Woningaanpassing en hulpmiddelen

Woonvoorzieningen

Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wat kunt u hier zelf aan doen en wat is er mogelijk aan hulp, hulpmiddelen en vergoedingen? Een woonvoorziening van de Wmo kan u helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Een woonvoorziening kan een hulpmiddel zijn voor de woning, zoals een toiletstoel. Of een vaste aanpassing, zoals een verbouwing van de douche of een traplift. Een woonvoorziening vanuit de Wmo is voor mensen die door een beperking een probleem hebben in de woning, en geen mogelijkheden om het zelf op te lossen. Een woonvoorziening vanuit de Wmo noemen we een maatwerkvoorziening. Dit betekent dat de voorziening is aangepast op uw situatie. Een hulpmiddel als een traplift krijgt u meestal in bruikleen van de leverancier van de gemeente. Gaat het om een nagelvaste aanpassing? Dan vragen wij de woningeigenaar (dat bent u zelf of een verhuurder) meestal om één of meer offertes aan te leveren.

Blijverslening

Hebt u een koopwoning en wilt u die levensloopbestendig aanpassen? En is een woonvoorziening vanuit de Wmo niet mogelijk? Dan kan de Blijverslening een oplossing voor u zijn. Met de Blijverslening leent u geld tegen gunstige voorwaarden en een gunstige rente. Het is bedoeld voor (preventieve) aanpassingen die ervoor zorgen dat u langer zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen. Het gaat om aanpassingen die ervoor zorgen dat u langer zelfstandig in uw eigen huis kunt blijven wonen, zoals het gelijkvloers maken van de badkamer met slaapkamer en het aanbrengen van een traplift. Andere aanpassingen zijn het verbreden van deuren en het installeren van een draadloze deurintercom.

Rolstoel en scootmobiel

Kunt u niet goed lopen? Dan kan een rolstoel een oplossing zijn. U kunt een rolstoel lenen bij Vegro of Medipoint. Dit is de eerste zes maanden gratis.  Hebt u na de leenperiode nog een rolstoel nodig? Bel de gemeente dan voor een rolstoel vanuit de Wmo.

Een scootmobiel (of scootermobiel) is een elektrische scooter met drie of meer wielen. De gemeente kan een scootmobiel vanuit de Wmo verstrekken om mensen te helpen zelfstandig te blijven buitenshuis. De hulpmiddelen van de Wmo zijn voor mensen met blijvende beperkingen. Hebt u een hulpmiddel korter dan zes maanden nodig? Dan kunt u terecht bij thuiszorgwinkels, bijvoorbeeld bij Medipoint.

Parkeerkaart en -plaats

Hebt u door een beperking problemen met parkeren? Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u parkeren op parkeerplaatsen voor gehandicapten. U kunt een GPK in iedere auto gebruiken.

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats bij uw woning. Bij de parkeerplaats staat een verkeersbord met het kenteken van uw auto. Heeft u een lichamelijke beperking en heeft u moeite om een parkeerplaats te vinden vlak bij uw woning? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen.