Sociale contacten

Mijn Trefpunt

Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.

Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.

Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.

Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.

Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.

Begeleiding

Het dagelijks leven bestaat uit allerlei bezigheden: boodschappen doen, de administratie bijhouden, uzelf wassen en aankleden, het huishouden doen. Soms lukt het niet op eigen kracht om dit allemaal te doen, of te bedenken welke taken het belangrijkst zijn en dus eerst moeten. Of is het moeilijk om er voor te zorgen dat alles vaak genoeg en op tijd gebeurt. De Wmo biedt in dit soort gevallen ondersteuning voor mensen met een beperking, die thuis wonen. Deze ondersteuning is gericht op het versterken van uw zelfredzaamheid en eigen regie. De begeleider neemt meestal geen taken over, maar ondersteunt u bij de uitvoering ervan. Begeleiding in het dagelijks leven vraagt u aan bij de gemeente. U kunt contact opnemen met het Loket Wonen, Zorg en Welzijn. Het verschilt per persoon hoe de begeleiding er precies uitziet. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw situatie wordt bekeken in het breed gesprek. De gemeente bespreekt samen met u waar u in het dagelijks leven moeite mee heeft. En welke hulp u al van anderen ontvangt of via een andere laagdrempelige oplossing. De gemeente stemt de eventuele begeleiding daarop af.

Dagbesteding en dagopvang

Meedoen aan activiteiten bij de dagopvang, helpen op de zorgboerderij of met begeleiding aan het werk: het zijn voorbeelden van dagbesteding. Zelf vrijwilligerswerk doen kan een mooie dagbesteding zijn. U bent dan de hele dag bezig en draagt ook nog een steentje bij aan de samenleving. U kunt misschien terecht bij een dagactiviteitencentrum. Daar vindt u allerlei mogelijke activiteiten, bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes doen, bewegen, gezamenlijk koffie drinken, boodschappen doen, en samen koken en eten. Bij dagopvang denken mensen vaak aan een opvang voor mensen met een zorgvraag. Hoewel dit zeker het geval kan zijn, is dagopvang voor ouderen ook bedoeld voor sociale contacten. U kunt er terecht voor een kopje koffie, samen eten en een praatje. Ook worden er uitstapjes georganiseerd, zoals winkelen of wandelen. Dagopvang is voor ouderen die sociaal contact missen of die liever niet alleen thuis zijn. Dit alleen thuis zijn kan leiden tot somberheid of zelfs angst. Dagopvang gaat eenzaamheid tegen en zorgt ervoor dat u iets leuks buiten de deur te doen heeft. Wanneer u dagopvang wilt, kunt u informatie opvragen bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn

Welzijn Baarn

Welzijn Baarn biedt een aantal projecten activiteiten waar wij u graag begroeten en ontmoeten, waar anderen mensen kunt ontmoeten en gezellig samen een activiteit kunt ondernemen. Denk aan samen eten, bewegen, contactgroepen en clubs.

Eten

Goed eten is niet alleen gezond, het is ook gezellig, tenminste als je samen met anderen eet. Samen uit eten gaan is fijn en ontspannen. Je hoeft er niets voor te doen én er wordt voor je gezorgd. Wilt u samen met een vriend of vriendin eens gezellig uit eten, kom dan naar een diner van Welzijn Baarn in De Leuning. Sommige mensen doen mee omdat ze het fijn vinden om eens een dag niet zelf te hoeven koken, anderen omdat ze het prettig vinden af en toe niet alleen te hoeven eten. Het is een mooie gelegenheid om in een gezellige sfeer samen met anderen te eten.

Bewegen

Iedere vrijdagochtend staat er bij Welzijn Baarn in De Leuning drie kwartier bewegen op het programma. Bewegen is belangrijk voor alle leeftijden. Specifiek voor senioren kan dit bijdragen aan verlenging van de mobiliteit en daarmee de zelfstandigheid vergroten. Welzijn Baarn richt zich met activiteiten specifiek op deze doelgroep en doelstelling, maar erkent dat deelname mede bepaald wordt door de gezelligheid en de wens naar onderlinge contacten. Wij bieden de volgende activiteiten aan: gymnastiek, yoga, fietsclub, koersbal, dansavond en Sociaal Vitaal.

In het Sociaal Vitaal-programma doen de deelnemers in een groep, onder deskundige leiding,  verschillende sport- en spel activiteiten. Doel is om weer plezier in bewegen te krijgen. Spelenderwijs worden de thema’s weerbaarheid en sociale vaardigheid in deze lessen geïntegreerd. Ook worden een aantal voorlichtingen na afloop van de beweegles aangeboden. Thema’s zijn onder andere ontspanning, voeding, medicijngebruik en omgaan met somberheid.

Gezelligheid

Er is gelegenheid tot het creatief ontmoeten bij Welzijn Baarn op onze locaties in De Leuning en het Poorthuis. Het gaat om creatief bezig zijn, in de breedste zin. Denk aan quilten, kaarten maken en andere textiele werkvormen, schilderen, aquarel, breien, haken, etc. Ook mannen met een leuke hobby kunnen binnenlopen voor een gezellige ochtend. Op verschillende ochtenden of middagen kunt u bij Welzijn Baarn in de Leuning ook terecht voor spellen, zoals schaken/dammen, Rummikub, klaverjassen, sjoelen, bridge, bingo, biljarten en darten. U u kunt ook gewoon binnenlopen voor bijvoorbeeld een lekker kopje koffie of thee. Of om alleen even een praatje te maken met bijvoorbeeld de gastvrouw(en), gastheer of andere bezoekers.

