Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen

Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Amersfoort heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.

Wmo

Veel mensen vinden het prettig om zoveel mogelijk zelf te blijven doen en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving, ook als u een beperking heeft. Mogelijke ondersteuning uit de Wmo vindt plaats op gebieden als: huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer, begeleiding (bijvoorbeeld dagbesteding), mantelzorgondersteuning en respijtzorg.

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. U kunt Wmo-ondersteuning aanvragen bij het Wijkteam van de gemeente Amersfoort. Bij nieuwe aanvragen bespreekt het Wijkteam uw persoonlijke situatie met u. Het overleg gaat over wat u nog zelf kunt, eventueel met hulp van uw netwerk, en voor welke werkzaamheden u extra hulp nodig heeft.

Pgb

Krijgt u een hulpmiddel of ondersteuning uit de Wmo? Dan kunt u kiezen hoe u die wilt ontvangen: als zorg in natura of met een persoonsgebonden budget (pgb). Bij zorg in natura regelt de gemeente vrijwel alles voor u (contact zorgaanbieder, betaling en administratie). De gemeente heeft met veel (zorg-)aanbieders een contract afgesloten. Als u andere zorg nodig heeft, bijvoorbeeld van een aanbieder zonder contract, kan dit met een persoonsgebonden budget (pgb). Met het pgb kunt u zelf uw zorgverleners inhuren voor de zorg die u nodig hebt. Of u kunt zelf hulpmiddelen kopen of laten maken.

Het Wijkteam

Heeft u hulp nodig bij problemen? Voor zorg en ondersteuning dichtbij huis kunt u terecht bij het Wijkteam. Amersfoort heeft negen Wijkteams. In het Wijkteam werken professionals op het gebied van gezondheidszorg, welzijn, psychische problemen, ouderenzorg en meer. Ze werken samen in een team in de wijk. De wijkteammedewerker begeleidt u en helpt u waar nodig op weg naar passende hulp.

Na uw melding neemt een medewerker van het Wijkteam in uw buurt zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken, en komt vervolgens bij u langs. Als u dat wilt kan de afspraak ook ergens anders plaatsvinden. Samen maakt u een plan. Daarin staat welke doelen u wilt bereiken en hoe u dit gaat doen. Heeft u speciale hulp nodig? Dan schakelen we samen met u de juiste specialist of instantie in. Bij het Wijkteam heeft u één contactpersoon die alles met u regelt.

Indebuurt033

U bent zelfstandig ingesteld en hebt altijd veel zelf gedaan. Nu bent u ouder en merkt u dat het niet altijd meer vanzelf gaat. Misschien heeft u een dierbare verloren en moet u de draad weer op zien te pakken. Of uw gezondheid is achteruit gegaan en u bent daardoor minder mobielHet is mogelijk om wat hulp te krijgen. Bij de dagelijkse dingen, zoals boodschappen, een klusje of andere hand- en spandiensten. Er zijn meerdere buurtinitiatieven waar vrijwilligers een helpende hand kunnen bieden of juist wat gezelschap en gezelligheid brengen. Indebuurt033 biedt informatie en verschillende vormen van ondersteuning, waaronder praktische ondersteuning als computerhulp, de wijkklussendienst, maar ook groepen en trainingen, bijvoorbeeld bij rouwverwerking of om samen met anderen actief te blijven en sociale contacten op te bouwen. Voor ouderen is soms ook extra ondersteuning nodig. Kortdurend, thuis in de eigen omgeving, bijvoorbeeld met Thuisbegeleiding. Of groepsgewijs met dagactiviteiten op een locatie in de buurt, bijvoorbeeld als er sprake is van beginnende dementie. Zowel voor Thuisbegeleiding als Dagbesteding is een beschikking nodig.

Indebuurt033 heeft vier informatiewinkels in de stad, in Kruiskamp, Kattenbroek, Soesterkwartier en Liendert, waar u iedere dag binnen kunt lopen. Daarnaast zijn er vijf informatiepunten met een wekelijkse inloop, op verschillende locaties in de stad. Onze medewerkers en vrijwilligers staan voor u klaar. Kunnen wij u niet zelf helpen, dan verwijzen wij u door naar de juiste mensen of instanties die dat wel kunnen.

Cliëntenondersteuner

Het kan soms best lastig zijn om te weten waar u voorzieningen rond zorg, welzijn, wonen, werk of inkomen, kunt vinden of aanvragen. Het is voor de meesten geen alledaagse bezigheid, dus kan het moeilijk zijn om de weg te vinden of de zaken goed te regelen. Heeft u vragen over voorzieningen die beschikbaar zijn voor jou, je gezin of een naaste? Of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een voorziening? Of wilt u graag hulp bij een keukentafelgesprek of (voor)onderzoek? Is er bemiddeling nodig als u al gebruik maakt van een (zorg)voorziening, maar de dienstverlening verloopt niet naar wens? Met al dit soort vragen kunt u terecht bij Indebuurt033. Onze maatschappelijk dienstverleners zijn dagelijks aanwezig in de informatiewinkels in de buurt om u te ondersteunen bij een aanvraag, een gesprek, bemiddeling of ander soort begeleiding binnen sociaal domein, wet- of regelgeving. Door de gemeente is bepaald dat iedere inwoner recht heeft op cliëntondersteuning en (gratis) gebruik kan maken van deze dienstverlening.

Kosten

Krijgt u een pgb op grond van de Wmo? Dan moet u een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage betaalt u bijvoorbeeld bij het aanpassen van uw huis, speciaal vervoer of begeleiding. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van: uw leeftijd, of u een partner heeft, het verzamelinkomen en vermogen van u en uw partner, en de zorgvoorzieningen die u krijgt. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage. Het CAK stuurt ook de rekening. Iedereen betaalt een eigen bijdrage van maximaal € 17,50 per periode van 4 weken. Amersfoorters met een laag inkomen, kunnen mogelijk een verlaging krijgen van de eigen bijdrage.