Sociale contacten

Mijn Trefpunt

Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.

Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.

Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.

Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.

Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.

Dagbesteding

Hebt u moeite met het invullen van uw dag? Dan kunt u terecht bij één van de activiteiten van ONS welzijn. Bijvoorbeeld bij het Talentcentrum. Hebt u door een beperking méér begeleiding of specialistische begeleiding nodig? Dan is dagbesteding vanuit de Wmo misschien een oplossing. Dagbesteding is ook mogelijk om mantelzorger(s) te ontlasten. Met hulp van een gespecialiseerde begeleider kunt u meedoen aan groepsactiviteiten zoals: creatieve en sportieve activiteiten, gezelschapsspelletjes spelen, uitstapjes maken, en helpen in bijvoorbeeld een winkel, horecagelegenheid of boerderij.

ONS Welzijn

ONS welzijn biedt een veelzijdig aanbod van activiteiten en cursussen op het gebied van Leren, Ontmoeten en Bewegen voor mensen van alle leeftijden. Iedereen kan meedoen! De activiteiten worden georganiseerd met inzet en persoonlijke aandacht van heel veel vrijwilligers. U kunt deelnemen aan cursussen om zelf iets te leren zoals schilderen, dansen, sociale vaardigheden of een computerprogramma. Maar ook om andere mensen te ontmoeten tijdens een uitje of in een gespreksgroep. Ook kunt u letterlijk in beweging komen bij het dansen, gymmen en wandelen. ONS welzijn biedt u vele mogelijkheden.

Bent u niet in staat om thuis te eten of vindt u het gewoon gezelliger om samen met anderen de warme maaltijd te nuttigen? Bij de eetpunten kunt u samen met andere mensen elke dag op de zelfde tijd genieten van een warme maaltijd. Er zijn diverse eetpunten in de regio.

Misschien zou u weleens een kijkje willen nemen bij een activiteit maar vindt u het lastig om er de eerste keren alleen naar toe te gaan. Met de Erop-uit-service stapt u er samen met een vrijwilliger op af. Tijdens zo'n bezoek of uitstapje maakt u kennis met de activiteit en met de mensen die eraan meedoen. Uitstapjes kunnen bijvoorbeeld gaan naar: Soosactiviteiten van ouderenorganisaties, Meer Bewegen activiteiten, zoals Gym-u-fit, Cursussen van ONS welzijn etc.

Een gesprek, een wandeling of een spelletje kan uw dag opfleuren. De Bezoekservice is er voor senioren die graag thuis met enige regelmaat bezoek willen ontvangen. Het is een service aan mensen die om een of andere reden aan huis gebonden zijn, bijvoorbeeld omdat ze slecht ter been zijn of slechtziend. De Bezoekservice zorgt ervoor dat een vrijwilliger volgens afspraak bij u thuis komt voor een praatje, een wat serieuzer gesprek, een spelletje of wandeling in de buurt. Dit kan wekelijks zijn of eens in de twee weken. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en brengt gezelligheid.

HOI

Vindt u het stil in huis en wilt u wat vaker een praatje maken? Of wilt u graag mensen ontmoeten, uw verhaal kwijt kunnen of gezellig samen koffie drinken, een spelletje doen. Kom dan eens naar Het Osse Inloophuis. HOI is een gezamenlijk initiatief van de Titus Brandsmaparochie (Jozefkerk), de H.Hartkerk en de Protestantse Gemeente (Paaskerk). Maar u hoeft niet bij een kerk te horen of gelovig te zijn, Iedereen is welkom! En de koffie en thee staan voor u klaar.

Zorgcoöperatie Ravenstein

De meeste mensen willen anderen ontmoeten, ook om op die manier actief betrokken te blijven bij het wel en wee van de gemeenschap. Daarom hebben we een gezellige huiskamer ingericht waar mensen samen kunnen komen. Gewoon voor een kopje koffie, of thee, even buurten, een spelletje doen. Je vindt de ontmoetingsruimte in het centrum van Ravenstein in de Voorburcht, Kasteelseplaats.

Het Land van Herpen

Ontmoeten in de Huiskamer is één van de pijlers van de zorgcoöperatie Het Land van Herpen. Men ontmoet anderen, het is makkelijk een vraag te stellen of een nieuwe activiteit op te zetten. Regelmatig zijn er knutselmiddagen en thema-avonden. Dat kan van alles zijn, een film, voorlichting of leuke verhalen. Als het niet mogelijk is om zelf naar de Huiskamer te komen, zijn er mensen die het gezellig vinden om eens bij u thuis langs te komen.

Het Leijhuis

Het Leijhuis is een plek om gezellig bij elkaar te komen en samen deel te nemen aan activiteiten. U kunt elke maandag, woensdag en vrijdag terecht in Het Leijhuis in Veghel en op dinsdag en woensdag in Oss voor een kopje koffie, een praatje met anderen en/of deelnemen aan één van de activiteiten die door studenten van ROC de Leijgraaf worden voorbereid en verzorgd. Een kleine greep uit de activiteiten: high tea, bereiden van diverse stamppotten, sjoelen, creatief bezig zijn met verschillende materialen zoals verf, stof, papier et cetera of ondersteuning bij het gebruik van mobiele telefoon, tablet of computer. En wilt u blijven voor de lunch? Ook dat kan.