Geef een stukje erf cadeau of "koop" het voor jezelf

Energie van de zon kunnen we opvangen via zonnepanelen. Energie van de aarde kunnen we eten via biologische  producten. Tijdens vakanties zijn we op zoek naar nog meer roots van en voor ons bestaan. Rust, natuur en verbinding. Terug van vakantie is er voor niet-gepensioneerden vaak weinig andere keus dan terug naar het radartje-zijn binnen de hectische economie. Met een beetje geluk in het weekend nog een beetje tuinieren of fietsen in de natuur. Maar roots blijven trekken. En daarom was ik onlangs aangenaam verrast om voor mijn verjaardag een paar vierkante meter grond te krijgen!

HEFT IN EIGEN HAND
Land van Ons is een coöperatie en dat maakt hen extra uniek. Het  zijn allemaal mensen die meer biodiversiteit in het Nederlandse landschap willen zien en daar zelf het heft voor in eigen hand nemen. Met de inleg van alle deelnemers koopt de coöperatie landbouwgrond. Iedere deelnemer heeft evenveel invloed in de coöperatie, of je nu voor 20 of voor 10.000 euro inlegt. Doordat je mede-eigenaar bent van een stuk grond, dat binnen de coöperatie natuurvriendelijk beheerd wordt, heb je direct invloed op het verbeteren van biodiversiteit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Boer Kees van perceel Hooghalen. Foto: Land van Ons

ONBETAALD
Bij een coöperatie wordt het dagelijks werk normaal gesproken door werknemers gedaan, onder leiding van een directeur. Bij Land van Ons werkt het anders. Er is geen directeur, maar een onbetaald bestuur dat de samenhang bewaakt en verantwoording aflegt aan alle deelnemers. Bijna al het werk gebeurt bij Land van Ons onbetaald. Dat is mogelijk doordat heel veel deelnemers bereid zijn hun tijd en talent in te zetten om de mooie doelen te bereiken. Inmiddels heeft Land van Ons 18 percelen in beheer door boeren en speciale perceelteams.

Tekst gaat verder onder de foto.

De 18 percelen van Land van Ons. Afbeelding: Land van Ons

CADEAU GEVEN
Voor een bedrag vanaf 20 euro kun je iemand een lidmaatschap schenken inclusief een stukje grond. Met de aankoopbedragen koopt Land van Ons vierkante meters Nederlandse landbouwgrond dat met oog voor biodiversiteit en landschap zal worden ingericht en beheerd. Met het cadeau maak je de ontvanger 2 jaar lid. Dat geeft hem of haar de mogelijkheid om meer vierkante meters bij te kopen en zo een nog grotere bijdrage te leveren aan een levend Nederlands landschap. Wil je grond cadeau geven aan iemand die nog  geen lid is? Dan kan dat hier.
Je kunt natuurlijk ook jezelf lid maken en “eigenaar” van vierkante meters worden.

ERFDELEN, TINY HOUSES EN SENIORENCHALETS
Land van Ons is nog weinig bezig met de herinrichting van boerderijen en boerenerven. LaCoTA denkt dat er mooie kansen liggen voor meervoudige bewoning van boerderijen, bijbouwen van tiny houses en of seniorenchalets, realiseren van woonzorgcirkels en meewerken op de landerijen en voedselbossen. Begin deze eeuw heeft een voorloper van LaCoTA (de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen) hiervoor het model "Deelhoevefonds" ontwikkeld.
Erfdelen en LaCoTA hebben zich voorgenomen hierover het gesprek aan te gaan met Land van Ons.

Meer lezen? Klik hier.

Deze blog van Wim G. Kromwijk is (iets bewerkt)  28-10-2023 ook geplaatst in Klein Wonen Magazine.