Diensten

SchermVan

SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.

Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.

We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:

•             Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen

•             Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten

•             Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen

•             (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners

•             Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice

•             Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente

Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.

Praktische hulp

Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, kunt u een melding doen bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn om huishoudelijke hulp te vragen.

Lukt het u niet meer om zelf de boodschappen te doen? En kunnen familie, vrienden of buren u niet genoeg helpen? Dan kan de Hulpdienst van Welzijn Baarn helpen. De Hulpdienst is voor iedereen in Baarn die beperkt is in zijn of haar mogelijkheden, ongeacht leeftijd, en die niemand in de buurt heeft die met een klusje kan helpen. Onze vrijwilligers staan voor u klaar om kleine klusjes (max. anderhalf uur) voor u uit handen te nemen. Via de Hulpdienst kan een vrijwilliger boodschappen voor u doen of bijvoorbeeld medicijnen ophalen. Misschien is er iemand die u kan helpen om uw woning toegankelijker te maken. Bijvoorbeeld door het verwijderen van drempels, het monteren van steunbeugels en het verplaatsen of weghalen van meubilair. Denkt u ook aan de kleine dingen, zoals een kapstok lager ophangen. Of misschien vindt u het lastig om het onderhoud van uw huis en tuin zelf te doen. Niet alleen voor de grote klussen maar ook voor kleine klussen. In al deze gevallen kan De Hulpdienst van Welzijn Baarn u helpen.  Is een hulpvraag te ingewikkeld en biedt de Hulpdienst onvoldoende uitkomst, dan zoeken we uit waar u wél terecht kunt.

Computerlessen

Er worden verschillende computerlessen bij Welzijn Baarn aangeboden voor meerdere doelgroepen. De computerlessen richten zich op: het leren omgaan met de computer, veilig gebruik van internet en e-mail en praktische informatie opzoeken. Het Tablet Café wordt gehouden op de laatste woensdagmiddag van de maand. De inloop voor algemene, korte, computervragen is op maandagmiddag en donderdagmorgen. Er zijn ook cursustrajecten, aan speciaal gericht op de individuele wens van de cursist. Middels een intake-gesprek wordt bekeken uit welke cursusonderdelen het cursustraject moet bestaan  en wanneer en door wie dat verzorgd kan worden. U geeft hierin aan wat uw wensen zijn. Deze intakegesprekken zijn op: maandagmiddag en donderdagmorgen.

Veiligheid

Ouderen of alleenstaanden in de gemeente Baarn kunnen zich aanmelden voor de Telefooncirkel van Welzijn Baarn. Doet u mee aan de Telefooncirkel, dan belt de receptionist(e) van Welzijn Baarn u elke ochtend even kort op om te vragen hoe het gaat. Op deze manier heeft u elke dag even contact met iemand. Neemt u de telefoon niet op, dan wordt de contactpersoon ingeschakeld, die gaat kijken wat er aan de hand is. Zo nodig wordt medische of andere hulp ingeschakeld.

U kunt ook deelnemen aan de jaarlijkse scootmobielcursus in de Leuning. Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn (SGB) organiseert deze cursus samen met Welzijn Baarn, Veilig Verkeer Nederland en de ouderenbonden. Iedereen die zijn of haar scootmobielvaardigheden wil vergroten en meer wil leren over de verkeersregels, is welkom. In De Leuning is daarnaast scootmobielles op verzoek mogelijk.

Naarmate u ouder wordt, is het steeds moeilijker om in balans te blijven. Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor, nu of in de toekomst, uw lichamelijke balans vermindert. Daarom bieden wij Val Preventie aan, om u te helpen of tips te geven, om uw lichaam in balans te houden en/of stevig te staan. Bij deze bijeenkomsten krijgt u advies en informatie van o.a. een oefentherapeut, ergotherapeut, apotheker en een diëtist. Welzijn Baarn en Buurtzorg Baarn bieden u 2 keer per jaar gratis bijeenkomsten aan.

