Sociale contacten

Mijn Trefpunt

Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.

Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.

Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.

Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.

Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.

Ontmoeten en activiteiten

Een aantal ontmoetingsplekken is specifiek voor ouderen. Deze ontmoetingsruimten en ouderensociëteiten zijn verspreid over Hengelo en Beckum, ieder met een eigen programma. Ouderen vanaf 55 jaar kunnen daar andere ouderen ontmoeten, een kaartje leggen, biljarten of één van de andere activiteiten meemaken bijvoorbeeld een diavoorstelling of een feestavond. Om anderen te ontmoeten kunt u ook naar wijkcentra, wooncomplexen en kulturhuizen in Hengelo.

Gespreksmaatje voor senioren

Bent u op zoek naar iemand om mee te praten over onderwerpen die uw interesse hebben zoals belevenissen in het dagelijks leven, uw hobby, het vroegere werk, reizen die u gemaakt heeft, de actualiteit? En kent u niemand (meer) in uw eigen omgeving of heeft u moeite een geschikte gesprekspartner te vinden? Welzijn Ouderen Hengelo gaat voor u op zoek.

Samen Uit!

Bent u lid van de Ledenservice van Carintreggeland, dan kunt u met Samen Uit! deelnemen aan kleinschalige uitstapjes. Met een aangepaste bus reit u naar allerlei bestemmingen in de regio en daarbuiten. U wordt thuis opgehaald en hulpmiddelen zoals rollatoren en rolstoelen kunnen in overleg mee.

Leuke luitjes / Klup

Via de website van leuke luitjes of de klup app kunt u ook in contact komen met leeftijdsgenoten in de buurt, die samen iets willen ondernemen. Deelname is gratis, u betaalt de kosten van uw eigen activiteit.

Maatjes ouderen

Op bepaalde momenten in het leven kunt u een coach, mentor of maatje nodig hebben. Een maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld is aan iemand. Maatjes zijn er op vele manieren en voor verschillende mensen. Bijvoorbeeld voor mantelzorgers, maar ook voor mensen met een beperking die ondersteuning nodig hebben bij het ontmoeten van andere mensen.

Eenzaamheid

Bent u op zoek naar nieuwe contacten, begin dan met een praatje maken met mensen en toon interesse. Door aandacht te geven aan anderen versterkt u uw eigen netwerk. Wilt u hulp hierbij, dan kunnen vrijwilligers van Humanitas Twente Tandem u ondersteunen bij het opbouwen en het onderhouden van een netwerk. Samen met de vrijwilliger onderneemt u activiteiten gericht op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van een sociaal netwerk en het weer actief laten deelnemen aan de samenleving.

Levensboek

Zelfstandig wonende ouderen in Hengelo kunnen een Levensboek laten maken. De gesprekken hiervoor worden gevoerd door een vrijwillig(st)er die op bezoek komt. Het levensboek maken betekent herinneringen ophalen en er over vertellen. Het vertellen levert aandacht en erkenning op: het doet ertoe wat er is gebeurd, herinneringen mogen gehoord en verteld worden. Het is de moeite waard om het op laten schrijven en een mooi, persoonlijk document van te laten maken. Een levensboek kan ook een nalatenschap zijn voor kinderen of kleinkinderen.

Grip en Glanscursus

Deze cursus biedt ondersteuning in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om tijd prettiger in te vullen. U leert vaardigheden om zelf actief bij te dragen aan de glans in uw leven. Rode draad door de cursus is de zogenaamde GLANS-schijf, die vergelijkbaar is met de voedingsschijf. Concrete onderwerpen zijn onder andere positief zijn en blijven, samen met anderen zijn en vriendschap en persoonlijke sterke punten ontdekken en uitbouwen.

Verhalen en studie

Op de laatste zondag van de maand (sept t/m maart) luisteren deelnemers naar een mooi verhaal over een thema. U gaat met elkaar daarover in gesprek. Daarnaast is er de Studiekring voor 55-plussers die samen met leeftijdgenoten zelfgekozen thema’s verder onderzoeken en delen met elkaar.

Samen eten

Mensen ouder dan 55 jaar kunnen gebruik maken van de Eetpunten. Deze eetpunten bieden tegen een schappelijke prijs gezamenlijk eten aan in een aantal ontmoetingsruimten in Hengelo. In overleg zijn diëten mogelijk. Aanmelden vooraf is niet nodig. U krijgt een hoofdgerecht met bijgerecht, een nagerecht en koffie of thee voor een vast bedrag.

Sport en bewegen

Ook wanneer u ouder wordt, blijft bewegen belangrijk. U voelt zich fitter, het zorgt voor een betere coördinatie en dat bevordert zelfredzaamheid. Door te bewegen in groepsverband ontmoet u andere mensen en onderneemt u samen activiteiten. Dit leidt weer tot meer sociale contacten en mogelijke vriendschappen. Voor iedereen is een sport te vinden in Hengelo. Van fietsen, fitness tot sportief wandelen of Koersbal. Voor mensen die van muziek en dansen houden, zijn cursussen mogelijk zoals bijvoorbeeld Bewegen op muziek, Countryline, Dans Internationaal, Dansmix en Stijldans. Verspreid over heel Hengelo vinden gymnastiek cursussen plaats. Ook is er Keep fit, Zumba Gold (moderne fitness), Yoga en Tai Chi.

Geheugen

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo organiseert cursussen geheugenactivering voor ouderen. In deze cursus krijgt u inzicht in hoe het geheugen werkt, dat maakt dat u anders omgaat met vergeetachtigheid. Ook leert u technieken om belangrijke zaken te onthouden.

Maandelijks is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café Hengelo. Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen die te maken hebben met dementie: dementerenden, familie, vrienden en hulpverleners, kunnen met elkaar praten over dementie en wat dat in het leven van alledag betekent. Naast contact is er ook ruimte voor informatie. Het programma, de data en de thema’s vindt u op de website van Alzheimer Nederland en van Wijkracht en Welzijn Ouderen Hengelo. De Wijkracht academie verzorgt daarnaast cursussen voor mantelzorgers over omgaan met dementie.