Inclusief Wonen
Inclusief Wonen kan gerust als een aparte woonvariant aangemerkt worden. In heel veel woonvarianten zit een aspect van inclusief leven, zoals wederkerigheid, omkijken naar anderen, burenhulp, mantelzorg, buurtverbinding, elkaar helpen in het gebruik van thuistechnologie en e-health, netjes houden van de buurt, buurtbijeenkomsten organiseren, rekening houden met duurzaamheidsaspecten enzovoorts.
Onderscheid
Wat Inclusief Wonen onderscheid van andere woonvarianten is dat er een gestructureerde wisselwerking is met de gemeente om waar mogelijk de randvoorwaarden voor het Inclusief Wonen te versterken. Dat kan door overleg in een Alliantie voor Langer Comfortabel Wonen. In zo’n alliantie kan bijvoorbeeld gewerkt worden aan toegankelijkheid van de openbare ruimte, veiligheid en het stimuleren van gebruik van thuistechnologie, zoals het SchermVan van LaCoTA. Maar ook aan differentiatie met meer woonvarianten, waaronder andere en nieuwe woonvarianten als vormen van Gemeenschappelijk Wonen zoals Woongemeenschappen en Buurgemeenschappen. Ook kunnen er meer woningen met zorgzekerheid komen en actie worden ondernomen om eenzaamheid tegen te gaan.
Eenzaamheid tegen gaan
Dit laatste kan onder meer door het aanbieden van een woon- en leefscan vanuit een wijkleerbedrijf. De omslag in het leven van vitaal en actief zijn naar behoefte aan enige ondersteuning kan geleidelijk of plotseling plaatsvinden. Dan kan gebeuren door een ongeluk, ziekte, een beetje ouder worden of gewoon omdat je de 90 of 100 jaar begint te bereiken. Verhuizen naar een andere woning is soms nodig maar lang niet altijd. Veel woonvarianten zijn er namelijk al op gericht om in de buurt meer naar elkaar om te kijken.
Wederkerig Wonen
Wederkerigheid spreekt velen aan! Sommige woningen en woonvarianten zijn gebouwd zoals woningen bedoeld zijn; geschikt voor iedereen! En sommige woonvarianten zijn gericht op extra zorgzekerheid in de buurt of op extra zorg in het gebouw. Woonvarianten zijn er in grote en in tiny uitvoeringen