Actualiteit

Direct naar onze LaCoTA webwinkel:

 www.ablesmarthome.nl/lacota

Krijg een beeld van de vele producten (en lage abonnementsprijzen) in onze webwinkel

In deze corona-tijd wordt door ons met man en macht gewerkt aan de volledige vernieuwing  van onze webwinkel. Heel veel comfort-producten kunnen eerdaags geleverd worden(thuisbezorgd!)  door onze partner Able Smart Home.  Android tablets om te beeldbellen zijn nu al leverbaar.

Able zal voor ons ook de facturering van de abonnementen verzorgen. De merknaam XS-Comfort komt daarmee in onze samenwerking te vervallen. 

Krijg een beeld van de vele producten (en lage abonnementsprijzen) in onze webwinkel en kijk onderaan de webpagina www.ablesmarthome.nl/lacota.

Zie verder onze eigen webpagina over de Webwinkel.


ABLE-LOGO-BLUE-_SUBTITLE.PNG


Geactualiseerd 5-04-2020

Corona, EENZAAMHEID en beeldbellen via SchermVan

Het is nu bij uitstek een periode om "naar elkaar om te kijken". Bij uitstek een periode om virtuele verbondenheid te testen. Virtuele buurgemeenschappen op te zetten. En zeker ook om virtuele mantelzorg binnen families uit te bouwen.

Dat kan veilig met Skype en Facetime, Ook zijn er besloten platformen.


drie-keer-schermvan-690px.jpgSchermVan draait zoals deze illustratie laat zien zowel op Android, Windows als Apple.

Vanuit het LaCoTA platform SchermVan kun je gratis beeldbellen. Ga naar > https://www.schermvan.nl > klik op de button Beeldbellen > klik nogmaals op Beeldbellen rechts naast de tekst en je kunt Beeldbellen via het platform waarop SchermVan is geinstallaeerd.  Het werkt zowel via Windows (elke browser zoals Firefox, Chrome, Edge, Opera), Android als Apple. Als mensen al eens hebben ingelogd op Skype of Facetime dan zullen ze meteen ingelogd worden. Anders moet je eerst Skype of Facetime installeren op je tablet.

Eenzaamheid komt veel voor en vooral nu in deze Corona-periode. Dat geldt voor jonge generaties, kwetsbare mensen, en zeker voor 75-plussers. Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich (zelfs onder normale omstandigheden) eenzaam te voelen. Op basis van de huidige aantallen 75-plussers zou het gaan om een groep van 650.000 mensen die zegt zich eenzaam te voelen. 

LaCoTA wil gemeentelijke Coalities tegen Eenzaamheid inspireren en ondersteunen vanuit het thema Langer Comfortabel Wonen.

Lees meer over Eenzaamheid in onze special.

Geactualiseerd 27-3-2020

Samsung Galaxy Tab; geschikt en sterk genoeg om Comfort-pakket SchermVan te bedienen. Nu in onze webwinkel!

Samsung Galaxy Tab

A 10.1 | 32GB | Wifi | Zwart    (€ 225,--)

Deze tablet is perfect voor dagelijks gebruik, zoals internet, beeldbellen,
foto’s en films kijken in Full HD, social media & eenvoudige spelletjes.

De tablet is zeer handzaam. Dankzij de dunne randen lijkt het 10,1 inch scherm nog groter. De schermranden zijn precies breed genoeg, zodat je duimen het scherm niet aanraken als je de tablet vasthoudt.

Door de metalen behuizing ziet de tablet er luxe uit. De batterij gaat lang mee en het geluid uit de tablet is levensecht dankzij de de dubbele stereospeakers met Dolby Atmos 3D geluid.

Met behulp van de LaCoTA / SchermVan website, app en tablet bent u in staat om sociaal verbonden te blijven en eenzaamheid tegen te gaan.

Virtuele mantelzorg binnen buurten en families is op deze manier heel eenvoudig uit te bouwen.

De tablet is sterk genoeg om al onze thuistechnologie en e-health aan te sturen en van uw huis direct een smarthome te maken!

We hebben deze tablet met spoed toegevoegd aan onze webwinkel zodat mensen in vrijwillige quarantaine door beeldbellen gemakkelijker contact kunnen onderhouden met familie, mantelzorgers, vrienden en buren!