Meldpunt Eenzaamheid Baarn gaat eenzaamheid te lijf door mensen in de gemeente met allerlei verschillende organisaties bij elkaar te brengen. Daarnaast is het Meldpunt er op gericht om, samen met iemand die zich eenzaam voelt, de juiste zorg en hulp te vinden via passende organisaties en regelingen. Iedere situatie vraagt natuurlijk om een andere oplossing. Na een melding gaat één van onze medewerkers - vrijwilligers in gesprek met de betrokkene om de oorzaak te achterhalen en samen op zoek te gaan naar een passende oplossing. Vervolgens legt de medewerker - vrijwilliger desgewenst contact met mensen en/of organisaties die hierin iets voor hen kunnen betekenen.. Bijvoorbeeld: de telefooncirkel, verschillende activiteiten, of begeleiding van een vrijwilliger of een van de andere diensten die Welzijn en andere organisaties bieden.

Heeft u dat nou ook? U wilt graag naar een museum, maar u heeft geen zin om alleen te gaan? Dan hebben wij nu een vreugdevolle mededeling. Welzijn Baarn biedt u de mogelijkheid hier verandering in te brengen en samen op pad te gaan. De activiteit zal georganiseerd worden door enthousiaste vrijwilligers. Wanneer u zich heeft aangemeld voor Museummaatjes, dan krijgt u elke 6 weken een uitnodiging met informatie over de gekozen tentoonstelling, datum, vertrektijdstip en verzamelplek waarna u zich kunt opgeven. Na aankomst in het museum kunt u, in principe, zelfstandig op uw eigen tempo alles gaan bekijken.

Wat is er prettiger dan na een rondje markt even uit te puffen in een vertrouwde omgeving? Gezellige mensen ontmoeten, een praatje maken, een kopje koffie of thee drinken. Maar ook als je niet naar de markt gaat, zijn deze dinsdagse ontmoetingen de moeite van het bezoeken waard. Er wordt elke dinsdagochtend een Koffie tijdens de markt te houden. Regelmatig wordt er ook een gast uitgenodigd die een interessant onderwerp bespreekt met daarna een wisseling van gedachten onder het genot van een kop koffie.

De Seniorenkring is er voor mensen die meer in contact willen komen met leeftijdsgenoten in een vertrouwde omgeving. De dagen duren soms lang en dan is het fijn om mensen buitenshuis te ontmoeten voor een praatje of een spelletje.

Erop uit

Fietsen

Samen fietsen is veel leuker dan alleen. Gaat u alleen niet snel een stuk fietsen? Heerlijk het bos in of op de hei? Het leuke van samen fietsen is dat u anderen leert kennen en gezellig een praatje maakt en nog lekker in beweging bent ook. Een ideale combinatie. Wij fietsen afstanden tussen de 20 en 25 km of soms iets meer, met een tussenstop voor een kopje koffie (op een terrasje). Met het tempo van de snelheid houden we met iedereen rekening. Ook proberen we telkens andere/nieuwe tochten te maken. Onze fietstochten organiseren wij op donderdagochtenden.

Vakantie

6 Maal per jaar genieten een aantal Baarnse senioren volop van deze eendagsvakanties, temeer daar er onder hen genoeg zijn die door omstandigheden verder niet echt met vakantie kunnen. Voor veel senioren zijn deze reizen dan ook een heel prettige onderbreking van hun dagelijks bestaan.

Maatjesproject

Een maatjesproject of maatjesinitiatief is een project waarbij vrijwilligers (maatjes) gekoppeld worden aan deelnemers. Deelnemers zijn mensen die aandacht, steun of begeleiding nodig hebben. Samen met uw maatje onderneemt u leuke, ontspannende activiteiten. Bijvoorbeeld een kop koffie drinken, naar de bioscoop, een stukje wandelen of fietsen, enzovoort. Er is van alles mogelijk. U vindt een maatje via een maatjesproject. Er zijn verschillende organisaties die maatjesprojecten organiseren, zoals Welzijn Baarn. Uiteraard kunt u ook zelf op zoek gaan in uw woonwijk via de burenhulpwebsite www.ikkenbaarn.nl

Vier het leven

Mensen die een hoge leeftijd bereiken, zitten vaak thuis. Veel ouderen verliezen zo gaandeweg het contact met anderen, met de maatschappij, met het leven. Stichting Vier het Leven zet zich in om die verbinding te herstellen. Doel is een positieve bijdrage te leveren aan het beperken van eenzaamheid en voorkomen van sociaal isolement. Stichting Vier het Leven organiseert bezoeken aan film, theater, musea en concerten voor ouderen die veelal thuis zitten. De kracht van Vier het Leven zit in het maatwerk, de persoonlijke aandacht en het wegnemen van drempels. Deelnemers worden van deur tot deur begeleid en genieten van een arrangement waarbij alles is geregeld om zorgeloos uit te gaan.