Op deze pagina nog meer projecten als inspiratie voor Groen Wonen

Goor_breed.jpg

Buurtschap De Gast te Zuidhorn (prov. Groningen)

Geschakelde grondgebonden woningen en appartementen

Duurzaam wonen midden in een groene omgeving: 9 woningen, 6 appartementen en een gezamenlijk buurthuis

Meer info: https://www.buurtschapdegast.nl/

Geplaatst: 29-1-2021

Woonproject "Vriendenerf" Gemeente Olst-Wijhe (Overijssel)

Vriendenerf is een kleinschalig woonproject voor en door actieve 50+ers die bewust kiezen voor duurzaam wonen in zelfstandige units op een erf waar essentiële voorzieningen gedeeld kunnen worden; een combinatie van gezelligheid en onderlinge steun met de privacy van een eigen woning. Speerpunten zijn: kleinschalig zelfstandig wonen, duurzaam en energiezuinig, gemeenschappelijke voorzieningen zoals carport, wasruimte, ontmoetingsruimte, logeerruimtes, moestuin.

In 2016 werd op 6 juni de start van de bouwwerkzaamheden feestelijk ingeluid. Een jaar later, in de zomer van 2017, zijn de twaalf woningen en de bijgebouwen opgeleverd. 
Meer info: http://www.vriendenerf.nl

Knooperven / boerenerfkavels

Knooperven zijn een nieuw concept om het landelijk gebied een impuls te geven. De bewoners, de economie én het landschap profiteren. Zie voor meer info https://edepot.wur.nl/50973

Woonboerderij Erve Klopper Oldenzaal

Ruime boerderijwoningen (27 in totaal) in een parkachtige omgeving. Met de rust van het buitengebied en voorzieningen van de stad Oldenzaal in de directe omgeving. (Winkelcentrum op 2 km afstand). De 27 woningen zijn verdeeld over vier woonerven, die verspreid liggen in een groen en glooiend landschap. Elk erf is gebouwd in de karakteristieke vorm van een boerderij. Vanaf eigen veranda heeft men vrij uitzicht over de omgeving. Het groen rondom de woonerven wordt door de gemeente onderhouden. De Klöpperhoeve bestaat uit 4 type woningen. Elke woning beschikt over een ruime woonkamer, een luxe half open keuken met inbouwapparatuur en een zonnige beschutte veranda over de hele breedte van uw woning. Op de eerste verdieping bevinden zich 2 slaapkamers en een badkamer met douche en 2e toilet. De ruimte op de 2e verdieping biedt mogelijkheden voor werken, studeren of logeren. MOMENTEEL ZIJN ALLE WONINGEN VERHUURD. Huurprijs € 656,10 Per maand

Woongemeenschap Anna Paulowna (Kop van Noord-Holland)

Een erf met perspectief, een plek waar je van gaat houden, een plek waar je met elkaar wilt leven en ooit oud wilt worden. Ook jonge mensen zijn welkom.  
 
Meer info: http://www.nieuwbouwlust.nl

Project Gemeenschappelijk Wonen voor alle leeftijden

Woonvereniging

Woonvereniging de Heemshof is ontstaan toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw het maar onduidelijk bleef of het boerenbedrijf voortgezet kon worden. Omdat de boer en boerin graag op hun land oud wilden worden, namen de dochter en haar man het initiatief om de melkveehouderij een nieuwe bestemming te geven. De koeienstallen werden in de loop der jaren verbouwd tot zes woningen en een aantal gemeenschappelijke kamers.

De Heemshof werd een vereniging van mensen die wonen in de voormalige boerderij. Op dit moment telt de groep twaalf volwassenen en drie kinderen. Uitgangspunt van de woonvereniging Heemshof is dat jong en oud met elkaar samenwonen. Zo varieert de leeftijd van de huidige bewoners tussen de tien en twee-en-negentig jaar.

Groen Wonen op ’t Eemgoed te Oosterwold

Oosterwold is het buitengebied tussen Almere en Zeewolde. Wanneer je via de A27 het Gooimeer oversteekt rij je er dwars doorheen. Het is 4.300 hectare groot, dat is ongeveer de helft van de gemeente Utrecht.

2OPEN en de drijvende krachten daarachter, Sant en Solange Ruyter, hebben deze plek uitgekozen om er een Dorpslandgoed te realiseren. “Anders en Actief Wonen” heeft de initiatiefnemers een jaar of vijf geleden leren kennen als gedreven vernieuwers. We hebben hen een aantal ideeën aangereikt over de ontwikkeling van buurgemeenschappen en nieuwe landgoederen. Met hun doorzettingsvermogen hebben zij dat nu vertaald in een concreet dorpslandgoed. Je woning staat er straks in een “ecobuurtschap”. Je leefomgeving bestaat uit (moes)tuinen, fruitgaarden, natuur, speel- en dierenweiden. Je buren zijn jong én oud. Gezinnen, stellen en singles. Mensen die het heerlijk en logisch vinden om betrokken te zijn bij hun leefomgeving.

Laat je inspireren op hun website: www.eemgoed.nl.

De Steenen Kamer Wijk bij Duurstede

De Steenen Kamer werkt nauw samen met Buurtzorg Nederland. Hierdoor is er 24 uur per dag een bekend aanspreekpunt voor handen die desgewenst de juiste zorg kan bieden of inschakelen. Van een eerste antwoord bij zorgvragen tot acute medische hulp. Het sociale karakter met de medebewoners zorgt voor een welkome aanvulling hierop. Of het nu gaat om een wandeling door het prachtige landschappelijke privépark of een gezellig drankje op een van de terrassen. Vereenzaming is verleden tijd. Daarnaast zijn in alle woningen de nodige faciliteiten aangebracht die het luxe woongenot tot op latere leeftijd mogelijk maken. 

