis Op buurtborrels spreek je altijd wel iemand  die vol is over zijn of haar momentum. Laatst sprak ik twee  80-jarigen met een huis te vol om kleiner te gaan wonen. En ja het begrip ontspullen was hen bekend, ze waren er eindelijk aan begonnen. Drie zolderkamers vol dingen die  ze nooit de deur uit hadden gedaan. Spullen van opleidingen en cursussen, boeken en tijdschriften, LP’s, design lampen die stuk zijn maar nog wel hersteld kunnen worden, meubels, knuffels van de kinderen, speelgoed, tijdelijke opslag van de kinderen, koffers met kleding, dekens, hebbedingetjes, enz.  Er was eigenlijk geen beginnen aan. Te vol om de woning levensloopbestendig  te verbouwen. Te vol om überhaupt aan kleiner wonen te kunnen denken.

Niet leeftijdgebonden En op z’n borrel blijken ze niet de enige te zijn. Meer buren met hetzelfde probleem en iedereen kende anderen met ook zulke verhalen. Het is niet leeftijdgebonden. Maar hoe ouder hoe lastiger om het steven nog te wenden. Afwentelen op de kinderen is geen fijne oplossing. Wachten tot een ziekenhuisopname  en daarna niet meer terugkeren naar de oude woning is ook geen leuk vooruitzicht. En wat nog vaker voorkomt, overlijden en de boel niet opgeruimd achterlaten.

Een troost dat er verhuisbedrijven zijn die zich specialiseren in woningontruiming. Een oplossing die niet alleen voor nabestaanden een uitkomst is. Je kunt zo’n bedrijf ook eerder inschakelen om te ontspullen.

Doorstromingssubsidie In de huidige tijd van woningschaarste zou minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wellicht een aansporingscampagne kunnen opzetten! Senioren; vorm een cirkelgroep en verhuis samen naar een cluster  comfortabele chaletwoningen. Misschien is de tijd zelfs rijp voor een doorstromingssubsidie.  Een bijdrage om o.a. de verhuizing te betalen. Grotere woningen vrijmaken voor de nieuwe generatie  en inzetten op het bouwen van, desnoods tijdelijke,  clusters chaletwoningen. Gespecialiseerde bouwbedrijven hebben ze op voorraad in hun magazijnen staan!

Clusters tijdelijke woningen Interessant is een recent besluit van de gemeente Roerdalen om ieder van zijn zes dorpskernen te verplichten een cluster tijdelijke woningen te realiseren. De gemeente denkt aan clusters van steeds 10 woningen voor Oekraïners, statushouders en starters.  De gemeente maakt de bouw mogelijk door een "vergunning met afwijking" te verlenen, omdat het bestemmingsplan niet voorziet in woningbouw op de betreffende locaties. In een variant van dit plan zouden gemeenten hetzelfde kunnen besluiten voor doorstromers. Wellicht zijn er al voorbeelden?

 

Goor_breed.jpg

Boerderijen LaCoTA heeft in blogs al vaker pleidooien gehouden om een deel van de gewenste clusters te realiseren rond boerderijen die vrijkomen van hun agrarische functie. Ideaal om senioren te huisvesten die graag verbonden willen blijven met het buitengebied. In en rond iedere dorpskern zijn zulke liefhebbers te vinden. En maak er geen senioren getto’s  van  maar combineer de clusters met starters op de woningmarkt. De nieuwe generatie is bovendien al veel meer ingesteld op ontspullen, doorstromen en comfortabel wonen. Wonen in een Tiny House in het buitengebied vinden velen van hen niet de slechtste plek om te starten!

Deze blog is ook eerder geplaatst op het platform ZorgSaamWonen   (28-7-2022) en Klein Wonen Magazine (10-8-2022).