Sociale contacten
Mijn Trefpunt
Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.
Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.
Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.
Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.
Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.
Begeleiding
Het dagelijks leven bestaat uit allerlei bezigheden: boodschappen doen, de administratie bijhouden, uzelf wassen en aankleden, het huishouden doen. Soms lukt het niet op eigen kracht om dit allemaal te doen. De Wmo biedt ondersteuning voor mensen met een beperking, die thuis wonen. Deze ondersteuning is gericht op het versterken van uw zelfredzaamheid en eigen regie. De begeleider neemt meestal geen taken over, maar ondersteunt u bij de uitvoering ervan. Begeleiding in het dagelijks leven vraagt u aan bij het Wmo-loket van de gemeente. Hoe de begeleiding er precies uitziet, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw situatie wordt bekeken in het breed gesprek. De gemeente bespreekt samen met u waar u in het dagelijks leven moeite mee heeft. En welke hulp u al van anderen ontvangt of via een andere laagdrempelige oplossing. De gemeente stemt de eventuele begeleiding daarop af.
Dagbesteding en dagopvang
Meedoen aan activiteiten bij de dagopvang, helpen op de zorgboerderij of met begeleiding aan het werk: het zijn voorbeelden van dagbesteding. Zelf vrijwilligerswerk doen kan een mooie dagbesteding zijn. U bent dan de hele dag bezig en draagt ook nog een steentje bij aan de samenleving. U kunt misschien terecht bij een dagactiviteitencentrum. Daar vindt u allerlei mogelijke activiteiten, bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes doen, bewegen, gezamenlijk koffie drinken, boodschappen doen, en samen koken en eten. Bij dagopvang denken mensen vaak aan een opvang voor mensen met een zorgvraag. Hoewel dit zeker het geval kan zijn, is dagopvang voor ouderen ook bedoeld voor sociale contacten. U kunt er terecht voor een kopje koffie, samen eten en een praatje. Ook worden er uitstapjes georganiseerd, zoals winkelen of wandelen. Dagopvang is voor ouderen die sociaal contact missen of die liever niet alleen thuis zijn. Dit alleen thuis zijn kan leiden tot somberheid of zelfs angst. Dagopvang gaat eenzaamheid tegen en zorgt ervoor dat u iets leuks buiten de deur te doen heeft. Wanneer u dagopvang of dagbesteding wilt, kunt u informatie opvragen bij het Wmo-loket Er is ook dagbesteding die u zelf kunt regelen, bijvoorbeeld de koffieochtenden in het buurthuis, cursussen, vrijwilligerswerk en de activiteiten van Malkander, MEE of Sportservice Ede.
Malkander
Malkander organiseert diverse activiteiten. Deze zijn toegankelijk voor senioren, woonachtig in de gemeente Ede. We noemen een aantal voorbeelden:
Bewegen
In een informele sfeer worden Engelse walsen, quicksteps, tango’s en cha-chacha’s gedanst. Ook enkele oude dansen als Valeta en Kruispolka. Heeft u hier veel energie van gekregen dan kunt meteen instappen bij de country dans groep.
Onder deskundige begeleiding kunnen senioren bewegen in het verwarmde bad van Woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië. Zwemmen is ideaal voor het verbeteren van de conditie, het verhogen van de mobiliteit en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten.
Bewegen is gezond en buiten bewegen is nog gezonder. Malkander heeft hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals de scootmobielclub De Boosters, fietsen, jeu de boules en Nordic Walking.
Creatief en educatief
Malkander biedt twee vormen van creatieve activiteiten aan, namelijk: creatieve vormen, en tekenen en schilderen. Ook kunt u bij ons terecht voor verschillende cursussen en de Studiekring. De Studiekring 50plus, een plek van ontmoeting waar nieuwsgierige mensen hun kennis graag willen verrijken samen met anderen. Een activiteit waar u eigen onderwerpen voorbereidt, kennis en meningen uitwisselt en nieuwe dingen leert.
Senioren ervaren niet zelden drempels om gebruik te maken van de digitale snelweg. U kunt zodoende ook hulp krijgen bij het gebruik van uw SchermVan. Wij laten u alle mogelijkheden van het SchermVan zien én ervaren. De bijeenkomsten zijn ook te bezoeken voor mensen die nog geen SchermVan hebben. Zij kunnen de app eventueel ook installeren tijdens de bijeenkomst op een meegebrachte tablet, laptop of telefoon.
