Digitale ondersteuning voor zorgcommunicatie

Het kan niemand ontgaan zijn: er komen steeds meer digitale mogelijkheden om de eigen gezondheid te monitoren en zorg zelf te regelen.
Huisartsen, thuiszorg, wijkverpleging, apotheken en ziekenhuizen moedigen patiënten aan om gebruik te maken van patiëntenportalen. En huisartsen en specialisten gebruiken het videoconsult (beeldbellen zoals skype)  als digitaal alternatief voor de fysieke afspraak.

Moeite snelle ontwikkelingen bij te benen
Echter er is nog een grote groep mensen die moeite heeft deze ontwikkelingen bij te benen. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed weten waar het over gaat, het moeilijk vinden, bang zijn om fouten te maken of omdat ze gewoon niet weten wat ze er aan hebben. En sommigen hebben weinig ervaring met het gebruik van internet op de computer en apps op tablet en smartphone.

Bibliotheken
Bibliotheken nemen in steeds meer gemeenten het voortouw om mensen uitleg te geven over deze ontwikkelingen in de zorg. Vaak organiseerden zij al computerlessen.  Nu gaan zij met het programma “DigiVitaler – digitale zorg dichterbij”  mensen op weg helpen met het gebruiken van digitale zorg.
DigiVitaler wordt onderdeel van het online educatieve programma van openbare bibliotheken. Ongeveer een derde van het aantal bibliotheken in Nederland is dit jaar al gestart met het programma. De inhoud van het lesprogramma van DigiVitaler sluit aan bij lokale, regionale en landelijke ontwikkelingen in de zorg. Verwacht wordt dat ook welzijnsorganisaties en zorgorganisaties op termijn een rol gaan spelen in het onder de aandacht brengen en het beschikbaar stellen van DigiVitaler.

digivitaler-dokter-met-logo-1024x840.png

Meer ondersteuning
LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliante is met bibliotheken in gesprek om met vrijwilligers van speciale Digi-Domoticateams bij mensen thuis uitleg te gaan geven over DigiVitaler. En LaCoTA is niet de enige organisatie die daar aan werkt.
•    Bekijk meer ondersteuningsmogelijkheden op LaCoTA;
•    Kijk voor meer informatie op de website van digivitaler;
•    En zie voor meer ondersteuningspunten in de eigen buurt: informatiepunt.nl.

Deze blog is eerder ook gepubliceerd in ZorgSaamWonen (13 oktober 2021)