Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen
Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Harderwijk heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.
Wmo
De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bijvoorbeeld door ouderdom, een handicap of ziekte. Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren of vrienden die een handje willen helpen. Als deze hulp niet voldoende is, dan kan de gemeente ondersteuning bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hulp bij het huishouden, vervoer, aanpassingen van de woning, begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Bij de stadwinkel Harderwijk kunt u een melding doen als u bv. huishoudelijke hulp, woningaanpassing, scootmobiel, regiovervoer, begeleiding of dagbesteding nodig heeft. De Wmo-consulente zal samen met u bekijken waar uw hulpvraag ligt en welke (participatie) beperkingen u heeft en hoe uw vraag het beste opgelost kan worden. De gemeente Harderwijk biedt zoveel mogelijk maatwerk. Ze kijken naar uw behoefte en uw eigen mogelijkheden.
PGB
U heeft misschien hulp, zorg of ondersteuning nodig. Samen met u bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Een optie kan hulp, zorg of ondersteuning zijn van zorgaanbieders (organisaties) waarmee we een overeenkomst hebben gesloten. Als u hier gebruik van maakt, regelen we ook de administratie voor u. Dat heet Zorg in natura (ZIN). Past de hulp niet of regelt u de hulp liever zelf, dan kunt u in aanmerking komen voor een Persoonsgebonden budget (PGB). Met een PGB krijgt u een bedrag waarmee u zelf zorg of hulp regelt
Voorzieningen zoals huishoudelijke hulp kunnen worden aangevraagd in natura of als persoonsgebonden budget (PGB). Kiest u voor een PGB, dan krijgt u (na indicatie) een bedrag wat u kunt gebruiken om zorg of hulp in te kopen bij familie, kennissen, buren, bij een zorginstelling of een particulier bureau of via een bemiddelingsbureau.
ZorgDat
ZorgDat is de welzijnsorganisatie in Harderwijk en heeft vele projecten waaronder het klusjesproject, (samen) boodschappen doen, buurtbemiddeling, huisbezoeken aan 75 en 80 jarigen, maaltijdvoorziening, ouderenadvies, wijkontmoetingscentra op vier locaties, maatjesproject, servicepunt mantelzorg en servicepunt vrijwilligerswerk.
Veel mensen kunnen af en toe best een steuntje in de rug gebruiken. Zeker wanneer u ouder bent en niet alles meer zo gemakkelijk gaat en iemand u praktisch wil helpen. Bij ZorgDat zijn meer dan 350 vrijwilligers die u in zulke momenten tijdelijk willen ondersteunen.
Ook als mantelzorger van een (chronisch) zieke kunt u ondersteuning krijgen van vrijwilligers van ZorgDat. De vrijwilliger neemt even de zorg over, waardoor u als mantelzorger tijd heeft voor uzelf. Ook zijn er vrijwilligers werkzaam die u voor de gezelligheid bezoeken of samen met u wandelen. De geboden hulp is persoonlijk en wordt afgestemd op uw situatie.
Vrijwilligers van ZorgDat bezoeken alle 75 en 80 jarigen die daar belangstelling voor hebben. Tijdens het bezoek wordt u geïnformeerd over allerlei zaken op het gebied van welzijn, wonen, mobiliteit, financiën en zorg in Harderwijk.
Ouderenadviseur
Naarmate men ouder wordt, treden er allerlei veranderingen op. Vragen die op u afkomen kunnen zijn: kan ik hier nog blijven wonen, wie doet mijn tuin als ik het zelf niet kan? Hoe haal ik mijn boodschappen, hoe bezoek ik familie en hoe onderhoud ik contacten met anderen zodat ik me prettig voel? Bij al deze vragen kunt u terecht bij de ouderenadviseur. De ouderenadviseur is gespecialiseerd in sociale dienstverlening en is een wegwijzer op gebied van senioren. De adviseur is bekend met voorzieningen rond welzijn, wonen, financiën en hulp bij aanvragen van voorzieningen. Hij of zij helpt vragen op een rijtje te zetten, informeert en adviseert, zoekt naar oplossingen, biedt een luisterend oor en begeleidt waar nodig.
Compleet Thuis
De missie van Compleet Thuis is de beeldvorming te herschrijven van 55-plussers die thuis in hun eigen woning ouder willen worden. Het bedrijf levert advies en oplossingen op maat, waarbij de klantwens centraal staat, en waarmee veiligheid en leefcomfort verhoogd worden.
MEE Veluwe
MEE Veluwe biedt cliëntondersteuning. Zij kunnen u bijstaan of met u meegaan bijvoorbeeld bij een gesprek met de gemeente, bij een onderzoek of bij een aanvraag of bezwaar voor een voorziening of zorg. Zij organiseren cursussen of gespreksgroepen, en kunnen u ondersteunen en van advies voorzien.
Kosten
Als u hulp en ondersteuning krijgt via de gemeente moet u in veel gevallen een deel zelf betalen. Dat heet de eigen bijdrage. Uw eigen bijdrage bedraagt vanaf 2019 maximaal 17,50 euro per vier weken. U betaalt een eigen bijdrage voor ondersteuning op maat. Bijvoorbeeld voor hulp bij het huishouden, een scootmobiel, een woningaanpassing, voor individuele begeleiding en voor zorg die u zelf betaalt met een persoonsgebonden budget (pgb). U betaalt bijvoorbeeld geen eigen bijdrage voor een rolstoel en voor deelname aan een dagbesteding. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage in opdracht van de gemeente.