Begin je eigen "Cirkelgroep"

Standaard woongemeenschappen voor 50plussers hebben, net als studentenhuizen, een ballotage-commissie. Past iemand in de sfeer van de groep, draagt hij of zij bij aan “Omkijken naar elkaar” en aan het vitaal houden van de groep? Omdat woongemeenschappen de neiging hebben te verouderen hebben bijna alle woongroepen voor de wachtlijst een leeftijdsgrens van 60, 65 of 67 jaar.

Gelukkig zijn er alternatieven. LaCoTA schreef er een special over “Gemeenschappelijk wonen zonder verhuizen” . Gestippeld Wonen is het bekendste alternatief. En op dit moment krijgen VoorZorgCirkels veel aandacht.

Een VoorZorgCirkel kun je zelf starten. Heel gemakkelijk beginnen met een whatsapp-groepje met mensen uit je straat of directe omgeving. Een groepje mensen die afspreekt serieus “Om te kijken naar elkaar”. En vooral ook leuke dingen samen te doen. Bijvoorbeeld de laatste zondag van de maand samen borrelen ergens in de stad.

De eerste VoorZorgCirkels zijn gestart in de gemeente Land van Cuijk.
De wijkverpleging die betrokken was bij de start benoemde dat o.a. de volgende elementen kunnen vallen onder “Omkijken naar elkaar” en wellicht overgenomen kunnen worden door een VoorZorgGroep:

 • een luisterend oor
 • gezelschapsdame of heer zijn voor een eenzame buur
 • ondersteuning van allerlei huishoudelijke taken (de wasmachine en afwasmachine in en uit ruimen)
 • halen van medicatie bij de apotheek (als iemand dit door ziekte niet meer kan en er geen sprake is van een complexe medicatie)
 • laagdrempelige zorg als de relatie goed en vertrouwd is.

Voorzorgcikel.jpg


LaCoTA denkt dat ook de volgende elementen belangrijk kunnen zijn:

 • elkaar wegwijs maken in gebruik van tablet, app’s en Digi-zorg
 • elkaar informeren over diensten die het wonen comfortabeler kunnen maken
 • helpen bij het bestellen van maaltijd aan huis (en eventueel samen eten)
 • vitale buren vragen soms een klusje te doen
 • elkaar wegwijs maken in zuinig omgaan met energie
 • en natuurlijk ook elkaar aanspreken op waardige omgangsvormen
 • vooral ook leuke dingen. Samen koffie drinken. De dag bespreken, Soms samen koken en eten.

Het is eigenlijk van alle tijden maar na een paar decennia waarin erg veel draaide om individualisering, zelfontplooiing, maximale inzet voor arbeidsparticipatie lijkt “Omkijken naar elkaar” wat in de vergetelheid geraakt. Hoewel… er zijn 5 miljoen mantelzorgers in Nederland! Het valt dus wel mee maar het kan gezelliger.

Het fijne van het concept VoorZorgCirkel is dat het trending is, lekker bekt en precies zegt wat het doet. Opbouwen en onderhouden van een veilig netwerk.

LaCoTA ziet de VoorZorgCirkel als een woonvariant van "Cirkelgroepen" (zie Cirkelgroepen).
Wie kan appen kan zelf het initiatief nemen. Wie niet kan appen vraagt een leuk iemand om daarbij te helpen. En wie zich eenzaam voelt kan ondersteuning krijgen om een sterker netwerk op te bouwen. Bijvoorbeeld ondersteuning door de gemeente, welzijnswerk, bibliotheek, ledenorganisatie, ouderenbond enz.
Want een sterk netwerk is belangrijk en geeft minder druk op de formele zorg!

Meer lezen over VoorZorgCirkels.

ZorgSaamWonen.png