Thuishuis

Een Thuishuis is een gewoon huis (of verdieping van een flat) in een straat waar circa 5 tot max. 7 personen met elkaar onder één dak wonen. De bewoners, mannen/vrouwen (60+) hebben er elk hun eigen woonruimte (circa 40 m²) die bestaat uit een woonkamer, een slaapkamer en een badkamer/toilet. Zij richten deze ruimte naar eigen smaak en behoefte in. Met elkaar delen de bewoners een keuken,  een woonkamer, een hobbyruimte, logeerkamer en bij voorkeur een tuin (leefruimte circa 80 m² per persoon). Het Thuishuis staat in de wijk waaruit de bewoners van het Thuishuis afkomstig zijn. Het huis ligt op een centrale plek in deze woonkern en in de nabijheid van belangrijke voorzieningen als winkels, openbaar vervoer, gezondheidscentrum, kerk/moskee, etc. Bij of in de directe nabijheid van het huis is een parkeervoorziening.

Thuishuisproject

Het Thuishuisproject, ‘gerund’ door vrijwilligers, bestaat uit twee delen. Het Thuishuis en het Thuisbezoek waarin vrijwilligers actief zijn bij dezelfde doelgroep in de betreffende buurt/wijk in hun eigen woonomgeving.

Thuisbezoek

Het Thuisbezoek vindt plaats bij alleenstaande ouderen thuis, die (nog) niet willen verhuizen naar een Thuishuis,  en/of een steuntje in de rug nodig hebben om weer meer mee te doen in de samenleving. Het doel is om het (te klein geworden) netwerk van deze ouderen weer te revitaliseren en uit te breiden, opdat sociaal isolement wordt voorkomen.

Kernvisie van Thuishuisprojecten

'Professionals dienen primair vrijwilligers te ondersteunen'.

Meer info:
www.thuishuis.org