Woningaanpassing en hulpmiddelen
Woningaanpassing
Bij woningaanpassingen kunt u denken aan kleine ingrepen of hulpmiddelen in uw huis, zoals het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Maar ook aan het verbouwen van uw huis, bijvoorbeeld wanneer u een slaapkamer of badkamer op de begane grond nodig heeft. Enkele voorbeelden van woningaanpassingen en hulpmiddelen die u in huis kunt gebruiken: badlift, toiletverhoger, tillift, douchestoel, traplift, bredere deuren, een hellingbaan, drempelhulpen of vlonders (bijvoorbeeld op de galerij).
Woningaanpassingen kunnen u misschien helpen om veilig gebruik te blijven maken van uw woning. Als u dit niet zelf kunt regelen, dan kunt u een melding van uw hulpvraag doen bij het Wmo-loket van de gemeente Ede. Wanneer de gemeente een woningaanpassing voor u regelt of vergoedt, dan heet dit ook wel een 'woonvoorziening'.
Huisautomatisering
Technologie in huis kan u helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Omdat het veiliger is, of makkelijker. Bijvoorbeeld het licht dat automatisch aangaat als u de deur opendoet. Of gordijnen die u met een afstandsbediening kunt opendoen. Of denk aan: elektrische deuropeners, een lichtflitsbel, intercom, automatische verlichting of automatische draaideuren. Bijvoorbeeld voor een zware garagedeur. Deze elektronische aanpassingen heten ook wel 'huistechniek'.
Ook kunt u uw huis veiliger maken met huisautomatisering. Automatisch kan de alarmcentrale gebeld worden bij inbraak of brand. Dat kan ook wanneer er een bepaalde periode geen beweging in huis wordt waargenomen of wanneer er geen water wordt verbruikt. Een andere veilige toepassing is het uitschakelen van alle kookapparatuur na een ingestelde tijd of bij het verlaten van uw huis.
Alamering
Stel: u valt en kunt niet meer opstaan. Voor dit soort situaties zijn er systemen voor personenalarmering waarbij u een knop of zendertje krijgt, waarmee u snel hulp kunt inroepen. Door een druk op de knop van een zendertje dat u bijvoorbeeld om de hals kunt dragen wordt een spreekluisterverbinding met de meldbank gemaakt. De meldbank vraagt u wat er aan de hand is (als de meldbank u niet kan horen of verstaan gaan ze uit van een noodsituatie). Hierna neemt men contact op met de (professionele) contactpersoon, zodat die zo snel mogelijk bij u kan komen. De meldbank is 24 uur per dag bereikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Malkander.
Hulpmiddelen
Met de juiste hulpmiddelen kunt u zelfstandig blijven wonen en mobiel blijven. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen om u beter te helpen zien en hulpmiddelen bij mobiliteit. Aanpassingen en hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u langer zelfstandig kunt blijven wonen, kunt u in sommige gevallen regelen via uw gemeente.
Vervoersmiddelen
Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl. U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben. U kunt zich melden bij het Wmo-loket van de gemeente Ede als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen.
Met een scootmobiel blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen. U kunt een melding doen via het Wmo-loket van de gemeente Ede. Daarna zal de Wmo-consulent met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de Wmo.
Voor een aangepaste fiets heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. U kunt een melding doen bij het Wmo-loket. De gemeente bekijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u in aanmerking komt.