Bestel via onze website op https://www.ablesmarthome.nl/lacota

Eerste gemeentelijke versies "SchermVan" beschikbaar.

De basis-versie was al een poosje te zien op Demo.

Je kunt op de basis-versie (gratis!) een persoonlijk account aanmaken, of een account voor wie je zorgt of voor wie je mantelzorger bent.  Dat kan op https:/schermvan.nl . Je kunt de web/app gratis installeren op de meeste PC's, tablets en smartphones. De web/app draait het beste op Android toestellen via het besturingsprogramma Chrome.

Ook kun je een gratis persoonlijk account aanmaken op de (concept-)versies voor de vier "LaCoTA doorbraak gemeenten". Zie: 

Verder zijn er al versies beschikbaar voor:

 • Alkmaar
 • Almere
 • Arnhem
 • Baarn
 • De Bilt
 • Eindhoven
 • Gouda
 • Hengelo
 • Hilversum
 • Leusden
 • Nuenen
 • Oss
 • Tilburg
 • Waadhoeke
 • Zeist

Het gebruik van deze versies wordt gratis zodra de betreffende gemeente een licentieabonnement heeft van LaCoTA.

Binnenkort verschijnen de versies voor meer gemeenten. Ook zullen de achterliggende buttons verder worden uitgewerkt. 

Geactualiseerd 30-03-2020

LaCoTA helpt mensen langer comfortabel thuis te wonen

LaCoTA zet zich in om mensen te helpen langer comfortabel thuis te kunnen wonen. We zorgen voor wooncomfort door mensen een sociaal netwerk te bieden en hun omgeving veilig te houden via slimme oplossingen, dienstverlening, zorgcommunicatie en alarmering.

Veel van de oplossingen die mensen helpen om comfortabel thuis te blijven wonen, zijn duur zonder onderling compatibel te zijn. Oplossingen werken dan niet goed samen. Bij LaCoTA kiezen we er echter voor om al deze toepassingen te bundelen in één modulaire oplossing. We bieden daarvoor de app/web: SchermVan (zie de Demo)

Geplaatst 14-02-2019

Slimme Gemeenten

Vanaf vandaag (15 maart 2020) speciaal uitgelicht op de website van Klein Wonen Magazine: onze blog over Slimme Gemeenten: https://lnkd.in/deVPgkE

Een slimme gemeente is:

een gemeente die inclusieve wijken organiseert en daarbij o.a. extra aandacht besteedt aan:

LaCoTA onderzoekt samenwerking met Gebied-online

LaCoTA onderzoekt samenwerking met Gebied-online. Op het landelijk platform "Gebied-online" zijn inmiddels 33 buurtplatformen actief. Buurtbewoners kunnen er met elkaar gemakkelijk een eigen buurtplatform opstarten en actueel houden. Gebied-online is opvallend gebruiksvriendelijk. Gebied-online sluit goed ook aan bij de LaCoTA visie op Buurgemeenschappen. Buurtplatformen gaan echter nog een stapje verder dan "gemeenschappelijk wonen". Buurtbewoners organiseren er met elkaar buurtverbinding op veel meer terreinen.

LaCoTA hoopt dat de buurtplatformen zullen bijdragen aan het LaCoTA initiatief van "Digiteams in de Wijk" dat gericht is op het ondersteunen van buurtbewoners bij gebruik van SchermVan en andere vormen van thuistechnologie, personenalarmering en e-Health.

Bekijk alle 33 platformen: https://gebiedonline.nl/onze_leden

Geplaatst 21-03-2020

Start een buurtplatform

Bij Gebied-online kun je je eigen buurtplatform creëren. En zo de verbinding in je buurt helpen vergroten. Heb je besloten dat jouw wijk, dorp of stad een online platform nodig heeft? Dan ben je bij Gebied-online aan het juiste adres. De startprocedure is bijzonder gebruiksvriendelijk en de jaarkosten heel betaalbaar. Gebied-online is net als LaCoTA een cooperatie en niet op winst gericht. Zie hoe je in driestappen kunt starten op https://gebiedonline.nl/start-een-platform .

