Diensten
SchermVan
SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.
Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.
We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:
• Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen
• Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten
• Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen
• (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners
• Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice
• Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente
Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.
Hulp bij het Huishouden
Heeft u moeite met het schoonhouden van uw woning of ander huishoudelijk werk? Dan moet u eerst in uw eigen omgeving proberen hulp te vinden. Voor het schoonmaken kunt u bijvoorbeeld zelf een huishoudelijke hulp inhuren via particuliere websites. In veel wijkcentrums kunt u voor een klein bedrag samen met anderen eten en de meeste supermarkten bezorgen boodschappen bij u thuis. U kunt ook kijken of er vrijwilligers zijn die u kunnen helpen met schoonmaken, de was, boodschappen doen of met kleine klusjes. Hulp bij het huishouden vanuit de gemeente is voor mensen die door een ziekte of beperking zelf geen huishoudelijk werk kunnen doen en van wie familie, vrienden, buren of bekenden niet kunnen helpen. Met hulp aan huis krijgt u 1 tot 3 uur hulp per week. De meeste mensen zijn daarmee geholpen. Heeft u meer dan 3 uur hulp per week nodig, dan bespreken we dat tijdens een persoonlijk gesprek, het liefst bij u thuis. Als meer uren hulp nodig is, dan krijgt u die. Hulp aan huis aanvragen doet u via Loket Z.
Persoonlijke verzorging
Heeft u psychische problemen, een verstandelijke of een zintuiglijke beperking? Dan kunt u in sommige gevallen hulp krijgen bij persoonlijke verzorging. Deze hulp is erop gericht om u zoveel mogelijk zelfredzaam te laten zijn in uw dagelijkse handelingen. Deze ondersteuning heet dan ook wel begeleiding. Begeleiding bij persoonlijke verzorging is vooral ondersteunend. U krijgt bijvoorbeeld stap voor stap aanwijzingen over lichamelijke hygiëne. Of iemand herinnert u eraan te douchen of uw medicijnen in te nemen, maar het kan ook gaan om lichamelijke, niet-geneeskundige zorg. Bijvoorbeeld hulp bij het onder de douche stappen. Soms is de begeleiding breder dan persoonlijke verzorging. De ondersteuning hangt dan samen met praktische sociale hulp bij uw noodzakelijke dagelijkse bezigheden. Naast begeleiding bij het innemen van medicijnen krijgt u dan bijvoorbeeld ook hulp bij het indelen van uw dag. Of er komt iemand helpen om boodschappen of de administratie te doen. Wilt u weten of u begeleiding kunt krijgen bij uw persoonlijke verzorging? Dan kunt u zich melden bij Loket Z van de gemeente Tilburg.
Maaltijden
Kunt u niet alles meer zelf en wilt u nieuwe mensen ontmoeten? Dan kunt u misschien meedoen aan een kookactiviteit bij het buurtcentrum. Op steeds meer plekken kunnen buurtgenoten met elkaar eten. Dit heet dan bijvoorbeeld 'eetpunt' of 'buurtrestaurant'. Voor een klein bedrag schuift u gezellig aan bij uw buurtgenoten en krijgt u een warme maaltijd. Vaak is het in het buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum. Neem voor meer informatie contact met T-helpt.
Praktische hulp
Boodschappenhulp
Lukt het u niet meer om zelf de boodschappen te doen? En kunnen familie, vrienden of buren u niet genoeg helpen? Dan kunt u altijd hulp inschakelen van een boodschappendienst. Er zijn verschillende (vrijwilligers)organisaties die deze dienst aanbieden. Bij hen kunt u een bestelling plaatsen en zij bezorgen uw boodschappen bij u thuis. U betaalt uiteraard voor de boodschappen.
Daarnaast is er de BoodschappenPlusBus. Dit is een bus die ouderen ophaalt om samen met vrijwilligers en andere ouderen uit de buurt naar het winkelcentrum te gaan. De BoodschappenPlusBus wordt georganiseerd door vrijwilligersorganisaties. Lukt het niet om zelf uw boodschappen te regelen en is er niemand die u daarbij kan helpen? Wellicht komt u dan in aanmerking voor hulp van de gemeente, via de Wmo. U kunt contact opnemen met Loket Z voor meer informatie.
