Woningaanpassing en hulpmiddelen

Woningaanpassing

De gemeente Zeist stimuleert het investeren in woningen om langer thuis te blijven wonen. U kunt via de gemeente een blijverslening aanvragen. De lening is bestemd voor mensen die de eigen woning levensloop bestendig willen maken en/of willen aanpassen naar hun zorgvraag. U sluit met de blijverslening een hypotheek af tegen gunstige voorwaarden. Het geld wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de aannemer wordt betaald. De lening kan uiteenlopen tussen minimaal € 2.500,00 en maximaal € 30.000,00.

Hulpmiddelen

Austerlitz Zorgt

Austerlitz Zorgt kan voor hulpmiddelen zorgen. Onder hulpmiddelen verstaan we middelen die mensen nodig kunnen hebben om zich voort te bewegen zoals rollators, krukken, stokken, scootmobiels of een driewielerfiets.  Maar ook middelen die u kunt gebruiken in en rondom het huis bij specifieke ziektebeelden en handicaps. Bijvoorbeeld douchestoelen, toiletverhogers, grijpstokken, handgrepen enz. Voor leden bestaat de mogelijkheid deze artikelen tweedehands te kopen of in bruikleen te krijgen.

Personenalarmering Austerlitz

Woont u alleen en u wilt snel contact hebben als u bijvoorbeeld valt? Dan is personenalarmering een goede oplossing.  Door een druk op een knop van een kastje dat altijd bij u draagt gaat bij iemand in de buurt de telefoon over. Die persoon kan snel hulp bieden of laten komen.

Vervoer

Regiotaxi

De regiotaxi is een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur uitgevoerd door taxi’s of taxibusjes. Iedereen kan hiervan gebruik maken. Het is dus niet specifiek bedoeld voor mensen met een beperking. Met de regiotaxi kunt u reizen binnen de regio. In enkele gevallen komt u in aanmerking voor een Wmo-vervoerspas zodat u met korting kunt reizen. U ontvangt dan een aantal zones op jaarbasis. Hiervoor gelden wel voorwaarden en een deel van de kosten blijft u zelf betalen.

Belbus

Aanvullend op het reguliere openbaar vervoer van Syntus en Qbuzz biedt welzijnsorganisatie MeanderOmnium verschillende vormen van (aangepast) busvervoer aan, zoals de Belbus. Met de Belbus halen zij u op de gewenste tijd op en brengen zij u ook weer thuis.

Gehandicaptenparkeerkaart en -plaats

De gehandicaptenparkeerplaats bestaat uit het verkeersbord ‘E6’ (blauw bord met een P en een rolstoel) en een onderbord met uw kenteken. Het bord wordt geplaatst bij een bestaande parkeerplaats en alleen u mag daar parkeren. Eén van de voorwaarden is wel dat u in het bezit bent van een Europese gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder. Een gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. In Zeist kunt u ook gratis parkeren op plaatsen waar vooraf betaald parkeren geldt. In andere gemeenten kunnen hiervoor andere regels gelden.

Austerlitz Rijdt

Bent u niet in staat om zelf naar het ziekenhuis of andere voorzieningen te rijden en heeft u ook niemand in uw omgeving die u kan rijden, dan kunt u een beroep doen op het vrijwilligersteam van Austerlitz Zorgt.