Wilt u tijdens uw vakantie in Engeland een gin-tonic bestellen op een terras of de weg naar het hotel vragen? Voor mensen die de Engelse grammatica beter willen leren of in het Engels willen converseren, wordt er een taalcursus Engels aangeboden. Een levensverhaal schrijven is een mooie manier om veel van uw belevenissen vast te leggen. Voor uw nageslacht is dat ook zeer waardevol, zeker als u uw levensverhaal toelicht met foto’s van vroeger.
Ontmoeten
Malkander organiseert open eettafels. De open eettafel biedt u de mogelijkheid om met elkaar de warme maaltijd te gebruiken. De maaltijden worden op bepaalde dagen tus¬sen de middag geserveerd in de steunpunten en in verzorgingshuizen. Om ontmoetingen en samen zijn van ouderen verder te stimuleren, organiseren we één keer in de maand het ‘Eetcafé van ontmoeting’. Elke vierde dinsdag van de maand kunnen ouderen in het Grand Café de Baron terecht voor een eenvoudige, gezonde maaltijd bestaande uit soep en broodjes. Na deze maaltijd volgt er een gesprek over een aansprekend thema.
De vrijwilligers van Samen Uit brengen contacten tot stand tussen senioren in de gemeente Ede. Zij organiseren met name bustochten. De leden ontvangen twee keer per jaar een nieuw programma voor het komende seizoen. Samen Uit wordt georganiseerd door een zelfstandige groep vrijwilligers, waarbij Malkander een faciliterende rol vervult. De vrijwilligersgroep geeft ook de Vriendschapskrant uit. Dit is een advertentiekrant voor senioren. In deze advertenties kunt u aangeven dat u graag in contact wil komen met iemand die met u wil gaan sporten, winkelen, koffie drinken, enz. Dus het samenbrengen van mensen met dezelfde activiteiten door middel van een advertentie.
Malkander heeft een aantal steunpunten in de gemeente Ede. In deze steunpunten kunt u terecht voor activiteiten en cursussen. Een team van vrijwilligers zorgt voor een kopje koffie en gastvrijheid. Ook is er gelegenheid de krant te lezen of een praatje te maken. In de steunpunten kunt u anderen ontmoeten of een kaartje leggen. Maar er zijn ook speciale activiteiten om leeftijdsgenoten te ontmoeten, informatie op te doen en ervaringen uit te wisselen.
Mijn wijk of dorp
In de gemeente Ede en bij u in de buurt zijn organisaties en instellingen die van alles organiseren. Leuke activiteiten bij u in de buurt vindt u bijvoorbeeld in het buurtcentrum, de wijkvereniging of het Multifunctioneel centrum (MFC). Er zijn vaak activiteiten voor bepaalde groepen, bijvoorbeeld voor ouderen. Er zijn ook activiteiten voor álle buurtgenoten. Bijvoorbeeld met elkaar eten of een buurtbarbecue. Meedoen betekent een hoop gezelligheid en misschien leert u ook nieuwe mensen kennen.
In een buurt- of dorpshuis staat er altijd koffie of thee voor u klaar, kunt u deelnemen aan activiteiten, een cursus volgen of lekker gezellig samen met anderen een maaltijd nuttigen. Actief zijn in uw wijk of dorp levert veel waardevols op. Voor de ander, maar ook voor uzelf. Een mooi voorbeeld is Mijn Tuin Jouw Tuin: moestuinieren in de tuin van de ander. Buurtgenoten ondersteunen elkaar in het tuinieren. Houdt u van tuinieren, maar heeft u zelf geen tuin? Of heeft u een grote tuin, maar kunt u die zelf niet (meer) bijhouden? Mijn Tuin Jouw Tuin bemiddelt en ondersteunt mensen die willen tuinieren en mensen die hun tuin beschikbaar stellen.
Steeds meer buurtbewoners worden verbonden door Mijnbuurtje. Alle informatie over uw buurt overzichtelijk bij elkaar. Dit buurtplatform is opgezet door enthousiaste vrijwilligers (de buurtverbinders) om mensen en organisaties samen te brengen. Op dit platform vindt u activiteiten in uw buurt, het buurtnieuws, vraag en aanbod, informatie van de overheid, gemeentenieuws en nog veel meer. Ook kunt u zelf berichten, artikelen, foto's, filmpjes en activiteiten op deze site zetten.