THUIS KAN HET OOK: Digi-zorg
Moet je als buur regelmatig iemand naar het ziekenhuis begeleiden?
Bijvoorbeeld voor het meten van bloeddruk, zuurstof of andere waarden? Of ga je zelf regelmatig naar het ziekenhuis voor controles?
Misschien is thuismeten en telebegeleiding dan iets voor jou. Telebegeleiding kan handig zijn voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, diabetes, IBD, COPD, kanker, de ziekte van Parkinson of MS.
Sommige ziekenhuizen noemen deze vorm van zorg ook wel telemonitoring.
Waarom Telebegeleiding
- Het scheelt reistijd naar het ziekenhuis
- Het geeft jou en je arts een regelmatiger inzicht in je gezondheid
- Je kunt je naasten toegang geven tot gegevens die je meet. Zo zijn zij ook op de hoogte
- Het geeft een veilig gevoel.
Zo werkt telebegeleiding
Bij telebegeleiding begeleidt het ziekenhuis op afstand. Je meet thuis met speciale meetapparatuur een aantal belangrijke waarden (thuismeten). Hierdoor weet je precies hoe het met je gaat. Vaak houd je ook een dagboek bij, vul je vragenlijsten in en krijg je voorlichting over je ziekte. Als het nodig is, kunnen de arts of verpleegkundige de behandeling bijstellen.
Bekijk stap voor stap hoe telebegeleiding werkt op digitalezorggids.nl.
Actief vragen
Diverse partijen waaronder LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) willen ZorgSameBuren, mantelzorgers en cliënten van wijkverpleging stimuleren actief te vragen naar de mogelijkheden van digitale zorg bij hun zorgverlener. Zij willen ook voorlichting geven over de voordelen daarvan. De campagne “Thuis kan het ook” is vooral gericht op appen, beeldbellen en telebegeleiding.
De wijkverpleging richt zich daarnaast in de voorlichting over Digi-zorg ook op de voordelen van de medicijndispenser en leefstijlmonitoring.
Patiëntenfederatie Nederland
De campagne “Thuis kan het ook” is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland. LaCoTA /Anders en Actief Wonen is sinds januari 2023 projectpartner en zet zich vooral in buurtbewoners te betrekken bij de campagne.
Mogelijk zijn er vrijwilligers die via de bibliotheken, Seniorweb, of een cliëntenorganisatie willen bijdragen aan ondersteuning van buurtbewoners. Helpen hen de digitalisering eigen te maken.
Meer informatie
LaCoTA heeft de afgelopen jaren een eigen webapp ontwikkeld voor ondersteuning van Langer Comfortabel Thuis Wonen en Digi-zorg. Zie de Demo SchermVan "Mantelzorger". Hierin is onder oefenen ook oefenmateriaal opgenomen dat door bibliotheken wordt ingezet.
Meer inspiratie over Digi-zorg: inspiratie