Woonboerderij / Boerderij voor meervoudige bewoning door Senioren: 't Hof Popkensburg bij Middelburg

Een van de bekendste woonboerderijen voor senioren ligt in Sint Laurens niet ver van Middelburg. Op 't Hof Popkensburg wonen 20 senioren in de leeftijd van 51 tot 90 jaar.
De woongroep bestaat al meer dan 25 jaar en heeft veel landelijke publiciteit gehad tijdens de jaren dat de Stichting Wonen van Senioren op Boerderijen landelijk aan de weg timmerde.
De woongroep houdt een korte wachtlijst bij van mensen die er zouden willen gaan wonen als er een (twee- of driekamer) appartement vrij komt. 

WOONGAARD-PARK in Kransackerdorp te Veldhoven

Meer dan wonen alleen! Prachtig buitenwonen in het groen tot aan de voordeur voor jong en oud. Duurzame en karakteristieke grondgebonden S-M-L koopwoningen -voor deelnemers- op de Nieuwe Erven. Architectuur geinspireerd op oorspronkelijke boerderrij-gebouwen als: stallen, hoofdgebouw, hooibergen, graanschuren, paardenboxen en stoeterijen.

Een woonpark met allerlei duurzame voorzieningen en services op maat en naar wens.

Oplevering 2022-2023. Meer informatie: https://woongaardpark.nl/

Geplaatst 12-12-2021

Woongemeenschap "Binnentuin Hof-Lindebeek" Stevensbeek

Hof Lindebeek, voorheen Stevenshof, ligt op een rustige, mooie locatie in het dorp Stevensbeek (Noord-Brabant). Hof Lindebeek bestaat uit een complex van panden met monumentale status en omliggende gronden. De gebouwen dragen een rijke historie en zijn gebouwd in 1910-1913. Ze hebben o.a. gediend als modelboerderij, klooster en groepsaccommodatie. Reuvers Duurzame Ontwikkeling heeft de locatie gekocht en wil de kloostergebouwen en direct aangrenzende gronden herbestemmen voor wonen met zorg en omliggende gronden ontwikkelen voor woningbouw en groen/water. 

Aan de achterkant van het voormalige kloostergebouw worden 3 woongebouwen gerealiseerd, die samen met het hoofdgebouw een carré vormen. In deze gebouwen komt een  woongemeenschap voor 23 huishoudens (stellen, kleine gezinnen, een-oudergezinnen en alleenwonenden). De visie en missie wordt: 'wonen met elkaar in goed nabuurschap en zorg hebben voor elkaar en anderen die op ons pad komen'.

Reuvers Duurzame Ontwikkeling staat ervoor open om de woongemeenschap te realiseren en wil dan ook aan de plannen medewerking verlenen. De bouwvergunning is verleend en de bouw voor de woongemeenschap kan beginnen. De verwachte oplevering is in juni 2022.

Meer informatie en aanmelden: https://www.binnentuin-hoflindebeek.nl/index.php/contact

Geplaatst: 15-5-2021

Woongroep Abshof Munstergeleen

Sinds 1 mei 2020 een woongroep bestaande uit  zeven duurzaam gebouwde levensloopbestendige huizen in carré-vorm inclusief twee gemeenschappelijke ruimten (bouwjaar 2018). Doel is om hier samen oud te worden. De groep bestaat bij aanvang uit vijftigers met een ambitie. Een gemeenschap creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Belangrijk vindt men: duurzaam bouwen, respect voor privacy, betrokken het leven delen en een gemeenschappelijke levensloopbestendige ecologische tuin.

Wonen, oud-worden, ZorgSameBuren en mantelzorg in VITALE KERNEN

De kracht van dorpen zit in de mensen die er wonen. Ontwikkelingen in de agrarische sector en het verdwijnen van veel voorzieningen brengen sommige bewonersgroepen in de problemen (ook oudere senioren). De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen zet zich in om de (sterke en nieuwe) kansen van het platteland zo goed mogelijk te benutten. Zie verder: Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen

Wonen op het water

Wonen op het water is niet alleen een vorm van stedelijk wonen maar vaak ook een bijzondere manier van Groen Wonen. Er worden interessante locaties ontwikkeld in het buitengebied waarbij waterberging een belangrijke impuls vormt. Last van hoogwater heeft men niet want de woningen, en soms ook de toegangspaden, stijgen mee met de waterspiegel. Op de website WoonbotenLand staat informatie over meerdere woonvarianten van WaterWonen. Bijvoorbeeld definities van woonboot, woonschip, woonark, aquavilla, waterwoning, watervilla... Daarbij wordt getracht geen waardeoordeel te geven over de verschillende verschijningsvormen en wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de algemene benaming: WOONBOOT. In regelgeving van de overheid wordt een woonboot vaak omschreven met de tekst: "Een vaartuig dat hoofdzakelijk wordt gebruikt als, of bestemd is tot, woon- en nachtverblijf" (of met woorden van gelijke strekking).

AquaVilla

Een aquavilla, watervilla (of waterwoning) is de benaming voor de nieuwste vorm van drijvend wonen. Daarbij lijkt het soms dat enigszins wordt neergekeken op de conventionele woonboten. De watervilla wordt dan geïntroduceerd als een geheel nieuwe (meer acceptabele?) vorm van wonen.