Diensten
SchermVan
SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.
Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.
We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:
• Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen
• Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten
• Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen
• (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners
• Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice
• Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente
Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.
Begeleiding in het dagelijks leven
Vindt u het lastig om uw dagelijks leven zelfstandig te organiseren? Wilt u contact zoeken met mensen in uw omgeving, maar weet u niet hoe? Komt u er zelf niet helemaal uit? En lukt het ook niet met hulp van de mensen om u heen? Dan komt u misschien in aanmerking voor professionele begeleiding. De gemeente kijkt eerst samen met u hoe u het beste geholpen kunt worden. Misschien zijn er algemene voorzieningen waarvan u gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld activiteiten in een buurthuis of maatschappelijk werk. Als het nodig is, kan de gemeente ook professionele begeleiding voor u regelen.
Er zijn twee soorten begeleiding: dagbesteding en persoonlijke begeleiding thuis. Komt u in aanmerking voor dagbesteding? Dan kunt u actief zijn in een groep en komt u in contact met andere mensen. Komt u in aanmerking voor persoonlijke begeleiding? Dan kan de begeleider u thuis bijvoorbeeld helpen met: de indeling van de dag, het leggen van contacten met andere mensen en het organiseren van de huishouding.
Dagvoorzieningen
Er zijn allerlei dagactiviteiten mogelijk voor mensen die dementeren, voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, mensen met niet aangeboren hersenletsel of met een verstandelijke beperking. U ontmoet andere mensen en kunt deelnemen aan activiteiten. Dit biedt structuur in de dag, sociale contacten en het ontlast mantelzorgers. Er is aandacht voor individuele wensen. Carintreggeland biedt een aantal dagvoorzieningen. De toegang voor dagvoorziening vraagt u aan bij het zorgloket van de gemeente.
Een plek waar ouderen doordeweeks terecht kunnen voor activiteiten, een maaltijd, informatie en advies. Wekelijks mensen ontmoeten en met hulp van professionele begeleiding op zoek gaan naar mogelijkheden: dat kan bij OntmoetenPlus. Er is van tevoren een kennismakingsgesprek om te zien of deze dagbesteding geschikt is.
Voor Suryoyo-, Turks- en Arabischsprekende ouderen zijn AVEM ontmoetingsgroepen. Deze zijn in verschillende wijken van Hengelo actief en komen wekelijks op een vast tijdstip bij elkaar. Er zijn ook specifieke dagvoorzieningen mogelijk, zoals Papatya voor oudere Turkse vrouwen, Ruma Palangi dagopvang voor indische ouderen in Zernickeborg, dagverzorging Olcea en
de multiculturele zorgboerderij.
Huishoudelijke hulp
Heeft u moeite om het huishouden te doen bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte of beperking? Wie hulp nodig heeft, probeert dit meestal eerst zelf op te lossen met hulp van familie, vrienden of buren. Lukt dat niet, dan is een betaalde huishoudelijke hulp een oplossing. Of u huurt iemand in voor bepaalde klussen, zoals het wassen en strijkwerk. Het aantal organisaties dat huishoudelijke hulp aanbiedt, verandert regelmatig. Informeer ook bij het Wijkracht wijkteam naar initiatieven in de wijk. Ook kunt u zich aanmelden voor hulp bij het Zorgloket. De Wmo-consulent beoordeelt of u in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp.
Boodschappen
Soms lukt het niet om zelf de boodschappen te doen. In Hengelo biedt de Hulpdienst een boodschappendienst aan voor 4 euro per keer. Deze hulp is bestemd voor mensen die zelf geen boodschappen meer kunnen doen, geen beroep kunnen doen op buren of familie en weinig financiële mogelijkheden hebben.
Kunt u zelf geen maaltijden maken? Of kiest u vanwege het gemak voor een maaltijd aan huis? Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Zo bezorgen verschillende organisaties kant-en-klaar maaltijden aan huis.
