Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen

Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Ede heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.

Wmo

Veel mensen vinden het prettig om zoveel mogelijk zelf te blijven doen en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving, ook als u een beperking heeft. Mogelijke ondersteuning uit de Wmo vindt plaats op gebieden als: huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer, begeleiding (bijvoorbeeld dagbesteding), mantelzorgondersteuning en respijtzorg.

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. U kunt Wmo-ondersteuning aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Vervolgens neemt de Wmo-consulent contact met u op om het probleem met u te bespreken. Zo mogelijk krijgt u direct een antwoord op uw vraag of een geschikte oplossing. Bij ingewikkeldere vragen, of wanneer er meer ondersteuning nodig is, komt de Wmo-consulent bij u thuis voor een zogenoemd maatwerkgesprek. U bespreekt met de consulent wat uw problemen zijn en wat u zelf nog kunt. Als het nodig is, regelen we voor u een persoonlijke oplossing vanuit de Wmo: een maatwerkvoorziening.

PGB

Krijgt u een hulpmiddel of ondersteuning uit de Wmo? Dan kunt u kiezen hoe u die wilt ontvangen: als zorg in natura of met een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura regelt de gemeente vrijwel alles voor u (contact zorgaanbieder, betaling en administratie). U kunt daarbij kiezen uit een ruim aanbod van zorgaanbieders waar wij een contract mee hebben gesloten. Bij het pgb heeft u meer vrijheid, maar regelt u ook veel zelf. Met een pgb mag u namelijk de ondersteuning zelf inkopen. Dat mag een ondersteuner zijn uit uw eigen netwerk of een professionele zorgaanbieder. De ondersteuning of het hulpmiddel moet wel aansluiten op het doel dat we samen hebben afgesproken.

MEE

Komt u er alleen niet helemaal uit, dan kunt u altijd iemand vragen om mee te kijken. U mag bijvoorbeeld iemand meenemen naar het maatwerkgesprek. Weet u zo gauw niemand, dan kunt u een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE vragen. Deze hulpverlener denkt met u mee en helpt u om zaken te regelen bij de gemeente.

Ouderenadviseurs

Een ouderenadviseur geeft informatie, advies en praktische hulp aan ouderen. De ouderenadviseur is een onafhankelijke hulpverlener, die uw belangen behartigt. De ouderenadviseur kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij geeft informatie en advies en regelt praktische zaken, zowel bij de gemeente als bij andere instanties. U kunt ook terecht bij een ouderenadviseur als u vragen heeft over de zorg voor een ouder iemand. De ouderenadviseur kan ook meegaan naar gesprekken, bijvoorbeeld het maatwerkgesprek.

Malkander

Ouderen willen zolang mogelijk zelf het eigen leven sturen. Meedoen en eigen regie houden is belangrijk. Maar als er dan professionele hulp nodig is, dan moet dat gemakkelijk en snel gaan. Dat geldt ook voor mantelzorgers. Malkander zet zich daarvoor in. Zo biedt Malkander bewoners van Ede bijvoorbeeld diensten die ervoor kunnen zorgen dat u lang zelfstandig kunt blijven wonen. Hierbij kunt u denken aan maaltijden aan huis of een alarmeringssysteem voor noodgevallen, maar ook aan momenten om gezellig samen te komen. Malkander medewerker staat altijd klaar om uw vragen helder in kaart te brengen en om samen met u naar oplossingen te zoeken.

Kosten

Het kan zijn dat u voor uw voorziening uit de Wmo een eigen bijdrage moet betalen. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg die u krijgt en hoe hoog deze bijdrage is. Vanaf 1 januari 2019 is de eigen bijdrage maximaal €17,50 per 4 weken.

Voorbeelden

Bij een woningaanpassing vergoedt de gemeente alleen de goedkoopste mogelijkheden. Soms mag u een duurdere aanpassing kiezen, als u daarvoor zelf bijbetaalt. Aanpassingen die u ook tegen een redelijke prijs bij een bouwmarkt kunt kopen, worden vaak niet vergoed door de gemeente. Denk aan wandbeugels, een verhoogd toilet of een hendelmengkraan. In sommige gevallen kan de gemeente technologie in huis ook vergoeden vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld apparatuur voor het op afstand bedienen van ramen, deuren en gordijnen. Voor woningaanpassingen moet u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. U kunt met dat geld zelf een rolstoel aanschaffen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen. Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien. Voor een scootmobiel betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig. Een aangepaste fiets is meestal duur. Het kan zijn dat de gemeente een maximumbedrag heeft vastgesteld en dat u zelf een fiets mag uitzoeken. Als u boven het maximumbedrag uitkomt, moet u zelf bijbetalen.

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg. Een andere voorliggende voorziening in de gemeente Baarn is huishoudelijke hulp tegen een kortingstarief bij een van de contractpartners van de gemeente. Blijkt tijdens het breed gesprek dat dit een passende oplossing voor u is, dan krijgt u de mogelijkheid om voor 2,5 uur in de week huishoudelijke hulp af te nemen tegen een kortingstarief van 10 euro per uur. Heeft u meer uren nodig? Dan betaalt u voor de extra uren het reguliere tarief.

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u huishoudelijke hulp organiseren. Dit kan op 2 manieren: 1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura. 2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten. De gemeente vraagt voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage.