(Mantel)zorg
Verzekering
De gemeente Oss heeft een gratis Vrijwilligersverzekering. Als mantelzorger bent u automatisch verzekerd voor het onderdeel ‘Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering Vrijwilliger’. Als mantelzorger kunt u te maken krijgen met minder inkomen en/of extra kosten. De gemeente biedt daarvoor verschillende vergoedingen en vrijstellingen.
Mantelzorgcompliment
Ontvangt u mantelzorg en wilt u degene bedanken? Dan kunt u een mantelzorgcompliment aanvragen. Ontvangt u mantelzorg en wilt u degene bedanken? Dan kunt u een mantelzorgcompliment aanvragen bij de gemeente. Dit is een VVV cadeaupas van € 50 die u zelf aan uw mantelzorger geeft.
Wonen
Zorgt u als mantelzorger voor bijvoorbeeld uw vader, dochter of een ander familielid of vriend? Dan is het makkelijk als u dicht bij elkaar woont. Degene aan wie u mantelzorg geeft, mag altijd bij u in huis komen wonen. Ook kunt u een mantelzorgwoning bouwen. Een mantelzorgwoning is een woonvoorziening bij een woning voor maximaal 2 personen.
Ondersteuning
Voor vragen en ondersteuning kunnen mantelzorgers in de gemeente Oss terecht bij het Sociaal Team, de huisarts en de zorgverlener van de persoon voor wie u zorgt. De jonge mantelzorger kan terecht bij de Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en op school. De medewerkers van het Sociaal Team kijken altijd samen met u wat het beste bij u past. Dat kan een cursus zijn. Of het even uit handen nemen van uw zorgtaken. Of wat extra huishoudelijke hulp.
Altijd zorgen voor iemand is erg zwaar. Om die zorg vol te kunnen houden is het belangrijk er af en toe ‘even tussenuit' te kunnen. Dit kan als u de zorg deelt met een vrijwilliger van de Oppasdienst van ONS Welzijn. Een vaste vrijwilliger komt een of twee dagdelen per week bij u thuis. Hij of zij kan met de persoon waar u voor zorgt iets ondernemen. U als mantelzorger heeft dan even tijd voor uzelf.
Café Brein is een ontmoetingsplaats voor Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) getroffenen, mantelzorgers en andere belangstellenden, waar bijeenkomsten worden georganiseerd met een thematische opzet rondom NAH. NAH4US is een werkgroep die bestaat uit mensen met en zonder NAH. NAH4US organiseert eens per twee weken een NAH4US-café en andere activiteiten. Ook partners, familie en vrienden zijn van harte welkom bij de activiteiten van NAH4US.
Vrijwilligers
ONS Welzijn
Wanneer u door omstandigheden hulp nodig hebt en er is niemand in uw omgeving om u te helpen dan kan een vrijwilliger uitkomst bieden. Bij Graag Gedaan hebben verschillende organisaties de handen ineen geslagen. Met één telefoontje de juiste (vrijwilligers)hulp vinden, dat kan bij Graag Gedaan. U belt met Graag Gedaan en vertelt waar u mee zit. De hulpvraag wordt genoteerd en doorgegeven aan de coördinator in uw gemeente. Deze coördinator neemt contact op en zoekt samen met u naar de juiste oplossing. Per aanvraag wordt bekeken of het past bij Graag Gedaan. Voorbeelden van diensten die vrijwilligers van Graag Gedaan kunnen leveren: boodschappen doen, een huisbezoek, een wandeling of een spelletje, samen met u een kijkje nemen bij een activiteit, het ziekenhuis bezoeken, en hand- en spandiensten.
Het Land van Herpen
Er zijn mensen die u met plezier naar uw afspraak brengen en weer ophalen. Er is ook informatie over verschillende mogelijkheden van vervoer in onze regio. Eenvoudige klusjes, waarvoor u gewoonlijk geen vakman zou bellen, kunnen worden uitgevoerd door een van onze enthousiaste klussers. Als bukken niet meer zo makkelijk gaat of als u door omstandigheden zelf niet in de tuin aan de slag kunt, zijn er tuiniers, die tegen een kleine vergoeding, u best een handje willen helpen. Het is niet altijd even eenvoudig om de weg te vinden in zorg- en welzijnland. De zorgcoöperatie helpt u graag op weg. En daarnaast organiseren we themabijeenkomsten over allerlei interessante onderwerpen.