18 mei 2019 GemeenschappelijkWonenDag

Op zaterdag 18 mei 2019 is de elfde jaarlijkse GemeenschappelijkWonenDag. Veel woongemeenschappen verwelkomen op deze dag belangstellenden en kandidaten voor hun wachtlijst. Meer info volgt.

Zie meer over Gemeenschappelijk Wonen

Nummer 12: Nieuwsbrief ANDERS EN ACTIEF WONEN April 2019

 

andersenactiefwonen.jpgApril-nummer (nummer 12) van onze Nieuwsbrief is uit;
link: https://www.lacota.nl/anders-en-actief-wonen/nieuwsbrieven/nummer-12

In dit nummer:

 • GemeenschappelijkWonenDag 18 mei 2019
 • Groen wonen in een Tiny Little House bij een boerderij
 • Rolstoelvriendelijke vakantieparken
 • Tarieven LaCoTA energiecollectief
 • Meer woonvarianten, wooninitiatieven en aanbod
 • Special over Gemeenschappelijk Wonen
 • Vier vormen van Gemeenschappelijk Wonen waarbij je niet noodzakelijk hoeft te verhuizen
 • App/web SchermVan als communicatiemiddel bij Gemeenschappelijk Wonen
 • SchermVan en Comfort-tablet
 • Gemeentelijke allianties voor Langer Comfortabel Wonen
 • Special over Gemeentelijke coalities tegen Eenzaamheid
 • Gemeentelijke info over Langer Comfortabel Wonen beter toegankelijk maken

Een nieuw digitaal magazine voor liefhebbers van klein wonen!

Voor alle liefhebbers van KLEIN WONEN verschijnt Klein Wonen Magazine. Een puur digitaal tijdschrift over alle vormen van klein wonen. Van tiny houses tot woonboten, van yurts tot micro-appartementen en van woonbusjes tot studentenwoningen.

Ieder kwartaal brengt de redactie van Klein Wonen Magazine interviews, columns, fotoreportages en achtergrondverhalen over bewoners, interieur, bouwers, projecten, nuttige informatie en het buitenleven van de meest uiteenlopende vormen van klein wonen. Het magazine wordt puur digitaal. "Een bewuste keuze om de ecologische footprint van het magazine zo klein mogelijk te houden’’, vertelt hoofdredacteur Raymond Kool.

Klein Wonen Magazine heeft ook een aantal vaste gastschrijvers, waaronder de tiny house-pioniers Marjolein Jonker en Frieda Bakker, moderne nomade Mick van Zadelhoff en gezond koken-deskundige Regina Frakking. "We zijn nog bezig met een moestuindeskundige en zoeken nog een leuke vlogger’’, aldus Raymond. "Doordat wij digitaal zijn kunnen wij flink uitpakken met interactie naar websites, extra foto’s, 360 graden beelden en video’s. Zo krijgt de lezer een enorme schat aan informatie en leuke wetenswaardigheden extra met een klik op de knop.’’

Het magazine over klein wonen heeft voor haar eerste editie een crowdfundingcampagne opgezet. "Dit is om het eerste nummer te bekostigen en een vliegende start te bewerkstelligen. De crowdfunding is vooral bedoeld om belangstellenden de mogelijkheid te bieden vooraf in te tekenen op een abonnement met extra korting. We hebben de prijs bewust laag gehouden, omdat een groot aantal abonnees het enige goede fundament onder een magazine is. Via de crowdfunding lees je Klein Wonen Magazine al voor 1,25 euro!’’, vertelt Raymond.

Meer informatie over Klein Wonen Magazine vind je op www.kleinwonenmagazine.nl. Kijk ook het promotiefilmpje bij het eerste nummer https://www.youtube.com/watch?v=fVcOjtjl9vc

Cirkelgroep: nieuwe woonvariant bij LaCoTA

Cirkelgroepen zijn hobby/themagroepen georganiseerd door / rond een:

 • woongroep / buurgemeenschap
 • Vereniging van Eigenaren / serviceflat
 • afdeling van een serviceorganisatie of woonconsumentenorganisatie
 • huurdersvereniging of cliëntenraad
 • buurthuis / horecavestiging
 • zorgcoöperatie / verzorgingshuis
 • wijkleerbedrijf.

Zie verder bij Special: Gemeenschappelijk wonen zonder verhuizen

Pagina over Woningen met Zorgzekerheid geactualiseerd

Kijk op Woningen met Zorgzekerheid

Geplaatst 13-5-2019

Realiseer een (tijdelijke) mantelzorgwoning in op bij uw woning

Zie Woningaanpassing

EEN SLIMME WONING IS OP UW TOEKOMST VOORBEREID.


