Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS) heeft in basis een Digi-domoticateam

Digi-domoticateams kunnen een krachtige push geven aan Community-care. Maar als je de naam Digi-domoticateam googlet vindt je er nog weinig.

In een Digi-domoticateam functioneren vrijwilligers met enige kennis van Digi-zorg. Daarnaast zouden er actief in kunnen zijn, een buurtverbinder, mantelzorgers, ZorgSameBuren, een ondersteuner Comfort & Hospitality, leerling-domoticabrigadiers van een ROC en domoticavrijwilligers vanuit consumentenorganisaties (zoals Humanitas, De Zonnebloem en Ouderenbonden).

Het is zorgelijk dat het gebruik van veel moderne en eenvoudige thuistechnologie zo traag opgang vindt bij consumenten. Zorgverleners moeten daardoor te vaak tijdverslindend ouderwets organiseren en communiceren. Tijd die zoveel beter gebruikt kan worden voor directe zorg.

In de visie van LaCoTA moet het leeuwendeel van de training van woonzorgconsumenten en patiënten niet aangeboden worden door zorgorganisaties (die zijn immers al zwaar overbelast) maar zoveel mogelijk door vrijwilligers bij welzijnsorganisaties.

Vrijwilligers Stichting Welzijn Ouderen Soest
Het werk van de SWOS wordt voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door veel vrijwilligers. In 2022 waren er 433 vrijwilligers aan de SWOS verbonden. Zij zetten zich wekelijks in om inwoners uit Soest en Soesterberg te ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen.

De gemeente Soest vergrijst hetgeen betekent dat de komende jaren de leeftijdscategorie 65+ flink zal toenemen. Om in te kunnen spelen op alle vragen vanuit de inwoners, is de SWOS continue op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun steentje aan de samenleving willen bijdragen.

Personenalarmering
Drie rijwilligers zetten zich middels huisbezoeken in voor ondersteuning bij personenalarmering. Dat is een systeem waarmee je in noodsituaties via één druk op de knop hulp kunt inschakelen. Dat kan met behulp van een halshanger of een horloge. De SWOS heeft goede ervaringen opgedaan met alarmerings-apparaten van het merk LifeWatcher, in combinatie met de meldkamer van Altide. (Altide is de nieuwe naam van de fusieorganisatie NAAST-ZCN). Vrijwilligers van de SWOS informeren en adviseren over welk apparaat het beste bij de persoonlijke situatie past. Daarnaast verzorgt de vrijwilliger de aanvraag en stelt de apparatuur in.
LifeWatcher_Active-zwart_zilver_900x900.png

Meer informatie over vorm en kosten van het arrangement personenalarmering van de SWOS lees je hier.

SWOS heeft nog lang geen volledige Digi-domotica ondersteuning
In de visie van LaCoTA gaat ondersteuning van een Digi-domotica veel verder dan alleen ondersteuning bij personenalarmering. Andere taken zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Ondersteunen bij gebruik van Beeldbellen
  • Ondersteunen bij gebruik van een dedicated SamenZorgTablet of bij gebruik van oplossingen op een smartphone
  • Eventueel in plaats van een SamenZorgTablet ondersteunen bij gebruik van een andere gangbare oplossing
  • Ondersteunen bij gebruik modulen en app’s op de SamenZorgTablet.

Een poging van de SWOS om tijdens de corona-periode beeldbellen te introduceren via “Uw Compaan” is mislukt. De oudste groep senioren kon niet over weerstand worden heen geholpen. En voor de jongere groep senioren voegde de Compaan te weinig toe. Beeldbellen kon men al op vele andere manieren.

Inbedding
Een Digi-domoticateam functioneert in de visie van LaCoTA bij voorkeur onder de paraplu van een welzijnsorganisatie, een lokale Coalitie tegen Eenzaamheid of de plaatselijke bibliotheek.

Een Digi-domoticateam kan, als nevenfunctie, een extra push geven aan het thuis bezoeken van wijkbewoners met een zorgindicatie, senioren en eenzame buurtbewoners. De SWOS is partner in de lokale Coalitie tegen Eenzaamheid maar het versterken van het netwerk van wijkbewoners via digi-domotica is daarbij nog geen thema. 

Bibliotheken
Ook veel bibliotheken in Nederland geven ondersteuning in gebruik smartphone, computer, tablet, digitalisering van de overheid en digi-zorgcommunicatie; meer lezen.
De bibliotheek van Soest doet dit ook. Zie. De SWOS werkt al veel samen met de bibliotheek maar nog niet vanuit het "Digi-domoticateam". 

digivitaler-dokter-met-logo-1024x840.png

Het fijne van de SWOS is dat zij in ieder geval via huisbezoek ondersteuning biedt op het gebied van personenalarmering.

Koplopers
LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) is bezig met het schrijven van een brede visie op Community-Care (welzijn & zorg). In het visiedocument daarover wil LaCoTA onder andere 10 koplopers in de vorming van een Digi-domoticateam opnemen en beschrijven. Koplopers kunnen zich melden via info@lacota.nl.