Open dag Gemeenschappelijk Wonen 2020

Op zaterdag 16 mei 2020 is de twaalfde jaarlijkse Europese Gemeenschappelijk-Wonen-Dag. Veel woongemeenschappen geven die dag een rondleiding en geven belangstellenden de kans zich in te schrijven op hun wachtlijst voor kandidaten.
Meer info volgt.

Geplaatst: 15-01-2020

Platform31 gaat 24 wijken ondersteunen bij het vormgeven van hun innovatie "Langer thuis – Inclusieve wijk"

Hoe maakt men de wijk geschikt en inclusief voor het langer thuis wonen van alle inwoners, dus ook voor kwetsbare groepen? Wat kunt u doen als gemeente met wijkbewoners en samenwerkingspartners om goed wonen in de wijk voor deze groepen verder te brengen? Door meer van elkaar te leren, elkaars fouten en goede voorbeelden uit te wisselen en samen uit te zoeken hoe je wooninnovatie in de wijk versnelt. In samenwerking met het G40-stedennetwerk zet Platform31 de schijnwerper op 24 woongebieden in het land met het innovatieprogramma "Langer thuis – Inclusieve wijk". 

LaCoTA gaat deze innovaties met grote belangstelling volgen. Vanuit ons woonzorgconsumentenperspectief zijn we benieuwd of deze wijken extra aandacht gaan besteden aan:

De namen van de 24 door Platform31 geselecteerde wijken zijn opgenomen in onze Special over inclusieve wijken.

LaCoTA heeft inmiddels voor 4 van deze 24 geselecteerde gemeenten een specifieke demoversie van SchermVan gemaakt. Zie: 

Het basisaccount op gemeentelijke versies van LaCoTA  “koploper gemeenten met een beleid voor Inclusief Wonen” kost ( mits besteld via de webwinkel van LaCoTA / Able-smarthome)  € 2,00 per maand.

Geactualiseerd 30-3-2020

Gemeentelijke informatie over comfortabel wonen gebundeld in SchermVan.nl

Onze app SchermVan.nl integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het samenstellen van functionaliteiten van de app. De lijst met functies van SchermVan kan namelijk per gemeente aangevuld worden met plaatselijke leveranciers.

Informatie die gemeenten aanbieden over langer comfortabel wonen is over het algemeen erg gefragmenteerd. Er zijn vaak slechts flarden informatie te vinden achter zoekwoorden als Wmo, woningaanpassing, dienstverlening, vervoer, thuistechnologie en e-health. Door deze fragmentatie is het voor mensen die graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen lastig om te bepalen bij welke instanties ze om hulp kunnen vragen en welke mogelijkheden er voor hen zijn.

LaCoTA streeft ernaar om alle relevante informatie over voorzieningen, hulpmiddelen en diensten binnen een gemeente te bundelen op één enkele webpagina. Deze webpagina is voor gebruikers van SchermVan gemakkelijk en snel te bereiken. Op deze manier kunnen zij in één oogopslag zien wat hun gemeente kan betekenen op het gebied van langer comfortabel wonen.

Dankzij het SchermVan.nl krijgt de gebruiker dus snel en gemakkelijk toegang tot relevante informatie van hun eigen gemeente. 

Zie verder de Demo

Geactualiseerd 17-01-2020

20 Woongemeenschappen op zoek naar kandidaten voor hun wachtlijst

Op dit moment kun je op de website van de LVGO (Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen) 20 woongemeenschappen vinden die actief op zoek zijn naar mensen voor hun wachtlijst. Houd er rekening mee dat veel woongemeenschappen een voorkeur hebben voor jongere senioren (tot bijvoorbeeld 67 jaar). Kijk op https://www.lvgo.nl/woongroepen/wachtlijst/.
Heb je wel belangstelling voor Gemeenschappelijk Wonen maar wil je eigenlijk niet verhuizen laat je dan inspireren door de links die LaCoTA op een rijtje heeft gezet over Langer Comfortabel Thuis Wonen. Zie https://www.schermvan.nl/lacota

Geactualiseerd: 9-12-2019

Thuistechnologie in "slimme" woningen

Smart homes zijn gewone huizen (ook appartementen en kamers in zorginstellingen) waarin slimme oplossingen geïntegreerd zijn. Met andere woorden: een huis met "intelligente" technologie dat dagelijkse activiteiten vereenvoudigt en automatiseert, zoals bijvoorbeeld het aandoen van lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het wijzigen van de thermostaat. In principe kun je elk apparaat dat in staat is om iets autonoom te doen slim noemen. Een slimme thermostaat zet de thermostaat bijvoorbeeld automatisch lager als er geen beweging in huis is. Er wordt in het kader van slimme huizen ook wel eens gesproken over domotica, oftewel het toepassen van elektronica en huisnetwerken, ook wel huisautomatisering. Zie meer bij: Woonvarianten

Geplaatst 7-03-2019

Smart homes, inclusieve wijken, slimme gemeenten, inclusieve digitalisering en smart cities

Slimme gemeenten kunnen ons leven gemakkelijker maken. Daarbij moeten ze echter wel de gehele samenleving dienen. Verplaatsen door de stad kan voor kwetsbare groepen in onze samenleving heel frustrerend zijn, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap en voor ouderen. Zoiets alledaags als winkelen, kruispunten oversteken, uitstappen bij de juiste bushalte kan voor deze mensen een grote hindernis zijn.

LaCoTA wil bijdragen aan de totstandkoming van inclusieve wijken. Voor het wonen in wijken betekent dit niet alleen dat er voldoende levensloopbestendige woningen zijn, ook de toegankelijkheid van de openbare ruimte is van belang. Met andere woorden: toegankelijk voor mensen in een rolstoel en voor mensen met een rollator. Daarnaast zullen mensen steeds meer gebruik gaan maken van thuistechnologie en e-health-oplossingen, zodat er hogere eisen gesteld zullen worden aan internetverbindingen.

LaCoTA wil samen met gemeenten bevorderen dat gemeentelijke Allianties ondersteunend en verbindend bijdragen aan de uitvoering van een gemeentelijk traject Langer Comfortabel Wonen. In 2016 heeft LaCoTA daarvoor een eerste inspiratiedraaiboek samengesteld voor de gemeenten Amersfoort, Ede en Harderwijk. In de twee jaar erna is hard gewerkt aan het realiseren van de app/web SchermVan. Daarmee kunnen mensen o.a. op een eenvoudige manier toegang krijgen tot alle relevante gemeentelijke informatie over Langer Comfortabel Wonen en kan gemakkelijk personenalarmering, comfortdiensten en zorgcommunicatie geregeld worden.

Smart city-technologie biedt kansen om de kwaliteit van leven voor minder valide mensen te verbeteren. Steden kunnen meer inclusief worden, mits ervoor gewaakt wordt dat technologische vooruitgang ons niet verdeeld en kwetsbare groepen (verder) geïsoleerd raken. LaCoTA heeft een special over dit onderwerp geschreven met daarin o.a. aandacht voor:

 • Inclusieve wijken
 • Smart homes
 • “Warme” technologie
 • Gemeentelijke informatie langer comfortabel wonen
 • De rol van de app/web SchermVan
 • De rol van onderwijs
 • De rol van Buurtverbinders
 • Koploperprojecten

 

Geactualiseerd 16-5-2019

30 Woonvarianten

LaCoTA maakt, vanuit het woonzorgconsumentenbelang, zo veel mogelijk informatie over Anders, Actief en Duurzaam Wonen toegankelijk. We verstrekken informatie over meer dan 30 woonvarianten. Veel woonvarianten zijn interessant voor zowel jong als ouder. 

LaCoTA stimuleert het gebruik van moderne thuistechnologie (domotica);

 • Voor bewoners moet dit meer comfort en veiligheid (inbraakpreventie!) opleveren.
 • Voor mantelzorgers een taakverlichting.
 • En voor familie, vrijwilligers, professionele zorg- en dienstverleners een eenvoudiger communicatie (SchermVan op comfort-tablet).

Levensloopflexibel Wonen, thuistechnologie (domotica), duurzaamheid, sociale netwerken, mantelzorg, slimme gemeenten en Inclusieve wijken krijgen bijzondere aandacht. 

Op dit moment zijn we de pagina's aan het actualiseren.

