(Mantel)zorg

Mantelzorgers zorgen lange tijd en onbetaald voor een partner, ouder, kind of andere hulpbehoevende met een chronische ziekte of handicap. Mantelzorgers kunnen hulp of steun krijgen van de gemeente als dat nodig is.

Mantelzorg bij lichtere zorg

Wanneer een zorgbehoevende ondersteuning krijgt van de gemeente via de Wmo, dan gaat de gemeente na welke zorgtaken de zorgbehoevende en de mantelzorger zelf kunnen en willen doen. De gemeente controleert ook of de mantelzorger daar (professionele) hulp bij nodig heeft. Deze extra hulp kan de zorgtaak van de mantelzorger verlichten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een algemene voorziening, zoals een boodschappendienst of een zogenaamde maatwerkvoorziening, zoals huishoudelijke hulp.

Servicepunt Mantelzorg en Ouderenadvies

U kunt bij het servicepunt Mantelzorg en Ouderenadvies terecht wanneer u als mantelzorger vragen heeft over welzijn, wonen en zorg. Het servicepunt geeft naast informatie en praktische ondersteuning ook emotionele ondersteuning. Bij het Servicepunt staan de mantelzorgers – en niet de patiënt – centraal. Er is individuele en groepsondersteuning. Er wordt niets opgedrongen, u bepaalt wat bij u past. Als u ingeschreven staat bij het Servicepunt Mantelzorg wordt u via een Nieuwsbrief op de hoogte gehouden van actualiteiten.

Servicepunt Mantelzorg Harderwijk organiseert ook mantelzorgbijeenkomsten. Vaak begrijpt niemand u beter dan een lotgenoot; iemand die ook voor zijn of haar naaste zorgt. Lotgenoten kunnen elkaar een luisterend oor bieden, tips geven, informatie en advies uitwisselen en begrip geven en krijgen.

De Mantelzorgsalon is een bijeenkomst voor mantelzorgers en soms andere belangstellenden uit Harderwijk en Ermelo. Deze bijeenkomsten zijn afwisselend gericht op lotgenotencontact, informatie en/of advies of ontspanning. Mantelzorgers staan sterker wanneer zij gezamenlijk de zorg(en) van alledag delen.

Mantelzorgconsulent

Wilt u informatie, advies of eens kijken naar mogelijkheden die u kunnen ontlasten dan bent u welkom bij de mantelzorgconsulent. Als mantelzorger kunt u veel vragen hebben, zoals het combineren van zorg en werk / school, het invullen van de diverse formulieren of aanvragen van thuiszorg. Voor dit soort vragen kunt u terecht bij de mantelzorgconsulent. Hij of zij geeft u informatie en advies over respijtzorg, pgb en mantelzorgcompliment. Ook kan de consulent u emotionele steun bieden en bemiddelen. Mantelzorgconsulenten staan open voor uw persoonlijke ervaringen en kunnen met u meedenken over de mogelijkheden die er zijn binnen zorg en welzijn. Dit kan gericht zijn op degene voor wie u zorgt maar ook op uw eigen rol. De mantelzorgconsulent organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten voor mantelzorgers waarbij u erkenning en herkenning zult vinden en elkaar tips kunt geven (lotgenotencontact). Daarnaast organiseert zij – in samenwerking met andere zorg- en welzijnsorganisaties –  informatieve bijeenkomsten of workshops. Ten slotte kan uw mantelzorgconsulent u meer vertellen over de Mantelzorgwaardering.

Respijtzorg

Dit is een verzamelbegrip voor voorzieningen die tijdelijk, beroepsmatig of vrijwillig, de mantelzorg overnemen en dus respijt aan de mantelzorger verlenen. ‘Even vrijaf’ voor u als mantelzorger. Steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties bieden mantelzorgers de mogelijkheid de volledige zorg tijdelijk over te dragen aan professionals of vrijwilligers. Dit kan incidenteel zijn, zoals een keer een dagje weg, of meer structureel, bijvoorbeeld elke week een middagje weg. Bij respijtzorg zijn er verschillende mogelijkheden om de zorg uit handen te geven. Soms kan uw eigen netwerk een oplossing bieden, soms kan de hulp ingeroepen worden van vrijwilligers van ZorgDat.