Klussen
Wanneer het niet lukt om zelf te klussen in huis, dan is het fijn om hulp te krijgen bijvoorbeeld van familie, vrienden of buren. Soms lukt dat niet. Wanneer u zelf niet handig bent en u geen vrienden heeft die u kunnen helpen, dan zijn er verschillende particuliere klussers. Zoek op internet, kijk in het huis-aan-huis blad, plaats zelf een advertentie in de supermarkt of vraag anderen naar mensen die zij kennen. In Hengelo zijn vele handige mensen te vinden.
In Hengelo biedt de Hulpdienst praktische hulp aan inwoners zelf geen klussen kunnen uitvoeren, geen mensen hulp kunnen vragen en ook geen financiële mogelijkheden hebben om een deskundige in te schakelen. De vrijwilligers van de Hulpdienst helpen ook met het instellen van tv, telefoon en andere elektronische apparatuur. Voor deze praktische hulp vraagt de Hulpdienst een kleine onkostenvergoeding van € 4,00 per keer.
Digihulp
Iedereen heeft wel eens problemen met de computer, e-reader of mobiele telefoon. Inwoners van Hengelo kunnen gratis terecht bij Digihulp in de Bibliotheek Hengelo. Ook met vragen over het printen van bestanden, aanmaken van een PDF en nog veel meer.
Vervoer
Hebt u door een beperking een vervoersprobleem? Bijvoorbeeld omdat u chronisch ziek bent of een handicap hebt? Dan kunt u daarvoor bij het Zorgloket hulp aanvragen. De gemeente bekijkt dan voor welke hulp u in aanmerking komt. Dat kan bijvoorbeeld een Wmo-vervoerspas zijn. Maar een scootmobiel kan ook soms uitkomst bieden.
Met een Wmo-vervoerspas (taxipas) krijgt u korting voor taxivervoer met Regiotaxi Twente. Regiotaxi Twente zorgt voor vervoer van deur tot deur in grote delen van Twente. Een rolstoel of rollator meenemen is geen enkel probleem. U moet wel rekening houden met een aantal belangrijke regels.
Wilt u verder reizen? Dan kunt u eventueel gebruik maken van Valys. Dat is een landelijk vervoerssysteem voor mensen met een beperking. Om van Valys gebruik te kunnen maken, hebt u een Valyspas nodig.
Bent u 65-plusser en hebt u een laag inkomen? Dan is het Stadsabonnement Hengelo misschien wel iets voor u. Met dit Stadsabonnement kunt u binnen de gemeente Hengelo gratis met de bus reizen. Ook kunt u naar het station in Enschede en terug. Als u een Wmo-vervoerspas hebt, kunt u geen aanvraag indienen voor een Stadsabonnement.
Vrijwilligers
Er is allerlei vrijwilligerswerk: sommige vrijwilligers zijn buiten met planten bezig, anderen zijn actief bij een sport- of muziekvereniging, er zijn vrijwillige chauffeurs die rijden met een buurtbus, vrijwilligers die bij een telefonische hulplijn werken en vrijwilligers die ziek mensen thuis bezoeken.
Wanneer u hulp zoekt van een vrijwilliger, dan kunt u op vele plekken terecht. Bijvoorbeeld bij de Hulpdienst Hengelo. In Hengelo biedt de Hulpdienst ondersteuning bij diverse praktische en administratieve zaken aan mensen die zelf niet in staat zijn de taak uit te voeren en waarbij het inzetten van het eigen netwerk van familie en vrienden geen optie is. De praktische hulp is bestemd voor mensen met een kleine beurs.
Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Of is uw organisatie op zoek naar vrijwilligers? Het Servicepunt Vrijwilligerswerk is dé makelaar voor vrijwilligerswerk in Hengelo.
Vrijwilligersverzekering
In Hengelo zijn veel vrijwilligers actief in diverse verenigingen. Hun inzet is heel belangrijk voor de Hengelose samenleving. Helaas waren deze vrijwilligers lang niet altijd voldoende verzekerd. Daarom heeft de gemeente Hengelo een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten.