Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen
Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Hengelo heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.
Wmo
Eigen kracht van mensen stimuleren en rekening houden met verschillen in situatie en mogelijkheden. Dat is één van de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ondersteuning, kortweg de Wmo. De Wmo wil ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij ongeacht leeftijd, beperking of inkomen. De Wmo gaat ervan uit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn leven en welzijn en dat mensen zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. Als u hulp nodig heeft om mee te kunnen doen, is die vaak wel te vinden bij familie, buren of vrijwilligers. Is die hulp er niet? Dan zijn er in de gemeente Hengelo allerlei activiteiten en voorzieningen waar u gebruik van kunt maken.
Pgb
Als u door ziekte, handicap of ouderdom zorg of ondersteuning nodig hebt, kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit budget kunt u zelf zorg inkopen. De gemeente heeft voor de uitvoering van taken op het gebied van zorg en ondersteuning contracten afgesloten met een aantal zorgaanbieders. Als u kunt aantonen dat deze zorgaanbieders niet de ondersteuning kunnen bieden die bij u past, kunt u een persoonsgebonden budget aanvragen. Een medewerker van de gemeente komt dan op huisbezoek om dit met u te bespreken. Als u een persoonsgebonden budget krijgt, regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betaling.
Kosten
Bent u 18 jaar of ouder? En krijgt u ondersteuning uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan betaalt u daarvoor een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int deze eigen bijdrage. Het CAK bepaalt de hoogte van de eigen bijdrage. Na toezegging van ondersteuning ontvangt u van het CAK een brief met daarin de hoogte van uw eigen bijdrage.
Zorgloket
Het Zorgloket is er voor Hengeloërs van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld voor mensen met een chronische ziekte, beperkingen of psychische problemen maar ook voor hun familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers. De vragen kunnen heel eenvoudig zijn maar ook heel ingewikkeld. De medewerkers van het Zorgloket geven u graag advies en denken met u mee. Op sommige vragen kunnen de medewerkers van het Zorgloket meteen een antwoord geven, maar soms is de situatie ingewikkelder. Als daar aanleiding voor is, komt een consulent van de gemeente bij u op huisbezoek. De consulent kijkt dan samen met u naar uw hulpvraag en op welke manier u zo snel mogelijk zelf of met hulp van uw omgeving een antwoord kunt vinden. De consulent kijkt ook of er algemene voorzieningen zijn waarvan u gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld activiteiten in een buurthuis of maatschappelijk werk. En als het nodig is, kan de gemeente ook professionele hulp en ondersteuning voor u regelen.
Cliëntondersteuner
Hebt u vragen op het gebied van zorg, onderwijs, welzijn, wonen, werk of inkomen? En weet u niet zo goed waar u het antwoord kunt vinden? Dan kan de onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) u helpen. De cliëntondersteuner is er om uw belangen te behartigen. Hij geeft informatie en advies over de problemen waar u thuis tegenaan loopt. En als dat nodig is gaat hij samen met u op zoek naar de zorg en ondersteuning die het beste bij u passen.
Dat kan van alles zijn. De cliëntondersteuner kan bijvoorbeeld:
- helpen om uw vraag of probleem goed onder woorden te brengen;
- informatie geven over uw probleem en op welke manier u het op kunt lossen;
- samen met u een gesprek voorbereiden (bijvoorbeeld met de gemeente of een andere instantie);
- met u meegaan naar een gesprek;
- helpen met het maken van een persoonlijk plan om uw probleem op te lossen (en om te zorgen dat het probleem in de toekomst niet weer ontstaat).
De cliëntondersteuner is een professional of vrijwilliger die onafhankelijk is. Hij werkt niet voor de gemeente of een hulpverleningsinstantie, maar komt op voor uw belang. U kunt zelf beslissen welke hulp of zorg het beste bij u past. Het inschakelen van een cliëntondersteuner is gratis.
Wijkracht
Sociale zorg voor iedereen: dat is waar het bij Wijkracht om gaat. In opdracht van de gemeente Hengelo levert Wijkracht met de inzet van wijkteams de sociale zorg dichtbij, snel, persoonlijk en onafhankelijk. Zo kunnen inwoners hun (hulp)vraag makkelijk en snel stellen. Dat kan via het zorgloket van de gemeente en bij de wijkteams van Wijkracht. De medewerkers van Wijkracht en de gemeente werken nauw samen. Samen met de wijkbewoners maken zij zich sterk voor een Hengelose samenleving waarin iedereen meedoet, meetelt en omziet naar elkaar.
Er zijn drie aparte wijkteams actief: voor de stadsdelen Noord, Midden en Zuid. In de wijkteams werken medewerkers vanuit verschillende vakgebieden samen. Er is veel deskundigheid op het gebied van mantelzorgondersteuning, ouderenwerk, ondersteuning van mensen met een beperking, maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk en preventieve wijkverpleegkundige zorg. U kunt bij Wijkracht terecht als: u vragen of zorgen hebt en op zoek bent naar informatie, advies of ondersteuning; u iets wilt betekenen voor uw wijk of voor anderen; of u wilt weten welke sociale activiteiten er georganiseerd worden in Hengelo.