Sociale contacten
Mijn Trefpunt
Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.
Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.
Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.
Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.
Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.
Dagbesteding en dagopvang
Met dagbesteding blijft u in een ritme en zit u niet alleen de hele dag thuis. Er zijn allerlei soorten dagbesteding. U kunt bijvoorbeeld creatief aan de slag en iets maken, of u kunt anderen ontmoeten en samen iets doen. Bij de dagbesteding is er altijd iemand aanwezig om u te begeleiden. Bent u jonger dan 67 jaar? Dan regelt u de dagbesteding via de gemeente. Bent u ouder dan 67 jaar? Neemt dan contact op met het Wijkteam. Wij kijken samen met u naar de mogelijkheden voor een goede invulling van de dag.
Indebuurt033
Het is fijn om mensen om u heen te hebben, met wie u plezier maakt en bij wie u terecht kunt als dat nodig is. Dat kan familie zijn, vrienden of mensen uit de buurt. Sommige mensen hebben moeite om een sociaal netwerk op te bouwen, zij spreken maar weinig mensen en vinden het lastig om zelf ergens op af te stappen. Eenzaamheid ligt dan snel op de loer. Herkent u zichzelf hierin en wilt u ook graag meer mensen leren kennen om af en toe koffie mee te drinken of samen iets te ondernemen? Indebuurt033 ondersteunt veel initiatieven in verschillende wijken die als doel hebben inwoners met elkaar te verbinden. Vaak vinden deze initiatieven plaats in een openbare ruimte, toegankelijk voor iedereen, bijvoorbeeld een Buurthuiskamer of een buurthuis. Veelal worden activiteiten opgezet vanuit een bepaalde behoefte in de buurt. Denk aan thema-avonden, buurt- of wijkevenementen of koffieochtenden.
Wijk en Participatie
Ook al kan niet iedereen even goed meekomen in de maatschappij en zijn sommigen wat kwetsbaarder dan anderen, iedereen wil graag meedoen, iets betekenen en contact hebben met anderen. Dat is waar Wijk en Participatie (WeP) voor staat. Waar psychische of lichamelijke klachten, verstandelijke beperkingen, kwetsbaarheid of eenzaamheid het dagelijkse leven flink kunnen bemoeilijken, gaan we bij Wijk en Participatie uit van de kracht van mensen. Mensen haken (weer) aan en doen actief mee. Bij Wijk en Participatie staat ontmoeting centraal. In verschillende wijken in Amersfoort vinden wekelijks ontmoetingen plaats, in de vorm van bijvoorbeeld een gespreksgroep, een sportieve activiteit, ontmoetingsgroep, samen eten, vriendenkring en creatieve activiteiten. Mensen die deelnemen aan een van de groepen ervaren dat ze (weer) meedoen en zelf ook iets kunnen betekenen voor een ander. Deelnemers maken contact met andere mensen en zijn meer betrokken bij de samenleving. Een ontmoetingsgroep kan een ontmoetingsmorgen zijn, een -middag of -avond. Ook wordt er regelmatig samen gegeten, bijvoorbeeld bij het maaltijdinloophuis, in Schothorst, of Resto het Klokhuis.
Buurthuiskamers
U wilt graag meer contacten in de buurt of een keer iets organiseren met of voor de buren. Ze zeggen niet voor niets: een goede buur is beter dan een verre vriend. Buren kunnen echt veel aan elkaar hebben. Als u elkaar maar weet te vinden en een plek hebt waar u elkaar ook echt kunt ontmoeten. De BuurtHuiskamer is zo’n plek. Een BuurtHuiskamer is een kleinschalige ruimte in de buurt en voor de buurt. Bewoners, jong en oud, van elke culturele achtergrond, kunnen elkaar hier ontmoeten, samen activiteiten organiseren en iets voor elkaar betekenen. De BuurtHuiskamer is voor iedereen. Wél is er altijd een volwassen bewoner aanwezig. In Amersfoort zijn meerdere Buurthuiskamers
Gespreksgroepen
Wekelijks worden er gespreksgroepen in de wijk georganiseerd waar u als bewoner kunt aansluiten. U praat mee over onderwerpen die je bezighouden of waar je interesse in hebt. U ontmoet anderen en kunt samen ervaringen delen. Een voorbeeld van een gespreksgroep is de vrouwenpraatgroep of de wekelijkse gespreksgroep over zingeving en levensbeschouwing. Door ervaringen te delen en samen te praten, merkt u dat u niet alleen staat. Het is prettig om op deze manier anderen te ontmoeten. Deze wekelijks gespreksgroepen worden begeleid door vrijwilligers. Ook is vaak een professional van Indebuurt033 betrokken.
Samen Doen groepen
Er zijn altijd dingen die leuker zijn om samen met anderen te doen dan alleen. Wilt u ook iets samen met anderen doen? Samen Doen stelt u in de gelegenheid om mensen te ontmoeten die ook iets willen ondernemen en die uw interesses delen. Een Samen Doen-groep bestaat uit max. 5 personen die maandelijks bij elkaar komen om samen een activiteit te ondernemen. Dat kan zijn: samen eten, samen een avondje uit, samen creatief bezig zijn, en samen fietsen of wandelen.
PlusBus033
Wilt u vaker de deur uit, leuke dingen doen en nieuwe mensen ontmoeten? Of hebt u hulp nodig met het doen van de boodschappen? U bent welkom bij de PlusBus033 in Amersfoort. Onze PlusBus033 gaat 6 à 7 keer per week op pad. We maken culturele uitstapjes door het hele land, verkennen de omgeving tijdens verrassingstochten, stappen op een rondvaartboot of gaan op stap in een mooie stad. Ook gaan we samen naar een lunchcafé of pannenkoekenhuis. Voor de boodschappen rijden we naar markten en winkelcentra in Amersfoort en omgeving. En tijdens elke rit drinken we samen gezellig koffie. Er zijn aan boord van de PlusBus033 al veel vriendschappen ontstaan. De PlusBus033 heeft 2 bussen en in elke bus is plaats voor 7 deelnemers, eventueel met wandelstok, rollator, of rolstoel. Op elke rit gaan een chauffeur en begeleider mee. Wij halen u thuis op en brengen u na afloop weer veilig thuis. Onze vrijwilligers duwen als dat nodig is uw rolstoel, geven u een arm, of dragen uw boodschappen.