Diensten

SchermVan

SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.

Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.

We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:

•             Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen

•             Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten

•             Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen

•             (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners

•             Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice

•             Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente

Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.

Individuele ondersteuning

Heeft u in het dagelijks leven begeleiding nodig om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Team bij u in de buurt. Heeft u méér begeleiding of specialistische begeleiding nodig? Dan is individuele ondersteuning vanuit de Wmo misschien een oplossing. U krijgt hulp van een gespecialiseerde begeleider. Zij helpen bijvoorbeeld bij het maken van een dag- of weekplanning en het uitvoeren van dagelijkse taken.

Hulp in en om het huis

Huishoudelijke hulp vanuit de Wmo is voor mensen die door een beperking hun huishouden niet meer zelfstandig kunnen doen, en geen mogelijkheden om zelf hulp te regelen.

Bent u door omstandigheden niet of minder in staat het overzicht in uw administratie te bewaren? Dan biedt Thuisadministratie van ONS Welzijn uitkomst. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u uw administratie nog nooit zelf heeft gedaan of dat door ziekte de papieren zich snel opstapelen. Gespecialiseerde vrijwilligers kunnen u ondersteunen bij de dagelijkse huishoudelijke administratie. Zij komen op afspraak aan huis en gaan samen met u aan de slag zodat u zelf over een tijdje de administratie bij kunt houden. Mocht dat niet lukken, dan blijven zij u helpen.

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In uw eigen omgeving, in uw eigen huis. U moet dan wel veilig wonen en er moet dan niet zoiets zijn als bijvoorbeeld een loszittende trapleuning. De Klussendienst van ONS welzijn zorgt ervoor dat dat soort problemen wordt opgelost. Bij de Klussendienst kunt u terecht voor klusjes die u om de een of andere reden niet zelf kunt doen en waarvoor u geen bedrijf kunt laten komen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een lekkende kraan repareren, de verwarming bijvullen of een lamp vervangen. De klus moet in maximaal twee uur uitgevoerd kunnen worden.

De leden van het cluster klussen van Zorgcoöperatie Ravenstein Klussen kunnen eveneens lichte werkzaamheden in en om het huis verrichten, zoals stekkers aan apparatuur zetten, een lampje ophangen, een lekkende kraan repareren, of uitleg geven bij het gebruik van apparatuur. Ook lichte werkzaamheden in de tuin behoren tot de mogelijkheden. Het kan ook zijn dat de leden u verder op weg helpen door te bemiddelen als het om een klus gaat die zij zelf niet uit kunnen voeren.

Koken en boodschappen

Als zelf koken niet meer goed lukt, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Er zijn allerlei slimme hulpmiddelen die het koken makkelijker kunnen maken. Daarnaast zijn ouderen welkom bij de restaurants van alle verzorgingshuizen in onze gemeente. U hoeft zich van tevoren niet op te geven (behalve als u bijzondere wensen hebt). U kunt uw maaltijd ook thuis laten bezorgen. Warm, koud of ingevroren. Er zijn verschillende aanbieders van de maaltijdservice. In onze regio zijn dat bijvoorbeeld ONS Welzijn, Interzorg en Apetito. Ten slotte bieden de supermarkt, groenteboer en slager tegenwoordig een ruime keuze aan makkelijke én gezonde kant-en-klaarmaaltijden. Deze hoeft u alleen nog warm te maken. De meeste supermarkten bezorgen uw boodschappen tegen een vergoeding ook thuis.

Als koken of boodschappen doen lastig wordt, biedt De Maaltijdservice van ONS Welzijn de mogelijkheid om uw maaltijd thuis te laten bezorgen. Ook als u tijdelijk niet in staat bent om zelf warme maaltijden thuis te bereiden. Bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of als uw hulp uit eigen kring met vakantie is. De Maaltijdservice via ONS welzijn is bedoeld voor iedereen die problemen ondervindt bij het bereiden van de warme maaltijd. Aanvullend is er ook nog de De Boodschappenservice. ONS Welzijn verricht boodschappen voor ouderen die tijdelijk of blijvend niet goed meer in staat zijn zelf boodschappen te doen. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een ziekte, moeilijk ter been zijn, slechtziendheid of verminderde spierkracht. De dienst is er ook voor mensen van alle leeftijden die vanwege een handicap zelf geen boodschappen kunnen doen. Op verzoek kan de aanvrager ook worden begeleid bij het boodschappen doen.

Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor u niet alleen boodschappen kunt gaan doen. Of u wilt er gezellig eens uit. De BoodschappenPlusBus/SAMEN-UITbus is dan een uitkomst. Op een ochtend of middag wordt u thuis opgehaald en gaat u samen met enkele andere mensen boodschappen doen of een dagje uit. Ook worden er iedere week uitstapjes georganiseerd. Dat kan een rondrit zijn, een uitstapje naar een bezienswaardigheid, winkelen in een groot winkelcentrum, een bezoek aan een tuincentrum, een museum of andere mooie plekjes. Ook voor die uitstapjes kunt u zich opgeven.

Wilt u graag boodschappen in huis hebben, maar lukt het u tijdelijk niet om dat zelf te doen, dan kan een van de leden van Zorgcoöperatie Ravenstein Boodschappen u van dienst zijn. Als u het fijn vindt om samen met een van de leden boodschappen te gaan doen bij de supermarkt, dan is dat ook mogelijk. Dat geldt overigens ook wanneer het nodig is dat er medicijnen worden opgehaald bij de apotheek.

Vervoer

U kunt de vervoersdienst van Zorgcoöperatie Ravenstein Vervoer vragen voor vervoer naar het ziekenhuis, de opticien, de fysiotherapeut of andere hulpverlenende instanties. Maar ook als u voor de gezelligheid ergens naartoe wilt en u het vervoer niet kunt regelen, kunt u bij de vervoersdienst terecht. Er zijn natuurlijk wel grenzen aan de afstand en de tijd. U betaalt  een kilometervergoeding van 25 cent en eventuele bijkomende kosten. Wilt u graag ergens heen, maar krijgt u het vervoer niet geregeld, bel dan de coördinator. Hij/zij kijkt of er alsnog aan uw verzoek voldaan kan worden.

Met een Wmo-pas van Regiotaxi reist u binnen de regio met korting. U kunt er ook speciale bestemmingen zoals ziekenhuizen in ’s-Hertogenbosch en Nijmegen mee bereiken. U kunt met de Wmo-pas maximaal 3000 kilometer per kalenderjaar met korting reizen. Een Wmo-pas is bedoeld voor mensen die door hun beperkingen vaak afhankelijk zijn van Regiotaxi. U kunt met een Wmo-pas reizen naar bijvoorbeeld: familie en vrienden, een vereniging of club, een avondje of dagje uit, of uw huisarts, specialist, fysiotherapeut of tandarts. U kunt maximaal 25 kilometer reizen. Wilt u verder reizen dan 25 kilometer? Maak dan gebruik van Valys. Dat is een landelijke organisatie die het vervoer van deur tot deur regelt buiten de regio.

Kunt u door uw beperkingen niet meer autorijden of reizen met de gewone bus of trein? Gelukkig zijn buren, familieleden en vrienden vaak bereid om te helpen. Lukt dit niet, dan zijn er in onze gemeente ook vrijwilligers die kunnen helpen, bijvoorbeeld bij Het Land van Herpen.