Leefstijlmonitoring in combinatie met gecertificeerd beeldbellen en een SamenZorgTablet
Dat mensen door een PGB (persoonsgebonden budget) langer thuis kunnen blijven wonen komt steeds vaker voor. Minder bekend is dat ook mensen met een indicatie voor verzorgingshuis- of verpleeghuiszorg die intensievere zorg soms thuis kunnen krijgen. Het ‘volledig pakket thuis’ (VPT) is een pakket zorg en dienstverlening voor mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Het vpt is de manier waarop mensen de zorg ontvangen, het is een leveringscontract. Bij een vpt blijft men thuis wonen. Een zorginstelling levert het pakket zorg.
Inzet van digi-zorg en domotica via de SamenZorgTablet dragen bij om de VPT-zorg beter mogelijk te maken. Denk aan modulen voor zorgcommunicatie, zorgoproep en zorgopvolging. Alle modulen kunnen gekoppeld worden aan het centraal dashboard. Een levensloopbestendige woning en een sterk netwerk met familie en buren helpen eveneens om de VPT-zorg beter mogelijk te maken.
Woning- en dagpatroon-monitoring
Woning- en dagpatroon-monitoring geeft wijkverpleging, mantelzorgers en of meldkamers een goed inzicht in het dagpatroon van alleenwonende zorgbehoevende mensen. Ook in het dag- en nachtpatroon van mensen met bijvoorbeeld dementie, de ziekte van Parkinson of een verstandelijke beperking. Sensoren meten de bewegingen van iemand in huis. Of een valpartij. Ook of iemand in de keuken is geweest, naar het toilet of naar buiten. Langzame achteruitgang van dementie kun je met deze vorm van monitoring opmerken. Je ziet het bijvoorbeeld als iemand de koelkast minder vaak gebruikt, dat het toiletbezoek toeneemt of dat iemand uit de slaapkamer is ’s nachts.
Wifi-sensoring
Leefstijlmonitoring via wifi-sensoring kan nog een stapje meer dan de nog maar een paar jaar geleden geintroduceerde sensoring met diverse sensoren in de woning. Wifi-sensoring monitort niet alleen de persoon in de woning maar ook of bijvoorbeeld de voordeur open blijft staan. Wifi-sensoring is een uitgebreidere techniek en goedkoper in prijs.
Wifi-sensoring draagt bij aan een betere beveiliging van de woning of ruimte. Het kan uitgebreid worden met heel veel domotica zoals een videodeurbel, deursloten en veiligheidsapparatuur, zoals een brand-alarm en lekkage sensor.
Waarschuwing bij afwijkende bewegingspatronen
Leefstijlmonitoring bestaat onder andere uit een systeem van enkele slimme sensoren in de woning. Deze sensoren zien alleen beweging. Het zijn dus géén camera’s. Na het aanbrengen van het systeem, geven de sensoren de metingen door aan een computerprogramma. Dit programma brengt het dagelijks leefpatroon in beeld. Na een paar weken kan het systeem aangeven of er opvallende afwijkingen zijn in het dagelijks leefpatroon. Als de sensoren afwijkend gedrag signaleren, kunnen buren, mantelzorger en of zorgmedewerker dit op afstand zien. Zo kunnen mensen veilig en verantwoord thuis blijven wonen.
Leefstijlmonitoring signaleert tijdig lichamelijke of mentale achteruitgang en waarschuwt bij een crisissituatie. Zoals een valpartij of een urineweginfectie, doordat het systeem signaleert dat iemand ineens veel vaker naar het toilet gaat.
Desgewenst inzage door o.a. mantelzorgers
Het systeem stuurt de gemeten gegevens alleen naar mensen die daarvoor toestemming hebben gekregen. Zoals een zorgverlener, meldkamer, mantelzorger, familie of andere naasten. Op grond van de gegevens kan de zorgverlening beter afgestemd worden op de cliënt.
Naast zorgverleners kan een mantelzorger of ZorgSameBuur in overleg meekijken in het computerprogramma via een app op de smartphone, pc of tablet. Afwijkingen kunnen ze zien bijvoorbeeld via een kleurensysteem:
- groen: alles is in orde;
- geel: een opvallende verandering in het leefpatroon;
- rood: zodanige verandering dat er aandacht nodig is.
Gecertificeerde beelbelmodule op de SamenZorgTablet
Desgewenst kan er een gecertificeerd beeldbelmoduul aan het dashboard van de SamenZorgTablet worden toegevoegd zodat alarmopvolging of zorgopvolging via een beeldbelgesprek kan lopen.
Centraal en integraal dashboard
Met een integraal dashboard achter de SamenZorgTablet is een complete zorgcommunicatie op te zetten tussen client, zorgverlener, huisarts en familie. Met één druk op de knop slaat de gebruiker alarm of wordt een beveiligde verbinding gemaakt in beeld, tekst of geluid. Informatie kan gemakkelijk uitgewisseld worden. Er kunnen automatisch herinneringen verstuurd worden.
Een centraal en integraal dashboard bespaart veel administratie en rompslomp. Het versneld de communicatie. Zeker ook in geval van alarm na een valpartij. Een zorgverlener kan door een meldkamer snel op de juiste route worden gezet. En een code van een elektronisch voordeurslot geeft snelle toegang voor bijvoorbeeld ambulance, arts of vertrouwde wijkverpleegkundige.
Het integrale dashboard is inmiddels beschikbaar en gecertificeerd. Het is ontwikkeld door Able-care. In de SamenZorgTablet is alles samengevoegd in een eenvoudige tablet (ook werkend op smartphone). Samenwerking op regionaal, lokaal en buurtniveau kan het best verlopen via Digi-domoticateams en bij voorkeur gekoppeld aan bibliotheken.
Oefenen en Train de Trainer
In de visie van LaCoTA moet het leeuwendeel van de training van patiënten en woonzorgconsumenten niet aangeboden worden door zorgorganisaties (die zijn immers al zwaar overbelast) maar zoveel mogelijk door vrijwilligers bij welzijnsorganisaties, gemeentelijke Coalities tegen Eenzaamheid, consumentenorganisaties, ledenverenigingen en bibliotheken. Ook mantelzorgers, buurtverbinders en ZorgSameBuren kunnen een ondersteunende rol vervullen in de thuissituatie. Mogelijk ook vrijwilligers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.
Het betrekken van deze gremia, en vooral ook het ondersteunen van deze gremia, werkt alleen als er meer standaardisatie komt en modulen zoveel mogelijk bediend kunnen worden via een uniform centraal dashboard (op een dedicated tablet, smartphone of easy-phone) dat gecertificeerd gekoppeld kan worden aan oproepsystemen en de diverse meldkamers.
Reden voor LaCoTA om met diverse systemintegrators te werken aan meerdere varianten van SamenZorgTablets. In alle varianten is de info-app SamenZorg opgenomen. Daarin ook informatie over oefenlocaties en andere vormen van ondersteuning voor particulieren, mantelzorgers en ZorgSameBuren.
SamenZorgTablet (van kop tot staart één complete, schaalbare en modulaire tablet)
Lacota heeft samen met andere partijen de afgelopen jaren gewerkt aan de SamenZorgTablet. In de SamenZorgTablet is alles modulair koppelbaar. De meest complete en schaalbare in zijn soort!
Van een eenvoudige stap om vertrouwd te raken met smartphone of tablet naar
- communicatie met huisarts, thuiszorg, wijkverpleging, zorgaanbieder, ziekenhuis enz.
- dienstverlening, lokale informatie over de WMO en algemene info over regelingen in de zorg
- veiligheid en personenalarmering
- beeldbellen met familie
- huis-tuin-en keuken-oplossingen om comfortabel te wonen
- gemakkelijk internetten
Prettig voor vitale mensen, gemakkelijker voor mantelzorgers en zorgzame buren, prettig voor cliënten van de thuiszorg en wijkverpleging. Belangrijk ook voor cliënten met een VPT-indicatie.
Een ontlasting ook van de formele zorg zodat er uren vrijvallen voor “handen aan het bed”.
Eenvoudig
De SamenZorgTab is een samenvoeging van de SeniorenTAB, de LaCoTA-app SamenZorgen het dashboard van Able-Care. De SamenZorgTAB is een tablet met:
- grote iconen, groot lettertype, eigen homepage
- eenvoudig in gebruik, men kan niets per ongeluk verwijderen
- geduldige helpdesk en hulp op afstand ook voor digibeten
- meegeleverde uitgeprinte handleiding met grote letters
- Ook leverbaar op smartphones en seniorentelefoons.
Geschikt voor iedereen
Doordat de SamenZorgTablet is gebaseerd op de SeniorenTAB is de tablet uiteraard bijzonder geschikt voor senioren zelf.
Maar ook voor familieleden, mantelzorgers, ZorgSameBuren en senioren die “willen omkijken naar elkaar”. Het maakt hun vrijwillige ondersteuning aan mensen met een zorgvraag gemakkelijker en effectiever.
En verder is de SamenZorgTablet ook geschikt voor bijvoorbeeld mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel), revalidanten, enzovoorts
Niet één maar alle domeinen gebundeld en toch eenvoudig
Domotica-oplossingen zoals een voordeurbel van doe-het-zelf-ketens kunnen worden toegevoegd. Beveiliging, personenalarmering, comfort, dienstverlening en zorg. Ook informatie over grote dienstverleners, goede maaltijdvoorzieningen, dienstverlening op basis van de WMO enzovoort.
Zelfs gecertificeerde beeldbeloplossingen om na een alarm- of zorgoproep in contact te zijn met een hulppost of meldkamer. En als het nodig is moderne complete oplossingen voor Verzorgingshuiszorg Thuis (VPT) of Ziekenhuiszorg Thuis.
Urgentie om mantelzorgers en formele zorg te ontlasten
De belasting van mantelzorgers en buren is voor velen van hen erg zwaar. Niet zelden leidt het tot emotionele, psychologische en fysieke stress, en andere klachten.
De SamenZorgTablet kan een welkome ondersteuning zijn doordat een groter netwerk van familie, kennissen en buren bij de zorg, ook VPT-zorg, betrokken kan worden. Buren en familieleden (die wat verder weg wonen) kunnen op afgesproken tijden achterwacht zijn.
Op de SamenZorgTablet staan daarnaast verwijzingen naar locaties waar trainingen gegeven worden.
Energiemanagement
Prettige bijkomstigheid van het centrale dashboard is dat het ook gebruikt kan worden voor het regelen van de thermostaat van vertrekken. Eventueel op afstand door een mantelzorger, huismeester van een VVE of gebouwbeheerder van een zorgaanbieder.
Leren van het hotelwezen
De voordelen van het centrale dashboard achter de SamenZorgTablet zijn eenvoud, betaalbaarheid en kwaliteit. Inmiddels zijn deze voordelen ruim bewezen in huisjes van vakantieparken en kamers in het hotelwezen. Daar kunnen zorgaanbieders veel van leren om de zorg bij mensen thuis effectiever te organiseren.
Ook de waarde van energiemanagement via het centrale dashboard achter de SamenZorgTablet is inmiddels ruim bewezen in huisjes van vakantieparken en kamers in het hotelwezen.
Demo
Papier is geduldig. Als aanvulling organiseren we graag demo´s van de meer dan 100 modulen van het dashboard. Primair, e-health, maar ook zorgoproep, zorgcommunicatie, app’s, woning- en dagpatroon-monitoring, Kepler Night Nurse, enz.
Bekijk de LaCoTA info-app SamenZorg: als onderdeel van het totale platform.
Contactpersoon: Wim G. Kromwijk
Tel. 06-51162881