Dag!enDoen!-projecten; STERKE COMMUNITIES TEGEN EENZAAMHEID

Van 29 september t/m 6 oktober 2022 is het de Week tegen Eenzaamheid.
Een week waarin gemeenten en welzijnsorganisaties het probleem eenzaamheid aandacht geven. En zeker ook het werk van hun coalities “Eén tegen Eenzaamheid” in de schijnwerper zetten. In deze blog belicht Anders en Actief Wonen alvast het werk van Dag!enDoen!-projecten. Een mooi voorbeeld van Inclusief Wonen.

Dag!enDoen!.png

Dag!enDoen!-projecten werken met veel vrijwilligers die mensen thuis verder helpen in de digitale wereld. De basis is een digitale activiteitenagenda van de buurt, wijk, gemeente en regio. Een heel gebruiksvriendelijk programma op een tablet, ook te gebruiken door mensen die geen ervaring hebben in de digitale wereld. In één oogopslag ziet men wat er die dag of week te doen is in de regio. Via het programma (de app) kan men zich eenvoudig aanmelden voor een concert, koffiemiddag of wandelclub. Zo doet men niet alleen iets leuks, maar ontmoet men ook nieuwe mensen. Een vrijwilliger haalt en brengt mensen desgewenst met de auto heen en weer.

SeniorenTAB-PLUS-SchermVan-icoon (8).png
Tablets in bruikleen
Heeft iemand zelf geen tablet? Geen probleem! Via een Dag!enDoen!-project kan men een tablet in bruikleen krijgen. Is men niet vertrouwd met een tablet? Een van de vrijwilligers komt graag langs om (thuis!) te helpen. Net zo lang tot de angst weg is.
Heeft men behoefte aan meer training voor domotica en zorgcommunicatie? Dan kan een vrijwilliger van het Dag!enDoen!-project mensen naar de bibliotheek brengen voor een tabletcursus, een snuffelcursus Digi-Vitaler (met als speerpunten o.a. Beeldzorg, Telemonitoring en Medicijndispensor), een cursus chatten of digitaal Netwerken.

Bibliotheken
Voor iedereen die op wijkniveau bezig is met het thema eenzaamheid is het goed te kijken naar wat de plaatselijke bibliotheek mogelijk al doet om mensen vertrouwd te maken met versterking van hun Digitale Netwerk zoals tabletcursussen, chatten, beeldbellen en beeldzorg.

Dag!enDoen! werkt op dit moment in 17 gemeenten.
Achtkarspelen, Ameland, Barneveld, Dantumadiel, Harlingen, Hellendoorn, Heerenveen, Leeuwarden, Noardeast Fryslan, Olst-Wijhe, Ooststellingwerf, Raalte, Smallingerland, Sudwest-Fryslan, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Wierden. (Zie voor contactgegevens Dag!enDoen!
Meer gemeentes zijn in gesprek om te kijken of Dag!enDoen! een oplossing kan zijn.

LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) wil er in het kader van "Een tegen Eenzaamheid" aan bijdragen dat er meer Dag!enDoen!-projecten komen. Buurten en Coalities tegen Eenzaamheid zouden (eventueel samen met LaCoTA en andere betrokken organisaties) subsidie kunnen aanvragen om een Dag!enDoen!-project op te zetten. LaCoTA heeft door de jaren heen honderden mensen moeten teleurstellen die graag hadden willen deelnemen aan zoiets als een buurtcommunity.
Realiseren van meer van dergelijke projecten zou flink bijdragen aan Langer Comfortabel Thuis Wonen, verminderen van eenzaamheid, en uitstellen van beroep op zorgondersteuning.
(Echter eens komt natuurlijk uiteindelijk toch de zorgvraag....maar dan wel comfortabeler en op een hogere leeftijd!)

Meer over ondersteuning in het kader van Een tegen Eenzaamheid. Zie Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en Ondersteuning.