INVESTEER IN COMFORT EN THUISTECHNOLOGIE, ga naar Scherm van LaCoTA


BESPAAR OP ENERGIEKOSTEN!

Sluit je aan bij ons doorlopend energiecollectief; ga naar Energie

Schrijf je in op onze Nieuwsbrief; ga naar Aanmeldformulier Nieuwsbrief


"

Waarom méér belangstelling voor een slimme Tesla dan voor een slimme woning (voor uzelf of opa en oma)?

Het draait allemaal om hetzelfde eenvoudige bedieningspaneeltje; wij noemen dat een "comfort-tablet". Bijna zelfsturend; kan bijna iedereen!

Kijk voor meer info op: Scherm van LaCoTA

"

Gemeente Huizen komt als eerste met Verzilverlening, een variant op de blijverslening

De Verzilverlening is bedoeld voor bewoners vanaf 57 jaar (al mogen gemeenten een hogere leeftijdsgrens hanteren) die een deel van de overwaarde van hun huis willen inzetten om een lening af te sluiten. Essentieel verschil met de Blijverslening is dat rente en aflossing pas na de verkoop van het huis hoeven te worden betaald. De woonlasten voor de huiseigenaar blijven gedurende de bewoning van het huis dus ongewijzigd.

Zie voor meer info over de Blijverslening en over het Stimuleringsfonds Volkshuisting: Per Gemeente

Webwinkel voor LaCoTA COMFORT-PAKKET en nog veel meer thuistechnologie!

U kunt onze comfort-tablet en andere modulen van het LaCoTA Comfort-pakket Thuistechnologie bestellen via onze webwinkel. De eenmalige betalingen en de maandelijkse abonnementskosten worden afgerekend via een machtiging voor automatische afschrijving. De volledige klantenservice wordt voor LaCoTA georganiseerd door QVN / Langer Zelfstandig Thuis. Wij hebben voor die organisatie gekozen omdat zij jarenlange ervaring hebben betalingen voor hulpmiddelen af te rekenen via de WMO en ziektekostenverzekeraars. Hun dienstverlening en betalingssysteem is daarvoor erkend en gecertificeerd. Door niet een eigen webwinkel te organiseren houden wij de kosten voor u lager. En bovendien, als u voor LaCoTA geregistreerd bent bij de gezamenlijke webwinkel kunt u ook honderden andere producten bekijken en bestellen. Producten die evenzeer bijdragen aan meer comfort en langer zelfstandig thuis. Betaling en klantenservice verloopt op de zelfde manier; dus maar één keer registreren voor veel meer dienstverlening!  

Kijk op Bestellen. Maak (gratis) een eigen account aan en u kunt bestellingen doen."Blijversregeling" kan Langer Zelfstandig Thuiswonen betaalbaar maken

Gemeenten stimuleren steeds nadrukkelijker dat senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen, langer van hun eigen netwerk gebruik maken en daardoor minder een beroep doen op (zorg)kosten.

Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren verder toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65 jaar: 4,6 miljoen mensen! Van hen is een derde ouder dan 80 jaar. Binnen 25 jaar zullen senioren het straatbeeld bepalen. Daarmee verandert tevens de dynamiek op de woningmarkt. Ouderen van nu zijn honkvaster en willen graag oud worden in de eigen woning en in de buurt waar ze nu wonen. De wens om te verhuizen naar een woonzorgcomplex neemt af. De mogelijkheid te verhuizen naar een verzorgingshuis is bijna verleden tijd; alleen met een verpleeghuisindicatie kun je nog gebruik maken van een intramurale oplossing. De belangstelling voor varianten van gemeenschappelijk wonen neemt toe. Zeker ook voor de variant Buurgemeenschap.

Om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen is het nodig om voldoende en geschikte, levensloopbestendige woning te hebben. 

Veel ouderen wonen echter in woningen die daar niet aan voldoen maar die wel zo gemaakt kunnen worden met kleinere of grotere aanpassingen. Denk aan een veilige douche/badkamer, traplift maar ook aan thuistechnologie, personenalarmering, een MantelzorgScherm en veiligheidsvoorzieningen.  

Niet alle senioren beschikken over spaargeld om die woningaanpassingen te kunnen financieren. Banken verstrekken ouderen niet gemakkelijk een hypotheek of consumptieve lening. Naast bewustwording is het aanbieden van een financieringsinstrument een belangrijke voorwaarde om ouderen te stimuleren hun woning levensloopbestendig te maken.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting  (SVn) heeft zo’n instrument ontwikkeld; de zogenaamde Blijverslening. Daarmee kunnen provincies en gemeenten het zelfstandig thuis wonen bevorderen.

LaCoTA is van mening dat ook het LaCoTA Comfort-pakket een prima instrument kan zijn is om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. LaCoTA gaat daarom in het kader van gemeente brede doorbraakprojecten thuistechnologie met gemeenten in gesprek om de Blijverslening beschikbaar te stellen voor deze vorm van woningaanpassing.

WONEN IN DE 21STE EEUW. Een 600 pagina's dik inspiratieboek! Mooi vormgegeven, mooie foto's!

Collectieve woonvormen zijn bezig aan een opmars niet alleen in Nederland maar ook in België. Woonbehoeften van jonge gezinnen, alleenstaanden, jongeren, vitale en kwetsbare ouderen veranderen. Dat biedt nieuwe kansen voor woonconsumenten zelf, maar ook aan woningbouwcorporaties, vastgoedondernemingen, gemeenten, woon- en zorgprofessionals, projectontwikkelaars, woonconsulenten, architecten, stedenbouwkundigen, en andere belanghebbenden die willen inspelen op de nieuwe woonwensen.

Veel van de woonvormen die beschreven worden in dit boek zijn onbekend bij het brede publiek. Met aansprekende voorbeelden uit Nederland en België, en tal van bruikbare aanwijzingen, nodigt het belangstellenden uit om er meteen mee aan de slag te gaan. Soms kan het al anders, actiever en duurzamer in en vanuit je eigen woning en buurt. Zie gestippeld wonen, buurgemeenschappen (een concept van LaCoTA!), duurzame buurten en domotica.

Het is een inspiratieboek en naslagwerk waarvan we droomden dat het ooit tot stand zou komen. Onze website is vergeleken met dit prachtige boek slechts een bescheiden inzicht in de totale beweging van Anders, Actief en Duurzaam Wonen!

Alle lof voor de schrijver: Peter Camp !

 • Uitgeverij: ACCO UITGEVERIJ
 • Publicatiedatum: 31 januari 2017
 • Boek - HARDCOVER
 • Editie 1
 • ISBN: 9789492398031

Boek: DEN HAAG seniorvriendelijke stad; toen en nu

Den Haag is in 2015 als eerste Nederlandse stad toegetreden tot het netwerk van Age-friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Toetreding was mogelijk vanwege de rijke geschiedenis en ervaring die de stad heeft op het gebied van ouderenbeleid. Het omvangrijkste deel van het boek gaat over de ontwikkelingen van de jaren 70 tot nu. Deze ontwikkelingen zijn met behulp van vele betrokkenen, o.a. Wim G. Kromwijk, directeur van LaCoTA, opgetekend aan de hand van verhalen en herinneringen. Tot slot van het boek komen de verantwoordelijk Haagse wethouders aan het woord met reflectie op hun beleidskeuzen.

Op blz 82 aandacht voor de opkomst van Domotica en Lang Comfortabel Wonen. Op blz 83 aandacht voor de IZI-ervaarwoning.

 

Villa Begonia: 18 voorbeelden van Anders en Actief Wonen

 'Villa Begonia, niet achter de geraniums' laat de groeiende variatie aan woonvormen zien in een boekje met 18 verhalen van ouderen die 'wonen zoals zij zelf graag willen'. Het boekje is op 24 maart 2015 gepresenteerd tijdens het congres 'Expeditie Begonia, op zoek naar meer variatie in wonen en zorg' en is nu te bestellen.

Uniek inkijkje

Initiatiefnemers van het project Villa Begonia, Piet van Os en Ditty Eimers, gingen op zoek naar mensen die hun alternatief voor het verzorgingshuis gevonden hebben. Of zelf hebben bedacht en gebouwd. Hun verhalen laten zien dat het kan: de derde levensfase een beetje aangenaam doorbrengen in een woonvorm die past bij je wensen en behoeften. De één liet met vrienden een vrolijk appartementencomplex bouwen, waar ze als goede buren wonen. De ander verhuisde met haar partner met dementie naar een woonproject waar beiden zich thuis voelen. Een derde zwerft met zijn vriendin op een oude tjalk kriskras door Nederland. Het boek geeft een uniek inkijkje in de groeiende variatie aan woonvormen die Nederland biedt.

'Villa Begonia, niet achter de geraniums' kwam mede tot stand door steun van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. U kunt het boekje bestellen voor €12,95 exclusief verzendkosten en 6% btw.