LaCoTA ondersteunt gemeenten, wijken, organisaties, zorgaanbieders en consumenten bij het realiseren van Inclusief Wonen

LaCoTA wil samen met gemeenten bevorderen dat gemeentelijke Allianties ondersteunend en verbindend bijdragen aan de uitvoering van een gemeentelijk traject Langer Comfortabel Wonen. In 2016 heeft LaCoTA daarvoor een eerste inspiratiedraaiboek samengesteld voor de gemeenten Amersfoort, Ede en Harderwijk. In de twee jaar erna is hard gewerkt aan het realiseren van de app/web SchermVan (zie Demo). Daarmee kunnen mensen o.a. op een eenvoudige manier toegang krijgen tot alle relevante gemeentelijke informatie over Langer Comfortabel Wonen en kan gemakkelijk personenalarmering, comfortdiensten en zorgcommunicatie geregeld worden.

Geplaatst: 30 juni 2020

Overheid biedt gratis computerhulp via 0800-1508

De DigiHulplijn is er om te helpen met alle vragen over de computer, laptop, smartphone en/of tablet. De (gratis) DigiHulplijn is bereikbaar via 0800-1508. Van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur.

Zie voor meer ondersteuningsmogelijkheden op onze pagina Academie

Geplaatst: 24-10-2020

 

Digi-/Domoticateam in de wijk

(Een concept van LaCoTA)

LaCoTA heeft voor de ondersteuning bij mensen thuis het concept “Digi-/Domoticateams in de Wijk” ontwikkeld. De rol van domoticavrijwilligers van woonzorgconsumentenorganisaties is een belangrijke pijler in dit concept.

Domoticavrijwilligers kunnen digitale ondersteuning bieden bij de uitleg over het gebruik van beeldbelcommunicatie, thuistechnologie (bijvoorbeeld video-deurbel, personenalarmering, elektronisch voordeurslot, dimmen lichten) en moderne zorgcommunicatie op een dedicated communicatieplatform zoals SchermVan. Het gaat hierbij om het ondersteunen van kwetsbare mensen die onvoldoende steun kunnen krijgen van hun eigen netwerk of om mantelzorgers die extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Geen enkele partij kan op zichzelf de implementatie van thuistechnologie en e-Health succesvol organiseren. De kracht van LaCoTA als coöperatie is het onderling verbinden van netwerken, zodat samen een geïntegreerd project kan worden aangeboden. LaCoTA wil daarom graag woonzorgconsumentenorganisaties (zoals Omroep Max, Rode Kruis, Ouderenbonden, LOC, Ieder(In), Humanitas, Zonnebloem, HCC-Seniorenacademie, Gebied-online, enz) betrekken bij deze maatschappelijke verandering. Woonzorgconsumentenorganisaties kunnen domotica-vrijwilligers in de wijk inzetten om mede- leden en niet-leden te ondersteunen bij gebruik van domotica en e-health.

Wil je meer weten over het concept Digi-Domoticateams vraag dat onze Special over dit onderwerp aan via info@lacota.nl. Je kunt LaCoTA ook vragen om ondersteuning bij de opzet van zo’n team. Ervaring hebben we o.a. opgedaan in de gemeenten Ede en Zwijndrecht.

Aangepast: 9-07-2021

Inclusieve wijken, slimme gemeenten, smart cities en smart homes

Slimme gemeenten kunnen ons leven gemakkelijker maken. Daarbij moeten ze echter wel de gehele samenleving dienen. Verplaatsen door de stad kan voor kwetsbare groepen in onze samenleving heel frustrerend zijn, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap en voor ouderen. Zoiets alledaags als winkelen, kruispunten oversteken, uitstappen bij de juiste bushalte kan voor deze mensen een grote hindernis zijn.

