Hulpmiddelen

Medipoint is de nieuwe Almeerse leverancier voor Wmo-hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen. Heeft u nog een hulpmiddel van de huidige leverancier Welzorg? Dan verandert er voor u voorlopig niets. Welzorg blijft het onderhoud en de reparaties verzorgen.

U heeft het misschien weleens gezien bij iemand thuis: een kastje aan de muur in de huiskamer en een apparaatje met een knop voor om de nek of pols. Als er iets gebeurt, is één druk op de knop voldoende om hulp in te schakelen. Het helpt mensen om langer zelfstandig thuis te wonen. De organisatie die deze service in Almere verzorgt, is ATA uit Amsterdam. Als u een noodsignaal afgeeft, legt u rechtstreeks contact met: familie, buren of een mantelzorger, of een meldkamer. De meldkamer schakelt familie, buren, een mantelzorger of een professionele hulpverlener in. U kunt uzelf aanmelden bij ATA. Hiervoor heeft u geen toestemming (een indicatie) nodig van het wijkteam of de gemeente.

Scootmomiel

In Almere kunt u op allerlei plekken gratis een scootmobiel lenen. Dat is handig als u zelf (tijdelijk) minder goed ter been bent. Maar ook als u bezoek krijgt van mensen die niet goed kunnen lopen. Een leenscootmobiel geeft u de vrijheid om zelfstandig te reizen in Almere wanneer u maar wilt. U hoeft geen aanvraag in te dienen bij de gemeente. U heeft ook geen omkijken naar onderhoud en stalling.

Om een leenscootmobiel een dag(deel) te gebruiken, hoeft u alleen een formulier in te vullen bij het uitleenpunt en een kopie van uw legitimatiebewijs af te geven. Als er een scootmobiel beschikbaar is, kunt u meteen op pad.

Wilt u gebruikmaken van een leenscootmobiel, maar kunt u de scootmobiel niet zelf ophalen en terugbrengen? Misschien wil een familielid of een van uw buren u wel even helpen. Is er niemand in uw directe omgeving beschikbaar? Dan staat de haal- en brengservice voor u klaar.

De haal- en brengservice van de meeste uitleenpunten wordt verzorgd door de Vrijwilligers- en Mantelzorgcentrale Almere (VMCA). Bekijk ook de digitale flyer. De VMCA is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur via telefoonnummer (036) 534 14 04. Hoe eerder u de aanvraag doet, hoe groter de kans is dat er een vrijwilliger beschikbaar is.

Alleen bij de uitleenpunten Nieuwland (De Kemphaan) en Buitencentrum Almeerderhout is geen haal- en brengservice aanwezig.