(Mantel)zorg

Steunpunt Mantelzorg

Mantelzorg overkómt je en kan veel vragen en dilemma’s oproepen. Het Steunpunt Mantelzorg helpt u graag bij het vinden van antwoorden die aansluiten bij úw situatie. U kunt terecht voor advies en informatie, en bent welkom voor een persoonlijk gesprek. De mensen van het steunpunt denken met u mee en overleggen met u wat in uw specifieke situatie nodig is om een goede balans te blijven behouden.

Bezoekdienst

Steeds meer mensen met dementie, een chronische ziekte of beperking wonen thuis en zijn voor hulp afhankelijk van mantelzorgers. De zorg voor deze mensen vraagt vaak veel. Zonder extra hulp is dat op den duur niet vol te houden. Zodoende is de Bezoekdienst in het leven geroepen.

Lotgenotencontact

Hulp betekent voor sommige mantelzorgers ook het delen van de zorg door erover te praten met andere mantelzorgers. Dat noemen we lotgenotencontact. U komt dan in contact met mensen die ook voor een naaste zorgen in een gelijksoortige situatie. Dit kan tijdens diverse bijeenkomsten.

Mantelzorgcompliment

Mantelzorgers verdienen waardering voor hun inzet. De gemeente geeft dit vorm via het mantelzorgcompliment. Als blijk van waardering biedt het Steunpunt Mantelzorg Zeist u namens de gemeente een breed aanbod aan activiteiten aan. Het Mantelzorgcompliment Zeist is een tegoedbon die besteed kan worden aan een van de vele activiteiten, bijvoorbeeld een lekkere lunch, een voorstelling, iets op het gebied van wellness, een goed boek, of iets anders, naar éigen keuze.

Week van de Mantelzorg

In Zeist ​niet één dag, maar een Week voor Mantelzorgers! Steunpunt Mantelzorg Zeist organiseert de Week van de Mantelzorg! Bijna iedere dag is er op een locatie van MeanderOmnium een activiteit met mooie en speciale muziekoptredens, een verteltheater en natuurlijk een hapje, een drankje of buffet.

Cursus mindfulness

Als mantelzorger bent u geneigd zichzelf te verliezen in het zorgen. Aandachtsoefeningen kunnen helpen om u hier meer bewust van te worden en ruimte voor ander gedrag te creëren.

Partnergroep

Voor partners van iemand met een psychische ziekte is het leven vaak zwaar. Dubbele belasting, omgaan met grillig gedrag, overnemen van zorgtaken, geen duidelijk perspectief in het ziekteverloop, gebrekkige hulpverlening, geldzorgen, het gevoel er alleen voor te staan en rolverwarring: ben ik nu partner, verzorger of begeleider? Een bijeenkomst is de plek waar u zichzelf mag zijn met alles wat er speelt. Door uw eigen verhaal te delen en te luisteren naar een ander vindt u erkenning en herkenning.