Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen
Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Oss heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.
Wmo
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft die ondersteuning via de Wmo. Iedereen moet mee kunnen doen aan de samenleving op een manier die bij hem of haar past. De gemeente helpt inwoners die dit niet zelf kunnen regelen. Soms is een algemene voorziening voldoende, zoals een boodschappenservice of klussendienst. Soms is een Wmo-voorziening de enige oplossing. Een Wmo-voorziening (of 'maatwerkvoorziening') is specifiek afgestemd op uw situatie.
Als u een Wmo-voorziening aanvraagt, krijgt u een consulent aan de telefoon. Die bespreekt uw situatie met u en samen zoekt u naar een oplossing. De consulent helpt om uw probleem zoveel mogelijk zelf op te lossen, of met de mensen uit uw eigen omgeving. Ook zijn er allerlei organisaties die kunnen helpen. Hebt u meer nodig? Dan bekijken we of een voorziening van de gemeente een oplossing is. Soms is er meer tijd nodig om helder te krijgen wat uw situatie precies is en waar u hulp bij nodig heeft. Soms is het ook nodig om de woning te bekijken. Dan maakt de consulent een afspraak om bij u thuis verder te praten.
Pgb
Krijgt u hulp via de Wmo? Dan kunt u kiezen uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget (PGB). In het kort is dit het verschil: bij een PGB regelt u alles zelf, bij zorg in natura regelt de gemeente alles. Een PGB is dus een geldbedrag waarmee u zelf hulp inkoopt bij een zorgaanbieder die u zelf uitkiest. U hebt de vrijheid om het op uw eigen manier te doen. Er zijn wel regels. Bijvoorbeeld over welke hulp u met het geldbedrag kunt inkopen. Ook moet u zelf een zorgovereenkomst afsluiten met uw zorgaanbieder en een administratie bijhouden.
Kosten
Vaak moet u meebetalen aan uw Wmo-voorziening. Dit noemen we de eigen bijdrage Wmo. De hoogte is afhankelijk van uw inkomen en persoonlijke situatie. U betaalt de eigen bijdrage voor alle voorzieningen vanuit de Wmo, behalve voor rolstoelen en voor hulpmiddelen voor kinderen tot 18 jaar. Krijgt u een persoonsgebonden budget (PGB)? Dan betaalt u de eigen bijdrage ook. Vanaf 1 januari 2019 betaalt u maximaal € 17,50 per vier weken, per huishouden. U krijgt hiervoor een rekening van het CAK.
Toegang Zorg en Welzijn
U kunt bij de Toegang Zorg en Welzijn terecht met al uw vragen over zorg en welzijn. Wilt u bijvoorbeeld meer weten over mantelzorg of vervoer? Of over de hulp en hulpmiddelen van de Wmo? Neem dan telefonisch contact op. Het is goed mogelijk dat de consulent uw vraag direct kan beantwoorden. Is er meer nodig, dan wordt er een afspraak voor een gesprek gemaakt. Bijvoorbeeld met een medewerker van het Sociaal Team of een Wmo-consulent.
Sociaal Team
Heeft u een vraag over zorg, welzijn, wonen of financiën dat u niet alleen kunt oplossen? U kunt met deze vragen of problemen dichtbij huis terecht. Het Sociaal Team in uw eigen dorp of wijk zoekt samen met u naar een oplossing. De gemeente Oss heeft inmiddels vijf Sociale Teams, verdeeld over de wijken en dorpen. Een medewerker gaat met u in gesprek, zodat uw vraag duidelijk wordt. Vervolgens maakt u samen een plan. De medewerker denkt mee over praktische oplossingen, die bij u passen. Welke mensen in uw omgeving kunnen u met bepaalde zaken bijstaan? Wat kunt u zelf doen in de wijk of voor buurtgenoten? Zijn er vrijwilligers of activiteiten in de wijk waarbij u aan kunt sluiten? Wanneer blijkt dat u professionele hulp of hulpmiddelen nodig heeft, dan helpen ze u bij de aanvraag daarvan. Als ondersteuning een langere periode duurt, dan is één van de leden van het Sociaal Team uw vaste contactpersoon.
Cliëntondersteuning
Het is vaak fijn als iemand bij het gesprek met de gemeente of met een instantie aanwezig is. Dat kan een begeleider, kennis, vriend of familielid zijn. U mag ook meerdere personen vragen. Wilt u graag iemand meenemen, maar kent u niemand die mee kan? Dan kunt u een cliëntondersteuner vragen. Een cliëntondersteuner is een onafhankelijke persoon die u begeleidt bij het vinden van de juiste zorg of voorziening. Een cliëntondersteuner kan u bijvoorbeeld helpen met het voorbereiden van het gesprek met de gemeente en met u meegaan naar het gesprek. Of meedenken wat u kunt doen als u niet tevreden bent over het besluit van de gemeente. Er zijn verschillende organisaties die cliëntondersteuning bieden als u vragen heeft over de Wmo, waaronder Stichting MEE en de De Katholieke Ouderenbond (KBO).
ONS Welzijn
Voelt u zich eenzaam doordat misschien uw partner, maar ook veel familie en vrienden zijn weggevallen? U bent niet de enige. ONS Welzijn biedt een luisterend oor om het overzicht te krijgen en een plan te maken om uw thuissituatie zo prettig mogelijk en naar uw eigen wens te organiseren zolang het gaat. Ook organiseert ONS Welzijn diverse activiteiten en cursussen die u de mogelijkheid bieden om mensen te ontmoeten, om samen te bewegen, te eten, een spelletje te doen, iets samen te ondernemen of iets te leren. De praktische diensten helpen u om (langer) zelfstandig thuis te blijven wonen.
Zorgcoöperatie Ravenstein
Zorgcoöperatie Ravenstein wil er aan bijdragen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen en zodoende noodgedwongen vertrek te voorkomen. Op deze manier wil de vereniging bijdragen aan een hechte gemeenschap voor jong en oud waarin solidariteit met elkaar vanzelfsprekend is. De vereniging wil haar doel bereiken door haar leden te organiseren, noem het georganiseerde burenhulp. Zorgcoöperatie Ravenstein biedt eenvoudige diensten zoals: klusjes, vervoer, boodschappen, etc. De diensten zijn bedoeld als aanvulling op professionele zorg en op wat mensen nog zelf of in familieverband kunnen regelen. Organiseren wil zeggen: vraag en aanbod bij elkaar brengen, de geboden diensten moeten aansluiten bij de vraag. Als u zelf – tijdelijk - iets niet kunt, is het mogelijk om via een van de coördinatoren een beroep te doen op hulp van de leden.
Het Land van Herpen
De zorgcoöperatie Het Land van Herpen maakt gebruik van de kwaliteiten van de eigen mensen. Dit maakt mensen sterker en meer betrokken bij de eigen omgeving. Als zorgcoöperatie gelooft Het Land van Herpen sterk in de kwaliteiten van mensen. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is. Wat voor u heel gewoon is, kan voor een ander een bijzonder waardevolle aanvulling zijn. Ook mensen die al voor veel zaken afhankelijk zijn van anderen, door ouderdom of ziekte, zijn vaak nog in staat een waardevolle bijdrage te leveren voor iemand anders. Al is het maar door het bieden van een luisterend oor.