PGO's (persoonlijke gezondheidsomgevingen)

18 april nam de Eerste Kamer unaniem de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) aan, inclusief het amendement over uitwisseling met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Hierdoor worden zorgaanbieders op den duur verplicht om gezondheidsinformatie ook via PGO’s beschikbaar te stellen aan zorggebruikers. De wet wordt op 1 juli 2023 van kracht als kaderwet en draagt bij aan betere gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en zorggebruikers.

Met deze service kunnen patiënten en zorgverleners gemakkelijker medische gegevens uitwisselen via een PGO. Hoe gaat dat in zijn werk? Je vraagt aan je huisarts of medisch specialist waar ze zijn aangesloten. Dan kun je een keuze maken uit zes PGO's. Zodra je een PGO kiest, kom je automatisch in de omgeving waar je jouw medische gegevens kunt ophalen. Wil je gebruikmaken van een van de aanbieders of heb je een favoriet? Zorg dat je de acceptatie via je zorgverlener ontvangt. @SeniorenTAB levert tablets en smartphones die al voorzien kunnen worden van je eigen PGO. Hiervoor geef je aan bij je zorgorganisatie dat je graag een kant en klare (dedicated) tablet en of smartphone van SeniorenTab / Seniorentablet.nl wil gaan gebruiken.

De SeniorenTAB is gemakkelijk op te waarderen naar een ZorgSameBurenTAB of een ZorgTAB. Naast zorgcommunicatie en e-healthcommunicatie bieden deze dedicated tablets nog veel meer om Langer Comfortabel Thuis te wonen. Het draagt er ook aan bij dat je gemakkelijker je netwerk kunt onderhouden. Met de ZorgSameBurenTAB kun je bijvoorbeeld gemakkelijk communiceren binnen een cirkelgroep.

LaCoTA wil met de ZorgSameBurenTAB het begrip "Wederkerig Wonen" meer inhoud geven. Buren kunnen als "ZorgSameBuur": een familielid, buur, kennis, (overbelaste) mantelzorger, digibeet of (eenzame / zorgbehoevende) buurtbewoner vertrouwd maken met Beeldbellen en Digi-zorg! 

Bron over genoemde wetgeving: SeniorenTAB
Meer info over de ZorgSameBurenTAB

SeniorenTAB-PLUS-SchermVan-icoon (8).png