Het goede leven op het platteland: wolkeloze luchten en "Erfdelen" (Blog Wim G. Kromwijk)

Het was een heerlijke zomer in 2020. Bijna vergeten hoe strak blauw en wolkeloos Hollandse luchten kunnen zijn zonder verstorende vliegbewegingen. Vliegschaamte was door corona nog nooit zo groot. En dus gingen veel mensen ontdekken hoe mooi ons eigen landje is.

Erfdelen.jpg

BOERDERIJEN HEBBEN VOOR IETS NOSTALGISCH

Het mooiste plekje waar ik die zomer genoot was, tijdens een barbecue op een prachtige zomeravond, onder het dak van een verbouwde hooiberg bij een eveneens prachtig verbouwde boerderij. Genoten van een heerlijke salade en uitzicht op Natura 2000-weilanden. Boerderijen hebben voor mij iets nostalgisch. Ik ben geboren en getogen op een actieve veeboerderij in het Groene Hart. Later heb ik als projectleider jarenlang in het hele land boerderijen bezocht die mogelijk geschikt waren om omgebouwd te worden voor meervoudige bewoning. Onze focus in het kader van de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen was meervoudige bewoning door senioren. De Stichting WSB is inmiddels alweer 9 jaar geleden opgegaan in LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie).

Tijdens de barbecue kwam het gesprek vanzelfsprekend op de vraag of de bewoners van de mooi verbouwde boerderij ook overwogen hebben de boerderij met meerdere huishoudens te gaan bewonen. Dat was niet het geval, want financieel gezien niet nodig en het erf dagelijks delen met anderen is niet voor iedereen toegevoegde waarde. Bijplaatsen van één of enkele tiny houses op het erf was bij deze eigenaar zeker ook geen optie. Leefstijlen zijn niet bij iedereen gelijk en dat maakt de samenleving zo kleurrijk.

HET GOEDE LEVEN OP HET PLATTELAND

Juist op het moment dat ik een aanvang maakte met het schrijven van deze column ontving ik een berichtje dat Erfdelen in de Duurzame Top 100 van Trouw vermeld zou gaan worden. Erfdelen is een met de Stichting WSB vergelijkbaar initiatief. Sinds het online gaan van de website Erfdelen hebben meer dan 1800 belangstellenden (ruim 1200 huishoudens en groepen die de nieuwsbrief ontvangen) positief en vaak enthousiast gereageerd: Ja, zo willen wij ook wel wonen.

Erfdelen levert met hun concept een bijdrage aan de vitaliteit en het goede leven op het platteland. Uit alle positieve reacties die zij uit het hele land krijgen, concludeert Erfdelen dat velen op dezelfde lijn zitten. Van de respondenten is tweederde 50-plus, maar ook veel jongeren en gezinnen reageren. Bij de projecten is soms ook aandacht voor tiny houses. Grootste probleem blijft betaalbare locaties vinden. Wie een mooie locatie weet en deze samen met anderen wil omvormen tot een project Erfdelen kan dat melden op de website. Kijk voor meer info op de website van Erfdelen.

Mooie plekjes zijn ook te vinden op Buitenstate en Omslag.

Dit artikel is ook te lezen op pagina 45 in editie 10 van Klein Wonen Magazine