Klein Karwei
Tuinieren en klussen kan soms behoorlijk zwaar zijn. U kunt ervoor kiezen om een tuinman of een klussendienst in te huren. Er zijn veel klussendiensten en hoveniersbedrijven. Sommige bieden speciaal hulp voor ouderen. Bouwmarkten bieden vaak ook klussendiensten aan. U kunt ook kijken of er misschien een vrijwillige klussendienst actief is in uw buurt. Kleine klusjes? Een tuintje dat gedaan moet worden? En hoe krijg ik dat apparaat toch weer aan de praat? De vrijwilligers van Klein Karwei helpen graag. De vrijwilligers werken vanuit MFA Het Spoor. Daar kunnen wijkbewoners hun klussen aanmelden.
Vervoer
Regiovervoer
Kunt u door een ziekte of beperking geen gebruik maken van het openbaar vervoer? Bent u voor vervoer buitenshuis afhankelijk van anderen, maar heeft u geen hulp om op terug te vallen? Dan kunt u misschien gebruik maken van een Wmo-pas voor regiovervoer. Regiovervoer Midden-Brabant is niet gebonden aan haltes of stations. Binnen de regio haalt en brengt regiovervoer u waar u maar wilt. Met een Wmo-pas van de gemeente Tilburg kunt u tot 2000 kilometer per jaar reizen tegen Wmo-tarief. Na 2000 kilometer betaalt u het OV-tarief. U kunt een Wmo-pas aanvragen via Loket Z.
Valys
Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om na te vragen of u hiervoor in aanmerking komt, neemt u ook contact op met het Loket Z.
OPSTAPbus Tilburg
De OPSTAPbus rijdt voor alle 65-plussers in Tilburg die minder mobiel zijn en/of een beperking hebben. Met de hulp van veel vrijwilligers wordt de mogelijkheid geboden deel te nemen aan leuke activiteiten of om zelf boodschappen te (blijven) doen en sociale contacten op te bouwen en te onderhouden. De OPSTAPbus is een mobiel ontmoetingspunt voor 65-plussers uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Dagelijks halen zij veertien zelfstandig wonende 65-plussers (eventueel met rollator) thuis op, voor een uitstapje of een boodschappenrit. Zij beschikken over twee busjes die bemand worden door twee vrijwilligers per bus: een chauffeur en begeleider/ster. De OPSTAPbus is een onderdeel van ContourdeTwern. De organisatie van de OPSTAPbus wordt gedaan door vrijwilligers die samen zorgdragen voor de dagelijkse ritten. Zij plannen voor elke dag per bus een rit: zes dagen per week een uitstapje en een dag (op woensdag) een boodschappenrit. De OPSTAPbus is laagdrempelig. Geïnteresseerden kunnen zich gratis, zonder indicatie aanmelden bij ContourdeTwern.
Cliëntondersteuning
Cliëntondersteuning helpt mensen om regie te houden over hun leven en de hulp die ze krijgen. Het is een mix van informatie, advies en praktische hulp. Cliëntondersteuning duurt in principe korte tijd. De cliëntondersteuner helpt u bij het oplossen van uw problemen en het regelen van hulp. Het doel is dat u daarna weer zelf verder kunt. Een cliënt is iemand die zorg of hulp krijgt van een instantie. Of iemand die dit wil gaan aanvragen. Alle cliënten hebben recht op gratis cliëntondersteuning. Dat staat in de wet. De gemeente moet voor deze cliëntondersteuning zorgen. U kunt ondersteuning vragen bij problemen op allerlei terreinen, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg en wonen en welzijn. De cliëntondersteuner kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij geeft informatie en advies en regelt praktische zaken. Bij de gemeente en bij andere instanties. De cliëntondersteuner komt op voor uw belang. U kunt bijvoorbeeld ook hulp krijgen bij het aanvragen van ondersteuning uit de Wmo. Ook mantelzorgers kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning.
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn belangrijk. Zonder vrijwilligers kunnen veel verenigingen en buurthuizen niet bestaan. Voor algemene informatie en vacatures voor vrijwilligers kunt u contact opnemen met ContourdeTwern, het vrijwilligerssteunpunt voor de gemeente Tilburg. Zij regelen ook de afhandeling van schadeformulieren voor de vrijwilligersverzekering.