Diensten
SchermVan
SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.
Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.
We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:
• Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen
• Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten
• Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen
• (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners
• Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice
• Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente
Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.
Huishoudelijke hulp
Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, kunt u contact opnemen met loket Wmo om Hulp bij het Huishouden te vragen. Onder ondersteuning valt onder meer: schoonmaken, opruimen, en wassen en strijken. Er komt bijvoorbeeld iemand bij u stofzuigen, bedden opmaken of afwassen. U bepaalt zelf wat er moet gebeuren en wanneer. Deze ondersteuning heet ook wel Huishoudelijke Hulp 1 (HH1). Nadat u een aanvraag heeft, gedaan wordt u uitgenodigd voor een maatwerkgesprek. Dit gesprek voert u met een de Wmo-consulent. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden. Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wellicht zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van Hulp bij het Huishouden.
Maaltijdvoorziening
Lukt zelf koken u niet meer? En kunnen anderen u hier niet genoeg bij helpen? Dan kunt u ook gebruik maken van een maaltijdvoorziening. Er zijn organisaties die maaltijden thuis bezorgen. Dit heet ook wel een maaltijdservice. Op steeds meer plekken kunnen buurtgenoten met elkaar eten. Dit heet dan bijvoorbeeld eetpunt of buurtrestaurant. Voor een klein bedrag schuift u gezellig aan bij uw buurtgenoten en krijgt u een warme maaltijd. Vaak is het in het buurtcentrum, verzorgingshuis of ouderencentrum. Heeft u vragen over het regelen van een maaltijdvoorziening? U kunt contact opnemen met het loket Wmo voor ondersteuning. Soms is er via de gemeente ook een korting mogelijk op maaltijdvoorzieningen van organisaties.
Praktische Hulp
Boodschappenhulp
Lukt het u niet meer om zelf de boodschappen te doen? En kunnen familie, vrienden of buren u niet genoeg helpen? Dan kunt u altijd hulp inschakelen van een boodschappendienst. Bij veel supermarkten en boodschappendiensten is het mogelijk om uw boodschappen te laten bezorgen. Sommige organisaties bieden ook ondersteuning: iemand gaat met u mee naar de winkel en helpt u bij het doen van de boodschappen. De BoodschappenPlusBus (bpb) is een bus die ouderen ophaalt om samen met vrijwilligers naar het winkelcentrum te gaan. De bpb wordt georganiseerd door vrijwilligersorganisaties. Lukt het niet om zelf uw boodschappen te regelen en is er niemand die u daarbij kan helpen? Wellicht komt u dan in aanmerking voor hulp van de gemeente, via de Wmo. U kunt ook bij Malkander vragen of er vrijwilligers beschikbaar zijn om boodschappen te doen.
Persoonlijke verzorging
Begeleiding bij persoonlijke verzorging is vooral ondersteunend. U krijgt bijvoorbeeld stap voor stap aanwijzingen over lichamelijke hygiëne. Of iemand herinnert u eraan te douchen of uw medicijnen in te nemen. Maar het kan ook gaan om lichamelijke, niet-geneeskundige zorg. Bijvoorbeeld hulp bij het onder de douche stappen. Soms is de begeleiding breder dan persoonlijke verzorging. Naast begeleiding bij het innemen van medicijnen krijgt u dan bijvoorbeeld ook hulp bij het indelen van uw dag. Of er komt iemand om u te ondersteunen bij het doen van de administratie of de boodschappen. Wilt u weten of u begeleiding kunt krijgen bij uw persoonlijke verzorging? Dan kunt u contact opnemen met loket Wmo van de gemeente Ede.
Vervoer
Taxivervoer
U kunt niet zelfstandig naar buiten om boodschappen te doen, op bezoek te gaan of mee te doen aan een buurtactiviteit. Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.
Heeft u vanwege een beperking speciaal taxivervoer nodig en kunt u niet op een andere manier reizen? Dan kunt u misschien korting krijgen op de Valleihopper, via de Wmo. Met de Valleihopper kunt u van deur tot deur reizen. Meestal krijgt u de korting via een speciale taxipas. Het is gangbaar dat u met de Valleihopper samen met anderen reist. De taxi haalt dan verschillende passagiers op en rijdt dus niet altijd de kortste route van uw voordeur naar uw bestemming. Maar het kan ook, dat u in aanmerking komt voor individueel vervoer, als u om medische redenen niet samen met anderen kunt reizen. De gemeente bepaalt dit, afhankelijk van uw situatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met loket Wmo.
Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om na te vragen of u hiervoor in aanmerking komt, neemt u ook contact op met het Wmo-loket.
Vrijwilligers
Een vrijwilliger kunt u vinden via een vrijwilligerscentrale: een organisatie die bemiddelt tussen vrijwilligers en hulpvragers. U kunt ook online een vrijwilliger zoeken. Vrijwillige thuishulpen bieden praktische steun en hulp aan huis: hulp in het huishouden, bij klusjes, bij administratie of bij vervoer. Maar ook gezelschap. Zoekt u een vrijwilliger, dan kan loket Wmo u ook verder helpen en de weg wijzen naar de juiste organisaties. U kunt contact opnemen voor meer informatie. Bij het mantelzorgsteunpunt in uw gemeente kunnen ze u meer vertellen over de mogelijkheden voor vervangende mantelzorg. Een vrijwilliger komt u dan helpen, om de zorg wat lichter te maken.