Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen
Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Zeist heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.
Wmo
De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bijvoorbeeld door ouderdom, een handicap of ziekte. Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren of vrienden die een handje willen helpen. Als deze hulp niet voldoende is, dan kan de gemeente ondersteuning bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hulp bij het huishouden, vervoer, aanpassingen van de woning, begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uitgangspunt is uw eigen verantwoordelijkheid. U heeft niet automatisch recht op een voorziening. De gemeente bekijkt op de eerste plaats met u of u zelf de benodigde hulp kunt regelen, bijvoorbeeld door de inzet van familie, buren of kennissen. Wanneer dat niet of in onvoldoende mate mogelijk is dan wordt samen met u nagegaan of u in aanmerking komt voor een individuele voorziening.
Pgb
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag dat u kunt krijgen om zelf zorg, begeleiding, hulp of hulpmiddelen in te kopen. Om te kijken of u hiervoor in aanmerking komt, moet de gemeente een formeel besluit nemen. Daarvoor is het nodig dat u een afspraak maakt met een medewerker van het Sociaal Team om samen te bespreken wat u zelf kunt regelen en waar u ondersteuning bij nodig heeft. Vervolgens maakt u de keuze tussen zorg in natura (geleverd door een zorgaanbieder, direct via de gemeente) of voor een pgb (geldbedrag).
Kosten
Als u ondersteuning krijgt op grond van de Wmo, kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. De gemeente vraagt een eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen, maar niet voor algemene voorzieningen.
Een maatwerkvoorziening is een maatregel, hulpmiddel of activiteit voor de cliënt op maat. Voor de volgende zaken vraagt de gemeente een eigen bijdrage: hulp bij het huishouden, begeleiding, kortdurend verblijf, woonvoorzieningen, vervoersmiddelen (waaronder de scootmobiel) en auto-aanpassingen. De hoogte van uw eigen bijdrage is maximaal € 17,50 per vier weken.
Een algemene voorziening is een dienst of activiteit die een cliënt kan afnemen of volgen, zonder een uitgebreid onderzoek naar zijn of haar behoefte of situatie. De gemeente Zeist vraagt geen eigen bijdrage voor algemene voorzieningen. Het is wel mogelijk dat de organisatie die een activiteit organiseert, een bijdrage vraagt voor bijvoorbeeld materialen die een cliënt tijdens die activiteit gebruikt.
Sociaal Team
Stel, u heeft thuis extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld omdat u een handicap of beperking heeft, omdat u wat ouder wordt of omdat uw partner ziek is. In dat geval kunt u contact opnemen met de gemeente. Degene met wie u contact heeft, onderzoekt samen met u wat uw hulpvraag is en welke oplossingen mogelijk zijn. Een eenvoudige vraag kan eenvoudig worden afgehandeld. En als uw hulpvraag ingewikkelder is, neemt iemand van het Sociaal Team contact met u op.
Iedere situatie is anders en dus is er voor iedereen een andere oplossing. De medewerker van het Sociaal Team helpt u bij het vinden van een oplossing waar u verder mee kunt. De medewerker kijkt met u naar de unieke situatie van uw hele huishouden en helpt u bij het maken van een compleet plan. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat u zelf kunt en hoe mensen om u heen kunnen helpen. Waar nodig, wordt aanvullende hulp door vrijwilligers of professionals geregeld. En als er meerdere hulpverleners betrokken zijn, spreken ze met u en met elkaar af wie de hulp coördineert.
Ondersteuning kan liggen op het gebied van:
- Hulp om mensen te ontmoeten en/of actiever te worden
- Hulp bij uw administratie
- Ondersteuning voor een mantelzorger
- Hulp in het huishouden
- Opvang en activiteiten overdag (dagopvang of dagbesteding)
- Hulp om uzelf te kunnen verplaatsen (scootmobiel, driewielfiets, rolstoel, regiotaxi of ander vervoer)
- Een paar dagen logeren voor een cliënt (kortdurend verblijf)
- Aanpassing aan uw woning zodat u zich thuis kan blijven redden
Als u in Austerlitz woont, kunt u met vragen over ondersteuning (Wmo) terecht bij het telefonisch spreekuur van Austerlitz Zorgt.
Austerlitz Zorgt
Austerlitz Zorgt heeft tot doel het voor de oudere inwoners van Austerlitz mogelijk te maken zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk in ons dorp te blijven wonen. Austerlitz Zorgt organiseert de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoeftigen in het dorp. Leden kunnen met alle vragen op het gebied van zorg en welzijn terecht bij de dorpsondersteuner. Bijvoorbeeld vragen die verband houden met gezondheid, hulp in en rond het huis, persoonlijke verzorging, welzijnsdiensten en zoekvragen. Samen met u bekijkt de dorpsondersteuner wat de meest handige oplossing voor uw hulpvraag is.
Onafhankelijke cliëntondersteuner
U kunt gratis ondersteuning krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Zij denken met u mee en helpen u met bijvoorbeeld:
- Het duidelijk maken van uw vragen en uw ondersteuningsbehoefte
- Het voorbereiden van het gesprek met het Sociaal Team
- Meegaan naar het gesprek met het Sociaal Team
- Bemiddelen als u zich niet goed gehoord of geholpen voelt
U kunt het maken van een afspraak met het Sociaal Team aangeven dat u gebruik wilt maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Zij regelen dit dan voor u. Ook kunt u contact opnemen met MEE.