Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen
Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Baarn heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.
Wmo
Het kan voorkomen dat u bijvoorbeeld door een ziekte, ouderdom of een beperking niet meer alles zelf kunt doen. U kunt dan denken aan lokaal en regionaal verplaatsen, het huishouden of dat uw woning niet meer geschikt is om in te wonen. In dat geval kunt u een Wmo-melding doen bij het loket Wonen, Zorg & Welzijn. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving. Ook als u een beperking heeft. Na ontvangst van uw melding, maken wij zo snel mogelijk een afspraak met u of uw contactpersoon voor een gesprek. Daarin bespreken we uw vragen, behoefte en de mogelijke oplossingen. We kijken samen naar wat u zelf kunt doen, wat uw omgeving voor u kan betekenen en welke ondersteuning er vanuit de gemeente nodig is. Mogelijke ondersteuning uit de Wmo: huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer, begeleiding (bijvoorbeeld dagbesteding), mantelzorgondersteuning en respijtzorg.
PGB
Krijgt u Wmo-ondersteuning van de gemeente? En wilt u deze hulp zelf regelen? Dan kunt u voor een pgb-aanvraag terecht bij het Loket Wonen, Zorg en Welzijn van de gemeente Baarn. Met zo'n pgb regelt u bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, een woningaanpassing of een vervoersvoorziening. Een Persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee u zelf zorg of hulp inkoopt. U kunt dan kiezen welke zorg u krijgt en van wie. Daarnaast maakt u zelf afspraken met uw zorgverleners en bent u verantwoordelijk voor de administratie. Bij Zorg In Natura krijgt u zorg en/of ondersteuning van een zorgaanbieder waar de gemeente Baarn een contract mee heeft. De gemeente doet dan ook de bemiddeling en veel van de administratie eromheen. U hoeft zelf weinig meer te regelen.
PIT Baarn
Zoekt u iemand die met u meedenkt en u ondersteunt bij uw hulpvraag aan de gemeente? Hebt u vragen of hulp nodig op het gebied van wonen, welzijn, zorg, gezondheid, dagbesteding, werk & inkomen of opvoeden & opgroeien? Dan kunt u contact opnemen met het informatie- en adviespunt PIT Baarn. Zij bieden gratis en onafhankelijke ondersteuning.
Mee
MEE maakt onderdeel uit van informatiepunt PIT Baarn. Via MEE kunt u gratis hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Een cliëntondersteuner van MEE denkt met u mee en geeft informatie en advies, zodat u zelf weer verder kunt. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van een ‘keukentafelgesprek’, het indienen van een aanvraag of het maken van een persoonlijk plan. U kunt ook bij MEE terecht voor verschillende ontmoetingsgroepen en cursussen.
Lokaal Team
Een aanmelding bij het Lokaal Team wordt gedaan via PIT Baarn, een huisarts of maatschappelijk werker. Wanneer u problemen of zorgen ervaart op meerdere gebieden van uw leven kunt u terecht bij het Lokaal Team. De medewerkers zetten zich in om samen met u te onderzoeken welke vraag u precies heeft en welke ondersteuning hier het best bij aansluit. Samen met één van onze medewerkers inventariseert u waar uw vragen en zorgen liggen en maakt u een plan waarin staat welke doelen u wilt bereiken en hoe dit te realiseren. Het Lokaal Team richt zich ook op het verbeteren van hulpverlening door te zorgen voor een betere afstemming tussen verschillende hulpverleners.
Welzijn Baarn
Welzijn Baarn is de welzijnsorganisatie in de gemeente Baarn. Het doel van Welzijn Baarn is simpel: het bevorderen van welzijn voor alle inwoners van de gemeente Baarn. Dit doen wij door ondersteuning te bieden aan initiatieven en netwerken, verbindingen te leggen tussen mensen en organisaties en een klimaat te bevorderen waarin de kracht van burgers het meest tot haar recht komt. De inwoner van Baarn stuurt zelf haar of zijn eigen leven. Welzijn Baarn inspireert de inwoner om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor vraagstukken die haar, hem en/of de samenleving aangaan. En zij stimuleert haar of hem om mensen, die dat niet zelfstandig kunnen, te ondersteunen.
Ouderenadviseur
De ouderenadviseur van Welzijn Baarn is er voor senioren die behoefte hebben aan informatie, advies en emotionele steun bij het vinden van oplossingen, bij problemen of vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De ouderenadviseur kan ook ondersteunen in het contact met instanties, bijvoorbeeld de gemeente. U kunt ook terecht bij een ouderenadviseur als u vragen heeft over de zorg voor een ouder iemand. De ouderenadviseur kan ook meegaan naar gesprekken, bijvoorbeeld het breed gesprek. Een ouderenadviseur helpt op deze manier ouderen om zelf de regie te houden over hun leven. Zo kunnen zij zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Kosten
Het kan zijn dat u voor uw voorziening uit de Wmo een eigen bijdrage moet betalen. Het CAK berekent en int de eigen bijdrage. Vanaf 1 januari 2019 is de eigen bijdrage voor Wmo-ondersteuning maximaal €17,50 per 4 weken. Uw inkomen of vermogen telt niet meer mee bij de berekening van dit maximumbedrag.
Voorbeelden
Bij een woningaanpassing vergoedt de gemeente alleen de goedkoopste mogelijkheden. Soms mag u een duurdere aanpassing kiezen, als u daarvoor zelf bijbetaalt. Aanpassingen die u ook tegen een redelijke prijs bij een bouwmarkt kunt kopen, worden vaak niet vergoed door de gemeente. Denk aan wandbeugels, een verhoogd toilet of een hendelmengkraan. In sommige gevallen kan de gemeente technologie in huis ook vergoeden vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld apparatuur voor het op afstand bedienen van ramen, deuren en gordijnen. Voor woningaanpassingen moet u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.
Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent niet dat elke rolstoel volledig wordt vergoed door de gemeente. Het kan zijn dat de gemeente bijvoorbeeld een maximumbedrag vergoedt. U kunt met dat geld zelf een rolstoel aanschaffen. Wilt u een duurdere rolstoel? Dan moet u zelf bijbetalen. Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien. Voor een scootmobiel betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig. Een aangepaste fiets is meestal duur. Het kan zijn dat de gemeente een maximumbedrag heeft vastgesteld en dat u zelf een fiets mag uitzoeken. Als u boven het maximumbedrag uitkomt, moet u zelf bijbetalen.
Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg. Een andere voorliggende voorziening in de gemeente Baarn is huishoudelijke hulp tegen een kortingstarief bij een van de contractpartners van de gemeente. Blijkt tijdens het breed gesprek dat dit een passende oplossing voor u is, dan krijgt u de mogelijkheid om voor 2,5 uur in de week huishoudelijke hulp af te nemen tegen een kortingstarief van 10 euro per uur. Heeft u meer uren nodig? Dan betaalt u voor de extra uren het reguliere tarief.
Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u huishoudelijke hulp organiseren. Dit kan op 2 manieren: 1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura. 2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten. De gemeente vraagt voor huishoudelijke hulp een eigen bijdrage.