Maaltijdvoorzieningen

Lukt zelf koken u niet meer? En kunnen anderen u hier niet genoeg bij helpen? Dan kunt u ook gebruik maken van een maaltijdvoorziening. Er zijn organisaties die maaltijden thuis bezorgen. Dit heet ook wel een maaltijdservice. Meestal kunt u kiezen uit een aantal gerechten. Het kan zijn dat u het eten dan nog moet opwarmen in de oven of de magnetron. Welzijn Baarn vervult geen actieve rol meer in het verstrekken van de maaltijden. Maar vervult nog wel de functie van servicepunt. Gebruikers kunnen bij problemen of voor persoonlijke ondersteuning contact op nemen met Welzijn Baarn.

Vervoer

Fietsen

Kunt u niet meer zelf fietsen, maar wilt u graag het gevoel van "wind door de haren"nog een keer beleven? Wellicht kan Cyclomaatje Maaike meer voor u betekenen. Zij fietst u graag rond, op vrijwillige basis, in en om Baarn in haar elektrische riksja. Lijkt u het leuk om een rondje te "fietsen"? Neem dan contact op met Welzijn Baarn.

Houdt u van fietsen en doet u dat graag samen met iemand anders? Of bent u op leeftijd, heeft u een beperking of een tijdelijke blessure en zou u graag willen fietsen, maar lukt dat niet meer zelfstandig? Dan is duofietsen misschien iets voor u. Op een duofiets zitten de deelnemer en de vrijwilliger naast elkaar. Ook voor duofietsen neemt u contact op met Welzijn Baarn.

Seniorenbus

Al ruim 30 jaar kunnen mensen vanaf 55 jaar en met beperking ongeacht leeftijd gebruik maken van deze mooie voorziening die geheel door vrijwilligers in stand wordt gehouden. De bus is speciaal gericht op ouderen en mensen die slecht ter been zijn. De Seniorenbus is een comfortabele bus die u op verzoek vervoert naar alle bestemmingen binnen Baarn, Lage Vuursche, Eembrugge en de Hospice in Soest. Maar natuurlijk kunnen er ook plezierritjes gemaakt worden. Tenminste elke 3e zaterdag van de maand wordt er een tochtje met de Seniorenbus georganiseerd. De tochtjes worden aangekondigd bij Welzijn Baarn.

Taxivervoer

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer. Denk aan korting op de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug, via de Wmo. Ook voor 65-plussers uit de gemeente Baarn geldt een kortingstarief. Met de regiotaxi kunt u van deur tot deur reizen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Loket Wonen, Zorg en Welzijn.

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om na te vragen of u hiervoor in aanmerking komt, neemt u ook contact op met het Loket Wonen, Zorg en Welzijn.

Aangepaste auto

Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Of rijden in een brommobiel. Wat betreft autoaanpassingen en gehandicaptenauto's is er van alles mogelijk. U kunt denken aan een auto waarbij u met uw handen remt en gas geeft. Of een (bijrijder)stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven, zodat u gemakkelijk vanuit uw rolstoel in en uit de auto kunt komen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u voorbeelden van autoaanpassingen. Voor een autoaanpassing kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt hiervoor een melding doen bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn.

Vrijwilligers

Vrijwillige thuishulpen bieden praktische steun en hulp aan huis: hulp in het huishouden, bij klusjes, bij administratie of bij vervoer. Maar ook gezelschap. U vindt ze via een organisatie voor vrijwillige thuishulp. U kunt op verschillende manieren een vrijwilliger vinden. Met hulp van het Steunpunt Vrijwilligers Baarn bijvoorbeeld. U kunt ook kijken op een online marktplaats zoals; ikkenbaarn.nl of de buurtapp Nextdoor gebruiken. Facebookgroepen of Buurtwhatsapp zijn mogelijkheden via sociale media. Het Steunpunt Vrijwilligers Baarn kent de vrijwilligersorganisaties in Baarn en omgeving goed. Zoekt u hulp van een vrijwilliger voor een specifieke klus of activiteit, dan kan het Steunpunt u dus op weg helpen.