Kijk verder op Woonvarianten

Geplaatst 14-5-2019

Pagina over Woningen met Zorgzekerheid geactualiseerd

Kijk op Woningen met Zorgzekerheid

Geplaatst 13-5-2019

Mantelzorg moe en toe aan vakantie? Lees het nieuwe dossier Mantelzorg-en Respijtzorg

Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van mantelzorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger even tijd heeft om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld als een mantelzorger op vakantie wil. Respijtzorg helpt voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg, zoals vakantie in een geschikte woning op een vakantiepark, hulp aan huis en opvang buitenshuis, bijvoorbeeld dagopvang of logeeropvang. Respijtzorg kan zowel professionele zorg als vrijwilligerszorg betreffen. Soms is structurele vervangende zorg mogelijk: de mantelzorger heeft dan bijvoorbeeld één dag per week geen zorgtaken omdat de zorgvrager naar een dagopvang gaat. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg op het vakantieadres door derden wordt overgenomen. Hierdoor kan de mantelzorger ontspannen, tot rust komen en desgewenst eigen activiteiten ondernemen.

Respijtzorg vormt een belangrijk onderdeel van de ondersteuning die gemeenten mantelzorgers kunnen bieden.

Lees verder in het mooi geïllustreerde dossier Mantel- en Respijtzorg: https://kleinwonenmagazine.nl/wp-content/uploads/2019/07/KWM-5.pdf met daarin een blog van Wim G. Kromwijk, directeur van LaCoTA. Ga naar blz 48 en verder.

Of lees verder in onze Special nummer 5: Mantelzorg, respijtzorg en comfortabel verblijven tijdens je vakantie

Geactualiseerd: 18-7-2019

Nummer 12: Nieuwsbrief ANDERS EN ACTIEF WONEN April 2019 is verzonden

 

andersenactiefwonen.jpgApril-nummer (nummer 12) van onze Nieuwsbrief is uit;
link: https://www.lacota.nl/anders-en-actief-wonen/nieuwsbrieven/nummer-12

SchermVan; wat kun je met deze app/web?

De app/web SchermVan integreert verschillende functies op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en buurtcommunicatie. SchermVan bevat bijvoorbeeld modules voor beeldbellen, de bediening van thuistechnologie en het oproepen van zorg. Voorheen waren er voor deze functionaliteiten verschillende apparaten, apps of afstandsbedieningen nodig. SchermVan bundelt al deze functionaliteiten binnen één app.

Deze naadloze integratie van diverse functionaliteiten is echter niet het enige dat SchermVan uniek maakt. Er zijn meer unieke aspecten:

 • De app is voor gebruikers gratis. De comfort-tablet wordt opgenomen in de modulaire abonnementenstructuur van XS-Comfort.
 • Alle modulen van XS-Comfort kunnen worden bediend vanuit de comfort-tablet.
 • Een tablet is voor veel ouderen gemakkelijker te bedienen dan een smartphone. En een dedicated tablet loopt niet vol met eindeloos veel app’s.
 • De opmaak van alle functionaliteiten binnen de app is uniform, zodat de informatie overzichtelijk blijft. Het basisscherm bestaat uit 12 buttons.
 • Na registratie wordt er, bij de button “gemeente”, automatisch ook een link gemaakt naar relevante gemeentelijke informatie over de WMO en Langer Comfortabel Wonen, van de gemeente waarin de gebruiker woont. Dit maakt het voor gemeenten relevanter hun informatie beter toegankelijk aan te bieden.
 • De aanvraag en de inrichting van SchermVan kan - ook voor mensen die plots (meer) zorgbehoevend worden - snel georganiseerd worden, bijvoorbeeld door een familielid, zelfs wanneer deze zich aan de andere kant van het land bevindt.
 • De geïntegreerde functionaliteiten betekenen een ontlasting voor de communicatie van en met mantelzorgers.
 • Omdat de app overal op dezelfde manier werkt, kunnen gebruikers elkaar gemakkelijker ondersteunen in het gebruik ervan. LaCoTA leidt ook trainers op, die de gebruiker desgewenst extra kunnen bijstaan.
 • Deze standaard is open source, zodat veel domotica-modulen er gemakkelijk mee kunnen communiceren en de kosten laag blijven.
 • De achterliggende protocollen zijn gericht op privacy. Zodoende is zorgcommunicatie via SchermVan veilig en betrouwbaar.
Geplaatst 21-02-2019

Info over (langer) COMFORTABEL WONEN in de meeste gemeenten nog weinig toegankelijk.

Comfortabel wonen is voor iedereen belangrijk. Denk alleen al aan het regelen van de binnentemperatuur in het hele huis. Denk ook aan de vele toepassingen van "Internet der Dingen" en denk aan beveiliging/personenalarmering. Veel toepassingen zijn al te koop bij Doe het Zelf winkels, elektronicawinkels en webwinkels. Probleem is dat veel toepassingen onderling niet compatibel zijn. Veel toepassingen zijn ook onnodig duur voor de consument. En veel toepassingen zijn niet gecertificeerd om te gebruiken in combinatie met domotica in de zorg en e-healthcommunicatie.

LaCoTA streeft ernaar dat er per gemeente een Scherm van ... komt. Buren, mantelzorgers en familieleden op afstand, kunnen elkaar dan gemakkelijker ondersteunen door per huishouden een Comfort-tablet samen te stellen met adequate domotica en de juiste dienstverlening en ondersteuning. Dat bevordert ook dat welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders en consumentenorganisaties minder langs elkaar heen werken door steeds opnieuw kleine pilots te starten en niet door te zetten.

Op sommige gemeentelijke sites is enige info over dit thema te vinden achter het zoekwoord "mantelzorg". Makkelijker is het om het ook gewoon te kunnen vinden achter het zoekwoord "Comfortabel Wonen". 

Andere belangrijke zoekwoorden die meestal niet te vinden zijn op gemeentelijke sites:

 • woningaanpassing (en Lager Zelfstandig Thuis)
 • gemeenschappelijk wonen (en andere woonvarianten zoals Virtuele Woongemeenschap, Buurgemeenschap en Cirkelgroep)
 • comfort / comfort-tablet (en "internet der dingen")
 • beeldbelplatform (en "Scherm van")
 • dienstverlening
 • vervoer van "deur tot deur" (VITA)
 • personenalarmering (en idem via beeldbelplatform)
 • telefooncirkel (en beeldbelcirkel)
 • e-slot (en vervanging sleutelkluisje)
 • slimme thermostaten (en besparen op energiekosten)
 • beeldbelzorg 
 • e-health
 • verpleeghuiszorg thuis
 • ziekenhuiszorg thuis
 • coalitie tegen eenzaamheid en "senior zoekt sterk netwerk".
Geactualiseerd 16-3-2019

LaCoTA-Alliantie en gemeentelijke trajecten SchermVan

Vanuit de LaCoTA-Alliantie wil LaCoTA bijdragen aan Comfortabel Wonen. We willen het gebruik van thuistechnologie stimuleren o.a. door de introductie van de app/web SchermVan.

Samen met een vast aanspeekpunt binnen de gemeente willen we het project "Senior En Buurt Zoeken Sterk Netwerk" opstarten. Daarbij zoeken we waar mogelijk aansluiting bij gemeentelijke coalities tegen eenzaamheid.

Op de app/web SchermVan werken we (achter de button "GEMEENTE") per gemeente aan een betere toegankelijkheid van alle info over Langer Comfortabel Wonen. Dat kun je nu al zien op de demoversie van SchermVan:  Scherm van LaCoTA & info per gemeente

Geplaatst 4-3-2019

ZOEK EEN CURSUS OP DIGITAALHULPPLEIN.NL

Op veel plekken in Nederland kun je cursussen volgen om vertrouwd te raken met computers en domotica. Je kunt ook naar een inloopspreekuur gaan. De bekendste aanbieders staan op de website van www.digitaalhulpplein.nl. Je krijgt er persoonlijke begeleiding. De trainer heeft tijd voor jouw vragen. En je gaat direct aan de slag.

Je kunt met de basisvaardigheden van internet en computers aan de slag. Of met een onderwerp dat nu voor jou belangrijk is zoals omgaan met SchermVan.

Meer info over cursusmogelijkheden: Academie & Trefpunt