Diensten
SchermVan
SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.
Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.
We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:
• Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen
• Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten
• Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen
• (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners
• Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice
• Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente
Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.
Vervoer
Gehandicaptenparkeerkaart en -plaats
De Europese gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor inwoners met een langdurige beperking (langer dan zes maanden) die minder dan 100 meter zelfstandig (of met een loophulpmiddel) kunnen lopen. Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft u toestemming om in heel Europa (en ook in andere gemeenten) op een algemene gehandicaptenparkeerplaats te parkeren. Verder mag u onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt.
De passagierskaart is - net als de bestuurderskaart - bedoeld voor inwoners met een langdurige beperking (langer dan zes maanden) die minder dan 100 meter zelfstandig (of met een loophulpmiddel) kunnen lopen. Daarnaast moet u voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk zijn van de hulp van de bestuurder. Bijvoorbeeld omdat u volledig rolstoelgebonden bent. Of omdat u om een andere reden niet zittend kunt wachten totdat de bestuurder de auto elders heeft geparkeerd. Een medisch adviseur beoordeelt dit.
Om te bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart, is er een medisch onderzoek nodig.
Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, heeft u een geldige gehandicaptenparkeerkaart nodig. Als u kunt parkeren op uw eigen terrein of in uw garage, komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats. Passagiers kunnen meestal voor de deur worden afgezet en met hulp van de bestuurder naar binnen gaan. Daarom komt u als passagier meestal niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.
Deeltaxi (Mobiliteitslab)
Kunt u niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? En heeft u ook geen naasten die u kunnen halen en brengen? Neem dan contact op met uw wijkteam. Zij helpen u om een geschikte oplossing te vinden voor het vervoer dat u nodig heeft.
Heeft u toestemming van het wijkteam (een indicatie) om te reizen met de deeltaxi? U kunt al uw taxiritten bestellen bij Mobiliteitscentrale Salders. Het gaat om ritten naar: sociale contacten, het doen van boodschappen, bezoek in het ziekenhuis (geen behandeling), fysiotherapie (zonder) rolstoel en vrijwilligerswerk Uw reis moet beginnen of eindigen in Almere. De gereserveerde rit geldt voor maximaal 5 OV-zones. Verder reizen is wel mogelijk maar hiervoor wordt 12,50 euro per zone in rekening gebracht.
Valys
Voor taxi vervoer buiten deze 5 OV-zones kan er Valys aangevraagd worden. Valys is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die sociaal-recreatieve uitstapjes buiten de eigen regio willen maken. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones of 25 km vanaf uw woonadres. Om van Valys gebruik te kunnen maken, heeft u een Valys-pas nodig. U komt onder meer in aanmerking als een recht heeft op Wmo-vervoer. Als Valys-pashouder krijgt u jaarlijks een Persoonlijk Kilometerbudget (PKB) waarmee u tegen een aantrekkelijk tarief veilig en comfortabel met Valys kunt reizen.
Vervoer huren
Gebruikt u een (elektrische) rolstoel of scootmobiel en trekt u er graag een dagje op uit met familieleden of kennissen? Of kent u iemand met een rolstoel of scootmobiel die u graag een keer mee uit neemt? Dan kan de Zonnebloemauto (rolstoelauto met plek voor maximaal vier personen) een uitkomst voor u zijn.
Om gebruik te maken van de Zonnebloemauto, heeft u eerst een pasje nodig. Deze kunt u aanvragen op de website van De Zonnebloem. De Zonnebloemauto reserveren doet u in Almere via Welzorg.
Vrijwilligers
De VMCA is de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale in Almere. Naast het informeren, adviseren en betrekken van vrijwilligers, mantelzorgers en organisaties richten zij zich o.a. ook op het voorkomen van eenzaamheid, zoeken we maatjes voor diverse mensen en zetten we vrijwilligers in bij mensen thuis.