Woningaanpassing en hulpmiddelen
Woonvoorzieningen
Het is logisch om uw huis aan te passen of te verhuizen als een woning niet meer voldoet aan uw woonwensen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stelt daar geen vergoedingen tegenover. Het is onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk om een bijdrage aan te vragen voor aanpassingen in uw woning. Is uw huis niet meer geschikt door een plotselinge medische oorzaak? Bijvoorbeeld voor eventuele aanpassingen in de woning of verhuiskosten. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor deze vergoedingen? De medewerkers van het Zorgloket geven u graag advies en denken met u mee.
Stimuleringsregeling 'Lang zult u wonen'
Bent u 65 jaar of ouder? Hebt u een eigen huis en wilt u daar zo lang mogelijk veilig en comfortabel blijven wonen? Dan kan de gemeente Hengelo u daarbij misschien een handje helpen met de stimuleringsregeling 'Lang zult u wonen'. U kunt met deze regeling in aanmerking komen voor een bijdrage van maximaal € 1000 om uw woning aan te passen. Het gaat om een bijdrage in de kosten voor bouwkundige of technische aanpassingen in uw woning. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tweede trapleuning, het verwijderen van een ligbad of het plaatsen van een verhoogde toiletpot. Nadat u de aanvraag hebt gedaan, maakt een woonadviseur van de gemeente een afspraak met u voor een huisbezoek. U krijgt dan op basis van een checklist advies over de verschillende mogelijkheden. Dit huisbezoek is gratis en vrijblijvend.
Personenalarmering
Veel mensen willen graag thuis blijven wonen, ook wanneer zij een beperking hebben of op oudere leeftijd komen. Dat geeft vrijheid. Maar wat doet u wanneer u alleen bent en u iets overkomt? Met personenalarmering kunt u direct contact leggen met anderen. Deze alarmering bestaat uit een zendertje dat u altijd draagt. Het alarmsignaal komt binnen bij medewerkers, die dag en nacht bereikbaar zijn.
Vervoer
Gehandicaptenparkeerkaart en -parkeerplaats
Er zijn verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten. Er is een kaart voor mensen die slecht ter been zijn maar wel zelf een auto kunnen besturen. Maar er is ook een kaart voor mensen die niet zelf rijden, maar zich als passagier laten vervoeren. In beide gevallen is een medische keuring nodig.
Bent u gehandicapt? En komt het vaak voor dat er bij uw huis geen parkeerplek te vinden is? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerplaats. U krijgt dan een parkeerplaats in de buurt van uw huis. Daar komt een bord bij te staan waarop is aangegeven voor welk kenteken die plek gereserveerd is.
Rolstoel of scootmobiel
Bent u slecht ter been? Dan is een rolstoel voor u misschien een uitkomst. Er zijn rolstoelen in verschillende soorten en maten. Welke rolstoel het best bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wilt u weten of de gemeente u daarbij kan helpen? Neem dan contact op met het Zorgloket.
Een scootmobiel is een soort elektrische rolstoel met een platte bodem. Een scootmobiel is vooral geschikt voor mensen die buitenshuis niet ver genoeg kunnen lopen. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of een bezoekje te brengen aan familie. Als u een scootmobiel aanvraagt, kunt u uitgenodigd worden voor een medische keuring. Vindt u het moeilijk om een scootmobiel te besturen? Of wilt u leren hoe u veilig met uw scootmobiel kunt deelnemen aan het verkeer? Dan kunt u ook een aantal rijlessen aanvragen.
Voor langdurig gebruik van een rolstoel of een scootmobiel dient u een aanvraag in bij het Zorgloket.
Zorgcontainer
Bent u slecht ter been of op een andere manier beperkt? En kunt u uw afval niet zelf naar de ondergrondse verzamelcontainer brengen? En is er ook niemand in uw omgeving die dat voor u kan doen? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een zorgcontainer.
Zien en horen
Bartiméus heeft informatie en hulpmiddelen voor mensen die slecht zien. Probeer verschillende hulpmiddelen uit en vraag informatie over mogelijke aanpassingen. Voor het krijgen van ondersteuning is een verwijzing van de oogarts nodig. Er zijn gesproken boeken speciaal ontwikkeld voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Of voor mensen die door een andere beperking niet of moeilijk kunnen lezen. Lezen kan altijd! Iedereen die lid is van de bibliotheek Hengelo kan gratis gebruik maken van deze service. Meer informatie bij de bilbiotheek Hengelo. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen.
De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, de NVVS, behartigt de belangen van mensen met allerlei hoorproblemen. Deze vereniging is deel van de Stichting Hoormij en zij organiseert in wijkcentra en ontmoetingsruimten regelmatig informatiebijeenkomsten over hoorproblemen.