Woningaanpassing en hulpmiddelen

De gemeente kan u helpen als u door een ziekte of een beperking uw woning niet meer normaal kunt gebruiken. Wanneer u uw woning niet meer optimaal kunt gebruiken, kunnen aanpassingen worden aangebracht. Woningaanpassingen kunnen u misschien helpen om veilig gebruik te blijven maken van uw woning. Als u dit niet zelf kunt regelen, dan kunt u een melding van uw hulpvraag doen bij het CMD van de gemeente Nuenen.

Bij woningaanpassingen kunt u denken aan kleine ingrepen of hulpmiddelen in uw huis, zoals het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Maar ook aan het verbouwen van uw huis, bijvoorbeeld wanneer u een slaapkamer of badkamer op de begane grond nodig heeft. Ook zijn er allerlei elektronische aanpassingen, zoals elektrische deuropeners en automatische verlichting. Deze elektronische aanpassingen heten ook wel thuistechnologie. Technologie in huis kan u helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Omdat het veiliger of makkelijker is. Bijvoorbeeld het licht dat automatisch aangaat als u de deur opendoet. Of gordijnen die u met een afstandsbediening kunt opendoen. Automatisch kan de alarmcentrale gebeld worden bij inbraak of brand. Dat kan ook wanneer er een bepaalde periode geen beweging in huis wordt waargenomen of wanneer er geen water wordt verbruikt. Een andere veilige toepassing is het uitschakelen van alle kookapparatuur na een ingestelde tijd of bij het verlaten van uw huis. Er zijn ook systemen voor personenalarmering waarbij u een knop of zendertje krijgt, waarmee u snel hulp kunt inroepen.

Vervoersmiddelen

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben. Wanneer het nodig is, kan een rolstoel volledig worden aangepast aan uw beperkingen. Bent u langer dan zes maanden afhankelijk van een rolstoel dan kunt u deze via het CMD aanvragen.

Misschien is het mogelijk dat u met bepaalde aanpassingen nog wel kunt fietsen. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets of een rolstoelfiets. Er zijn veel verschillende aanpassingen mogelijk. Voor een aangepaste fiets heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. Het CMD kijkt waarvoor u de fiets nodig heeft.

Ook met een gehandicaptenvoertuig blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. Een gehandicaptenvoertuig is bijvoorbeeld een scootmobiel of een gesloten 45-kilometerwagen. U kunt een gehandicaptenvoertuig kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen.

Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Hiervoor kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente, via de Wmo. U kunt hiervoor een melding doen bij het CMD.