LaCoTA wil bijdragen aan de totstandkoming van inclusieve wijken. Voor het wonen in wijken betekent dit niet alleen dat er voldoende levensloopbestendige woningen zijn, ook de toegankelijkheid van de openbare ruimte is van belang. Met andere woorden: toegankelijk voor mensen in een rolstoel en voor mensen met een rollator. Daarnaast zullen mensen steeds meer gebruik gaan maken van thuistechnologie en e-health-oplossingen, zodat er hogere eisen gesteld zullen worden aan internetverbindingen.

Zie meer: Inspiratie

Een slimme gemeente is:

een gemeente die inclusieve wijken organiseert en daarbij o.a. extra aandacht besteedt aan:

Gemeentelijke informatie over DIGI-Zorg en "Comfortabel" wonen gebundeld in SchermVan.nl

Onze app SchermVan.nl integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het samenstellen van functionaliteiten van de app. De lijst met functies van SchermVan kan namelijk per gemeente aangevuld worden met plaatselijke leveranciers.

Informatie die gemeenten aanbieden over langer comfortabel wonen is over het algemeen erg gefragmenteerd. Er zijn vaak slechts flarden informatie te vinden achter zoekwoorden als Wmo, woningaanpassing, dienstverlening, vervoer, thuistechnologie en e-health. Door deze fragmentatie is het voor mensen die graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen lastig om te bepalen bij welke instanties ze om hulp kunnen vragen en welke mogelijkheden er voor hen zijn.

LaCoTA streeft ernaar om alle relevante informatie over voorzieningen, hulpmiddelen en diensten binnen een gemeente te bundelen op één enkele webpagina. Deze webpagina is voor gebruikers van SchermVan gemakkelijk en snel te bereiken. Op deze manier kunnen zij in één oogopslag zien wat hun gemeente kan betekenen op het gebied van langer comfortabel wonen.

Dankzij SchermVan krijgt de gebruiker snel en gemakkelijk toegang tot relevante informatie van hun eigen gemeente. 

Zie verder de Demo

Geactualiseerd 17-01-2020

Info over (langer) COMFORTABEL WONEN EN INCLUSIEF WONEN in de meeste gemeenten nog weinig toegankelijk.

Comfortabel wonen is voor iedereen belangrijk. Denk alleen al aan het regelen van de binnentemperatuur in het hele huis. Denk ook aan de vele toepassingen van "Internet der Dingen" en denk aan beveiliging/personenalarmering. Veel toepassingen zijn al te koop bij Doe het Zelf winkels, elektronicawinkels en webwinkels. Probleem is dat veel toepassingen onderling niet compatibel zijn. Veel toepassingen zijn ook onnodig duur voor de consument. En veel toepassingen zijn niet gecertificeerd om te gebruiken in combinatie met domotica in de zorg en e-healthcommunicatie.

LaCoTA streeft ernaar dat er per gemeente een Scherm van ... komt. Buren, mantelzorgers en familieleden op afstand, kunnen elkaar dan gemakkelijker ondersteunen door per huishouden een Comfort-tablet samen te stellen met adequate domotica en de juiste dienstverlening en ondersteuning. Dat bevordert ook dat welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, zorgaanbieders en consumentenorganisaties minder langs elkaar heen werken door steeds opnieuw kleine pilots te starten en niet door te zetten.

Op sommige gemeentelijke sites is enige info over dit thema te vinden achter het zoekwoord "mantelzorg". Makkelijker is het om het ook gewoon te kunnen vinden achter het zoekwoord "Comfortabel Wonen". 

Andere belangrijke zoekwoorden die meestal niet te vinden zijn op gemeentelijke sites:

  • woningaanpassing (en Lager Zelfstandig Thuis)
  • gemeenschappelijk wonen (en andere woonvarianten zoals Virtuele Woongemeenschap, Buurgemeenschap en Cirkelgroep)
  • comfort / comfort-tablet (en "internet der dingen")
  • beeldbelplatform (en "Scherm van")
  • dienstverlening
  • vervoer van "deur tot deur" (VITA)
  • personenalarmering (en idem via beeldbelplatform)
  • telefooncirkel (en beeldbelcirkel)
  • e-slot (en vervanging sleutelkluisje)
  • slimme thermostaten (en besparen op energiekosten)
  • beeldbelzorg 
  • e-health
  • verpleeghuiszorg thuis
  • ziekenhuiszorg thuis
  • coalitie tegen eenzaamheid en "senior zoekt sterk netwerk".
Geactualiseerd 16-3-2019

"Blijversregeling" kan Langer Zelfstandig Thuiswonen betaalbaar maken

Gemeenten stimuleren steeds nadrukkelijker dat senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen, langer van hun eigen netwerk gebruik maken en daardoor minder een beroep doen op (zorg)kosten.

Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren verder toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65 jaar: 4,6 miljoen mensen! Van hen is een derde ouder dan 80 jaar. Binnen 25 jaar zullen senioren het straatbeeld bepalen. Daarmee verandert tevens de dynamiek op de woningmarkt. Ouderen van nu zijn honkvaster en willen graag oud worden in de eigen woning en in de buurt waar ze nu wonen. De wens om te verhuizen naar een woonzorgcomplex neemt af. De mogelijkheid te verhuizen naar een verzorgingshuis is bijna verleden tijd; alleen met een verpleeghuisindicatie kun je nog gebruik maken van een intramurale oplossing. De belangstelling voor varianten van gemeenschappelijk wonen neemt toe. Zeker ook voor de variant Buurgemeenschap.

Om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen is het nodig om voldoende en geschikte, levensloopbestendige woning te hebben. 

Veel ouderen wonen echter in woningen die daar niet aan voldoen maar die wel zo gemaakt kunnen worden met kleinere of grotere aanpassingen. Denk aan een veilige douche/badkamer, traplift maar ook aan thuistechnologie, personenalarmering, een MantelzorgScherm en veiligheidsvoorzieningen.  

Niet alle senioren beschikken over spaargeld om die woningaanpassingen te kunnen financieren. Banken verstrekken ouderen niet gemakkelijk een hypotheek of consumptieve lening. Naast bewustwording is het aanbieden van een financieringsinstrument een belangrijke voorwaarde om ouderen te stimuleren hun woning levensloopbestendig te maken.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting  (SVn) heeft zo’n instrument ontwikkeld; de zogenaamde Blijverslening. Daarmee kunnen provincies en gemeenten het zelfstandig thuis wonen bevorderen.

LaCoTA is van mening dat ook het LaCoTA Comfort-pakket een prima instrument kan zijn is om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. LaCoTA gaat daarom in het kader van gemeente brede doorbraakprojecten thuistechnologie met gemeenten in gesprek om de Blijverslening beschikbaar te stellen voor deze vorm van woningaanpassing.

Blijverslening PER GEMEENTE / postcode

De Blijverslening helpt u uw woning levensloopbestendig te maken waardoor u zo lang mogelijk van uw woning kunt blijven genieten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Er is ook volop thuistechnologie waarmee u uw huis afstemt op uw wensen. Met de Blijverslening financiert u deze aanpassingen aan uw huis en maakt u uw woning klaar voor de toekomst.

De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. Gemeenten bepalen zelf of en welke vorm(en) ze aanbieden.

Is er een blijverslening in uw gemeente?

Er zijn inmiddels 80 gemeenten met een eigen uitvoeringsregeling voor de Blijversregeling. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting SVn heeft een overzicht per gemeente. Type op hun website de naam van uw gemeente in de zoekbalk om te zien of in uw gemeente een Blijverslening beschikbaak is .

https://svn.nl/particulieren/lening/blijverslening

Atrivé, partner in de LaCoTA Alliantie ( zie Over ons ), voert in diverse gemeenten huisbezoeken uit en adviseert  bewoners in het kader van de blijverslening (o.a. in de gemeenten Veenendaal en Nieuwegein). Atrivé kan gemeenten ook adviseren bij het opstellen van een uitvoeringsregeling voor de blijverslening.